Neşet Ertaş ve Abdal geleneğinin büyük ustaları anısına hazırlanan “Abdallar’a Kalan’ albümü müzikseverlerle buluşuyor.Orta Anadolu müzik kültürünü kendi gelenekleriyle harmanlayarak asırlardır sevgi ve barış diliyle üretimler yapan ‘Abdallık’ geleneğinin son temsilcileri Kalan Müzik’in özel projesiyle gün yüzüne çıkıyor.
#Neşet ErtaşYapımcı Mustafa Uslu, 6 yıldır üzerinde çalıştığı projesini hayata geçiriyor. Halk ozanı Neşet Ertaş’ın hayatını beyazperdeye aktarmaya hazırlanan Uslu, konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda çekimleri ocak ayında başlayacak olan “Garip Bülbül, Neşet Ertaş” filmini anlatan Uslu’ya, Ertaş’ın ailesinden tepki geldi. Aile, halk ozanının bu tip projelere izni olmadığını vasiyet ettiğini söyledi.
#Mustafa UsluKüçük bir Anadolu kasabasında yalnız, sessiz bir çocuktu. Bir gün omzuna Edebiyat Tanrısı dokundu. Kendine harflerden, kelimelerden bir dünya yarattı. Yıllarca köşesinde sessizce romanlar yazdı. Ve bir gün edebiyatımızın en büyük yazarlarından biri oldu. Kitapları İsveç’ten Güney Kore’ye pek çok ülkede yayımlandı. Ona “Doğu’nun Kafkası” diyorlar. Ama sanki o daha çok Marquez’le, Borges’le akraba. Bu hafta çıkan ‘Kuşlar Yasına Gider’i babasının ölümünden sonra kaleme aldı.Tıpkı kendisine benzeyen karakterlerine bile kırıcı tek söz söyletmemiş...Yitip giden güzellikleri yaşlı bir adamın sessizliğiyle anlatmış... Bütün dünyanın kederini bir sigaranın boğum boğum dumanına sığdırmış... Hasan Ali Toptaş’la tanışınca, bu ülkede iyiliğin tükenmeyeceğine inancınız tazeleniyor. Bizi Ankara Eryaman’daki evinde misafir ediyor. Çocukluğumdan hatırladığım bir sofrayla...Dolma, cacık, peynir ve rakı... Sonrası için de helva... Arkadaşı Ethem Baran sarıkanatları tavaya atıyor. Cızır cızır sesler içinde Hasan Ali Toptaş’ın büyülü dünyasından içeri giriyoruz.
#Hasan Ali ToptaşYeni itabı ‘Kargasabunu’nda etkilendiği Anadolu masallarını öyküleştiren Faruk Duman, “Büyük bir tasarı yapmıştım. Anadolu masal geleneğinin kaynaklarını ortaya koyabilmek için gerekirse bin sayfa yazı yazıp bütün bu gerçekten çok etkilendiğim masalları öyküleştirmek... Fakat araya ‘Sus Barbatus!’ girdi ve beni çok yordu, yedi yılımı aldı ve bu süre içinde bu tasarımın heyecanı yavaş yavaş azaldı. Benim enerjim de azaldı bununla ilgili. Ama benim bu başlattığım bir şey yazı yazanlara, sizin gibi öykücülere yol olur, öneri olur, belki başkaları devam eder. Şunu vurgulamak istedim. Bir kere başlamıştım bir yerden bu on öyküyü özellikle seçip yazmadım. On tane olmuştu, ben de bu kadarını yayınlamaya karar verdim. Bizim kaynaklarımız çok zengin, çok kıymetli. Buna dikkat çekmek istedim” diyor.
#Faruk DumanTürkçe pop ve rap ağırlıklı geniş bir repertuara sahip Z kuşağı gençlere ‘Son dönemin en büyük halk ozanları kimlerdir?’ diye sordum. Teklemeden sayabildikleri isimler arasında Âşık Veysel ve bugün ölümünün 10. yılında andığımız Neşet Ertaş vardı. Ne yalan söyleyeyim, bileceklerini pek düşünmemişim ama cevaplara çok mutlu oldum. Ne de olsa ona boşuna “Türkülerin Babası” dememişler. Gönül dağının zirvesindeki büyük ustaya duyulan hayranlığın nedenlerini en yakınındaki isme, Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi, müzisyen, yazar, şair Bayram Bilge Tokel’e sordum.
