Geçen hafta yabancı yatırımcılar tahvil bonoda haftalık bazda 2.832 milyon dolar, hisse senetlerinde ise 84.7 milyon dolarlık alım yaptılar. Yüksek faize bağlı olarak özellikle tahvil bonodaki alım haftalık bazda 2013 yılından bu yana en yüksek rakamdı. Son üç haftalık tahvil bono alımı 4.2 milyar dolar oldu. Son iki haftada hisse senetlerindeki alım tutarı ise 393 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin gri listeden çıkması yönündeki beklentiler gerçekleşirse piyasadaki iyimser tutum daha da güçlenecek.
#BonoKüresel piyasalarda ons altın rekor seviyesi olan 2078 dolara yaklaştı. Haftayı 2075 dolardan kapatan ons altın böylece tarihi yüksek seviyeye sadece 3 dolar kadar uzakta duruyor. Gram altın ise 1928 liraya yükseldi. Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, ons altında 2300 dolar seviyelerine yükseliş olabileceğini belirtti.
#AltınBankacılık sektörünün 2021 Ocak-Şubat döneminde kâr rakamı 9 milyar TL olurken, 2022’nin aynı döneminde yüzde 333’lük artışla 39 milyar TL’ye ulaştı. Banka hisselerinde yaşanan yükseliş Borsa İstanbul’u da olumlu etkiledi ve Borsa İstanbul yeni zirveleri gördü. Gelecek hafta açıklanacak banka bilançolarında da yüksek kârlılıkların görülmesi bekleniyor. Borsada da yeni bir bilanço hareketinin olup olmayacağını göreceğiz.
#BankaKüresel piyasalarda, emtia fiyatları ve ekonomilerin salgın sonrası açılmasına paralel olarak artan enflasyon endişeleri, ABD 10 yıllık tahvil faizinin yükselmesine ve buna bağlı olarak risk iştahının azalmasına neden oluyor.
#Küresel PiyasalarPiyasalar Çin borsalarındaki sert düşüş ve borsaların ikinci gününde de kapatılmasının etkisiyle çalkalandı. Dolar/TL Çin yuanındaki değer kaybının hızlanması ardından EM'lere paralel yükselerek bu sabah 3.02'yi aştı. Çin borsası ise yüzde 7'lik düşüşün sonrasında üst üste ikinci gününde de kapatıldı. Brent petrol yüzde 4 değer kaybetti. Borsa İstanbul'un da güne düşüşle başlaması bekleniyor.
#BorsaABD söyleyeceğini söyledi. Çin’den karşılık geldi. Şimdi Avrupa başta olmak üzere diğerlerinin vereceği cevap bekleniyor. Trump’ın “Alem benden sorulur” edasıyla uyguladığı politikaların küresel ekonomiye ve piyasalara iyi gelmediği ve gelmeyeceği açık. ABD’ye de iyi gelmeyecek muhtemelen. Tüccar zihniyetiyle hareket eden Trump’ın pazarlık payı olduğu belirtiliyor. Bunu zaman gösterecek. Önümüzdeki hafta küresel piyasalarda ‘enflasyon haftası’ olacak. Veriler yakından takip edilmeli.
#TrumpBelirsizlik henüz aşılmadığı için borsada görülen toparlanma çabaları direnç seviyelerini geçmekte zorlandı ve satışla karşılaştı. Bunun yanı sıra; hisse fiyatlarındaki sert düşüş ile göreceli ucuzlama ve şirketlerin kendi hisselerinde yaptıkları geri alımlar tepki çıkışını destekledi. Çok sayıda şirket ciddi alımlar yaptı. Siyasette yaşanacak bir sakinleşme tekrar 19 Mart öncesi konuma hızla geri dönüşü sağlayabilir.
#TCMBİBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diploma iptali ve sonrasında gelen gözaltı kararlarına bağlı siyasi gelişmeler, piyasalar tarafından fiyatlanmaya devam ediyor. Son günlerde yaşananların piyasaya yansıması ‘borsada düşüş, tahvil faizleri, döviz kurları ve CDS’te yükseliş’ olarak kendini gösterdi. Ancak, ‘program ve hikâye bitti’ demek için henüz erken. Gelişmelerin seyri çok önemli olacak. Yeni bir denge oluşumu için zamana ihtiyaç var.
