Üsküdar Validebağ Korusu’nda bulunan Abdülaziz Av Köşkü İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından onarılarak ‘İstanbul Çocuk Yazarlar Okulu’ adıyla Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından hizmete açıldı. Bu yazdan itibaren okuldaki yazarlarlık atölyelerine katılacak olan ortaokul ve lise çağındaki öğrenciler ile öğretmenler kitap yazım tekniklerini öğrenecekler.
#Abdülaziz Av KöşküDanıştay, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen hakkındaki suç duyurusunu işleme koymayan İçişleri Bakanlığı kararını kaldırarak soruşturma yolunu açtı. Danıştay 1. Dairesi, Oda’nın şikayetindeki iddiaların ön inceleme yapılmasını gerektirecek nitelikte olduğu gerekçesiyle Bakanlığın soruşturmaya izin verilmemesi kararını kaldırdı.
#BelediyeVALİDEBAĞ Savunması, Validebağ Korusu’nun içinde yer alan ağaçların envanterini çıkarmak üzere çalışma başlattı. Orman Mühendisleri Besim Sertok ve Kader Cihan’ın liderliğinde toplanan ve harita üzerinde yer tespitinde bulunan gönüllüler, ‘İzci Evi’ inşaatının bulunduğu alanda fotoğraf ve video çekerek ağaçları tek tek tespit etmeye başladı.
1927’de Atatürk’ün isteği ile eğitimcilere verilen Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı’nın bahçesi AKP’li Üsküdar Belediyesi’ne devredildi. Bölgedeki en büyük yeşil alanın "rant" için kurban edildiğini söyleyen çevre halkı, Atatürk Orman Çiftliği’nden sonra buranın da yağmalanacağını öne sürdü.
Hızla büyüyen, doksanlı yılların sonu ile başlayan süreçte göz açıp kapayıncaya kadar sanayi şehri kimliğine bürünen kalabalık şehir Bursa’daki gelişmeleri birçoğumuz takip edemez haldeyiz, öyle ya çoğumuz iş stresinde şehrin bir noktasından diğer noktasına ulaşmak için trafikte mücadele ediyor sonra da eve girince de dışarı çıkmıyoruz. İnanın bu şehirde güzel gelişmeler var, şehrin sosyal ve tarihi kimliğine dair güzel gelişmeler var..
#BursaBursa hızla büyüdü, doksanlı yılların sonu ile başlayan süreçte göz açıp kapayıncaya kadar sanayi şehri kimliğine bürünen “kalabalık” şehir geçmişe dair sosyal ve tarihi özelliklerini, günümüzde içinde yaşayan insanlara unutturdu... Şehir Anadolu’nun farklı yerlerinden göç aldı, ne eski Bursalılar ne de yeni Bursalılar olarak tanımlayabileceğimiz kitle, şehirdeki gelişmeleri takip edemez hale geldik.
#BursaGünümüzde saraylar, kasırlar, köşkler ve bazı müzeler uluslararası müzecilik standartlarına uygun olarak Milli Saraylar Başkanlığı idaresi altında. Milli Saraylar tanımı ilk olarak Büyük Önder Atatürk’ün kaldığı saraylar için kullanılmış. Halen Atatürk’ün anısına Dolmabahçe ve Beylerbeyi saraylarında nöbet tutan askerler var. Cumhuriyet’in ilk yıllarında çalışmaya başlayan kurum, geçmişten gelen mirasımızın gelecek nesillere aktarımında çok önemli bir görev üstleniyor. Bu hafta, İstanbulseverlerle yeniden kavuşacak olan ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ kitabımda detaylıca bahsettiğim saray, kasır ve müzelerin bazılarını yazdım...
#YAZAR1844 yılında Hünkar Köşkü, Bursa'nın Yıldırım ilçesinde Abdülmecid Han'ın Bursa ziyaretinde konaklaması için yapılarak 19 gün gibi çok kısa bir süre içinde inşası tamamlanan bu yapı, bir av köşküdür. Sonraki dönemlerde 5. Mehmet Reşat, Mustafa Kemal Atatürk ve Abdülaziz Han gibi önemli liderleri ağırlayan Hünkar Köşkü, günümüze restore edilerek gelmiştir. Hünkar Köşkü nerede ve nasıl gidilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Osmanlı döneminde çok sayıda saray, köşk ve benzeri önemli yapılar yaptırılmıştır. Bu yapılardan bazıları tarih içerisinde yok olup gitmişken, bazıları ise günümüze kadar ulaşabilmeyi başarmıştır. Osmanlı döneminde inşa edilmiş ve günümüze kadar gelmeyi başarmış olan yapılan biri de, Av Köşkü'dür. Peki Av Köşkü nerede bulunur, nasıl gidilir ve giriş ücretleri ne kadardır? İşte bu konu hakkında tüm merak edilenler.
İstanbul’un Anadolu Yakasında bulunan Validebağ Korusu harika konuma sahip bir gezi alanıdır. Bu koruya aynı zamanda Adile Sultan Korusu da denmektedir. Hem gezi amaçlı olan hem de pek çok etkinliğin yapıldığı bu yapı oldukça popülerdir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Bursa’nın en eski yerleşim yerlerinden Yıldırım, sahip olduğu tarihi zenginlikleri ile dikkat çekiyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Cumalıkızık ile Reşat Nuri Güntekin’in yazdığı Çalıkuşu Romanı’nın ilham kaynağı Zeyniler, doğal güzellikleri ile ilgi görüyor. Zengin bitki örtüsü, patikaları, su kaynakları, yürüyüş yolları ile doğa tutkunlarının öncelikli tercihleri arasında yer alıyor.
#Bursa15. İstanbul Bienali devam ediyor, henüz gitmediyseniz 12 Kasım’a kadar vaktiniz var. Özellikle bir sergiyi kesinlikle kaçırmayın. Çünkü İstanbul’daki en güzel 19. yüzyıl yapıları arasında yer alan ve normalde ziyaret edemeyeceğiniz bir köşk bienal kapsamında kapılarını açtı; Nakkaştepe’deki Abdülmecid Efendi Köşkü. Bu arada sizinle son zamanlarda gittiğim ve çok etkilendiğim müzeler ile sergileri de paylaşmak istedim.
#Müze“Beykoz bilmediğimiz yer mi” demeyin hemen. Otobüsüne binerken ben de öyle dedim ve çok kısa sürede kendimden özür diledim! Aksi halde iki yanda sıralı çınar ağaçlarıyla insanı saran, aşırı Instagram’lık o yoldan veya adıyla bile sersemleten Bombalıdere’yi hiç bilmeyecektim. Tokatköy’den Ortaçeşme’ye, tarihi kasırdan yemyeşil çayıra detaylar burada...
#Çifteçınarlar