#Neşet ErtaşKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türkiye genelinde ‘Yaşayan İnsan Hazinesi Ulusal Envanteri’ne 45 kaydın yapıldığını açıkladı. Listede kispetten nazar boncuğuna, zakirlikten Eşme kilimi ustalığına kadar farklı alanlarda çalışan ustalar yer alıyor.
#GazetehaberleriSalih Bolat dünyadan, doğadan, geceden, sulardan, yıldızlardan, gökten alacağını alıp içine, şiirine kapanmıyor; onlarla içimizi açmak ve onların içini de bize açmak için yazıyor. Şairin yeni kitabı ‘Rüya Zamanı’ adeta uykudan rüya âlemine geçiş duygusuyla sürüyor...
#Salih BolatTürkülerinde 'Garip' mahlasını kullanan ve ölümünün üzerinden tam 7 yıl geçen 'Bozkırın Tezenesi' Neşet Ertaş, dillerden düşmeyen eserleriyle Türk milletinin hafızası ve gönlünde unutulmaz bir yere sahip. Neşet Ertaş, yaşamını sürdürdüğü İzmir'de 25 Eylül 2012'de hayatını kaybetmişti. İşte, Neşet Ertaş'ın hayatına ilişkin ayrıntılar...
#Neşet ErtaşSivas’ta 33 aydının ateşe verilen otelde hayatını kaybettiği olayların 25’inci yıldönümünde kentte iki ayrı anma etkinliği düzenlendi. Vali ve milletvekillerinin de katıldığı anmada eski Madımak Oteli’ne çiçek bırakılırken sivil toplum örgütleri, ellerinde ölenlerin fotoğraflarıyla binaya kadar yürüyüş yaptı.
#Gazetehaberleri- Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel: - "İslam aleminde halen Sünnilik, Şiilik meselesinin, üstelik Irak'ta, Suriye'de gördüğümüz şekilde devam etmesini kabul etmek mümkün değil. Türkiye'de ise Alevilik meselesi, tarihimizde inanç değil, siyaset kaynaklı bir mesele olarak ortaya çıkmıştır" - "Şimdi artık cemevleri konusunda da inşallah herkesi hoşnut edecek daha ileri düzenlemeler yapılacaktır" - "Burada dostluğu, birliği, beraberliği, kardeşliği pekiştirmek adına yaptığımız çalıştay, bakıyorsunuz Antalya'da bazı kişiler tarafından protesto edilmeye çalışılıyor, araya nifak tohumları sokulmaya çalışılıyor"
Ah yalan dünyada, yalan dünyada, yalandan yüzüme gülen dünyada... Bu unutulmaz sözlerin sahibi, Türk halk müziği bestecisi, söz yazarı, yorumcu, ünlü halk ozanı Neşet Ertaş, dün sabah 74 yaşında hayata veda etti. 15 gündür kanser tedavisi gören Ertaş'ın cenazesi Kırşehir'deki Bağbaşı Mezarlığı’nda babası Muharrem Ertaş’ın yanında toprağa verilecek.
Antalya’nın Finike ilçesine 23 kilometre uzaklıktaki Gökbük, Bey Dağları Milli Parkı’yla çevrili. Bu köyün halkı geleneklerini koruyan Türkmenler. Yüzlerce yıl önceden gelen renkli ritüellerini sürdürüyorlar, yaşadıkları her günün tadını çıkarmanın bir yolunu buluyorlar. Okurumuz Melih Eriş, zengin Tahtacı kültürüyle tanıştığı köyü yazdı.
Ruhi Su’nun izinden gitmiş, Ahmed Arif ve Hasan Hüseyin’in şiirlerini bestelemiş bir sanatçı Rahmi Saltuk. Her ne kadar yıllar önce o tok sesiyle ‘Dağlarına bahar gelmiş memleketimin’ diye umutlu türküler söylemiş olsa da iki askeri darbeyle kesintiye uğrayan sanat yolculuğunda bir türlü bahara ulaşamamış kendisi. Üstelik kısa zaman önce de oğlunu kaybetti
YILLARDIR Ankara’da Hipodrom ve 19 Mayıs Stadyumunda yapılan törenlere giderim. Ankara Belediyesi dini bayramlarda bayram süresince ücretsiz her yere vatandaş taşırken, mezarlıklara özel otobüs tahsis ederken, tüm semtlerden niçin bir kaç otobüsü ücretsiz halka tahsis etmez, törenlere rahatça ulaşmalari için...