#TCMBBIST100 Endeksi, 26 Şubat’taki 9.400 testinden sonra başlayan rallide yaklaşık yüzde 15’lik bir yükselişte. Ancak Temmuz 2024 tarihindeki 11.250 zirvesinden halen uzakta bulunuyor. Alternatif getirileri de dikkate aldığımızda ciddi reel kayıplar henüz telafi edilmiş değil. Bu noktada ileriye yönelik projeksiyon yapmak yerinde olacak. Dış borsalardan pozitif ayrışma ve iyimser hava devam ediyor...
#BIST100 EndeksiMerkez Bankası’nın faizi düşürmesi ve devamının geleceği beklentisi, Temmuz 2024’ten bu yana baskı altında kalan BIST100 Endeksi’nde yüksek hacimli tepki çıkışına neden oldu. Beklenti anketlerinde yıl sonu için enflasyonda yüzde 25-30, TCMB faizinde yüzde 30 gibi rakamlar telaffuz ediliyor. Bu durumda ileriye yönelik olarak faizlerin daha da gerilemesi olası. Uzun süredir TL mevduatta bekleyen tasarrufların en azından bir kısmının hisse senetleri gibi bir alternatifi değerlendirmeye alması muhtemel. Bunu piyasa şartları belirleyecek.
#Merkez BankasıOcak ayında enflasyon (TÜFE) yüzde 42.12 olarak açıklanırken piyasaların şubat beklentisi aylık yüzde 2.8-3 bandında, yıllık yüzde 40 olarak şekillendi. Bu durumda yüzde 45 olan politika faizi için TCMB’ye bir alan açılmış olacak. Bu açıdan 250 baz puanlık indirim olasılığı öne çıktı. Yine de gerçekleşmeleri görmek gerekir. Enflasyon ve TCMB faiz kararına kilitlenen Borsa İstanbul’da tepki çıkış denemelerine rağmen temkinli görünüm korunuyor.
#EnflasyonBorsa İstanbul, Temmuz 2024’teki zirve seviyesinden giderek uzaklaşıyor. Zirveden dolar bazında yüzde 23, TL bazında yaklaşık yüzde 15’lik bir geri çekilme söz konusu. Yön arayışı ve sıkışma sabırları zorluyor. Borsada çıkışın yolu enflasyondaki gerileme ve buna bağlı olarak TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesinden geçiyor. Gözler şubat enflasyonu ve 6 Mart’taki PPK toplantısında...
#Borsa İstanbulYabancı yatırımcılar, hisse senetlerinde son iki haftalık alım serisine mola verdi. 7 Şubat ile biten haftada 49 milyon dolarlık satış yaptılar. Tahvil bonoda ise aynı hafta 1.490 milyon dolar ile son yılların en yüksek satışını gerçekleştirdiler. Enflasyon verileri sonrası ‘bekle-gör’ moduna geçmiş olabilirler...
#Yabancı AlımlarTürkiye için yabancı finans çevrelerinden gelen olumlu görüşler sıklaştı. Ayrıca, 24 Ocak ile biten haftada yabancılar 345.4 milyon dolar ile hisse senetlerinde son 9 ayın en güçlü alımını yaptılar. Bir haftalık alım “borsaya yabancılar geliyor” demek için yeterli değil. Bu alımların devamının gelmesi gerekecek. Bu durumda borsa için ileriye yönelik daha olumlu projeksiyonlar yapılabilir. Önce yabancıların “samimiyet testini” görmekte yarar var.
#TCMBTrump’ın Davos mesajları korkulduğu kadar büyük bir rahatsızlık yaratmadı ama yeni başkanın sürprizlerle dolu olduğu da piyasaların her zaman aklında tuttuğu bir gerçek. Fed Başkanı Powell ile zaten yıldızı pek barışmadı, enflasyon düşmedikten sonra Fed faiz indirim çağrısına uymayabilir. Gümrük duvarlarında AB’yi şimdilik pas geçmesi, Ukrayna-Rusya savaşı için “Bu savaşı artık bitirme vakti geldi” mesajı vermesi, iş dünyasına da “Gelin üretiminizi ABD’de yapın” demesi piyasaların tedirginliğini yatıştıran unsurlar oldu.
#TrumpYarın itibarıyla ikinci Trump dönemi resmen başlıyor. Öngörülemez bir tarafı olduğu için piyasaların pozisyon almakta zorlanmasına neden olan Trump’ın, ilk icraatının ne olacağı merak ediliyor. Bu yönde ilk akla gelen gümrük vergilerindeki artış ve korumacı politikalar oluyor. Çin ve Euro Bölgesi dezenflasyon ve durgunluk görünümü verirken ABD’nin gümrük ve koruma duvarlarını artırması pek de iyi olmayacak. Diğer yandan en belirgin tepkiyi altın verdi. Trump dönemine ilişkin belirsizlik nedeniyle altın fiyatlarında yükseliş hâkim.
#ABDYeni yılın ilk haftasında gelen enflasyon verisi piyasalarda moralleri yükseltti. TCMB’den faiz indiriminin devamı beklentileri güçlenirken bunun döngüye dönüşme olasılığı arttı. 2025 yılı için rakam telafuz edilirse; enflasyonda yüzde 25, TCMB politika faizi için yüzde 30-35 ağırlıklı beklenti olarak görülüyor. İyimserliğin bir diğer nedeni de Suriye’deki olası fırsatlar ile beklenen ticaret ivmesi.
#EnflasyonDalgalı bir yılı geride bırakan piyasalar 2025’e olumlu başlıyor. Bunda Merkez’in 22 ay sonra faiz indirimi sürecini başlatması etkili oldu. PPK’nın toplantı metinlerindeki enflasyonda düşüş öngörüleri, faiz indiriminin devam edeceği beklentisini doğurdu. Borsa İstanbul’da yükseliş, tahvil faiz oranlarında düşüş, döviz kurlarında yatay seyir hâkim. Enflasyon gelecek yıl da başrolde olmaya devam edecek. Dış piyasalar da düşünüldüğünde 2025’in, fırsatları da barındıran zor bir yıl olacağını söylemek mümkün.
#BorsaHerkes 26 Aralık’taki yılın son TCMB toplantısını ve faiz kararını bekliyor. Eğer beklendiği gibi 150 baz puanlık bir indirim gelirse, piyasalarda aşırı bir dalga ve heyecana neden olması zor. Ama yine de bir bakıma niyet beyanı gibi okunacak. 20 Ocak’ta Trump’ın göreve başlamasıyla ABD-Türkiye ilişkilerinin nasıl şekilleneceği ve Suriye konusunun yabancıların Türkiye’ye yatırım açısından bir değişime neden olup olmayacağı veya ne ölçüde olacağı yakından takip edilecek.
#TCMBPiyasalarda iyimserlik rüzgârı esmeye devam ediyor. Borsa İstanbul’da bir ayı aşan süreçteki prim yüzde 15’i geçti. Birbiri ardına gelen haberler moralleri ve işlem hacmini yükseltti. BIST100 Endeksi ve hisseler üzerindeki atalet kalktı. Faizdeki düşüş olasılığı, şimdiye kadar mevduat gibi sabit getirili yatırım araçlarında kalan bazı tasarruf sahiplerinin alternatif arayışını hızlandırabilir.
#Borsa İstanbulKur korumalı mevduattan ayrılan ciddi bir tasarruf var. Döviz kurlarının yatay seyretmesi nedeniyle uzun süredir çok düşük bir prim söz konusu. Altın fiyatları Trump’ın seçim zaferi sonrası önemli bir güç kaybına uğradı. Enflasyon sorunu ciddiyetini korusa da 2025 yılı için faiz indirim beklentileri öne çıkmaya başladı. Önümüzdeki hafta TCMB faiz kararı var. TCMB’nin bir yandan enflasyon hedefini yükseltirken diğer yandan faiz indirimi yapması beklenmiyor. Dolayısıyla bu dönemde Borsa İstanbul’a ilginin sürmesi olası.
#TCMBUzun süredir satış baskısı altında olan BIST 100 endeksi, Trump’ın yeniden başkan seçilmesiyle birlikte hareketlendi. Trump’ın temkinli yaklaşılması gereken ‘barış getireceğim’ açıklamalarının gerçekleşmesi durumunda, Türkiye ekonomisi ve piyasaları olumlu etkilenecektir. Borsanın bu beklentiyi fiyatlamaya başladığını söylemek yerinde olacak. Ancak endekste bu yükselişin sürmesi için 9 bin 300 puan seviyesinin üzerinde kalınması gerekiyor.
#BIST 100 Endeksi