Dünyanın gözü kulağı Çin'de başlayan Mortgage boykotunda. 2008 yılında küresel mali krize yol açan Lehman Brothers’ın ardından en ciddi tehlike olarak görülen Çin'deki durum uzmanları kaygılandırıyor. Yüzbinlerce kişi bankaya olan konut kredisi borçlarını ödemeyeceklerini açıklıyor. Her geçen gün derinleşen kriz ne anlama geliyor?
#MortgageBBVA Yönetim Kurulu, Garanti BBVA'nın halihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan yüzde 50,15 paylarının tamamı için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdiğini duyurdu. BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres Villa, "Bu işlem, ülkenin en iyi bankasına yatırım yapmak ve hissedarlarımıza değer yaratmak için muhteşem bir fırsat sunmaktadır" açıklamasında bulundu.
#Son DakikaYılın ilk çeyreğinde küresel borç 3 trilyon dolar artarak 246 trilyon dolara yükseldi. Toplam borç, ülkelerin toplam gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 320’sine denk geldi. Gelişmekte olan 30 büyük ekonominin hane halkı ve şirketlerin borcunu içeren toplam borç da bu yılın birinci çeyreğinde 69,1 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı.
#Küresel PiyasalarGEÇEN cumadan bu yana bol ve ucuz parayla boylarını aşan ya da fazlasıyla kaldıraçlı mali riskler alan yatırımcıların kâbusu başladı. Başladı çünkü tüm zamanların en düşük dalgalanmasına gelinen noktada yatırım coşkusu zirve yapmıştı. Bir günde borsa çöküşü ile iş karıştı.
#YazarlarMeclis’e gönderilen kanun teklifi ile sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi ve sosyal güvenlik destek primi borçları yeniden yapılandırılacak. Borçların gecikme zammı ve faizi silinecek. Yeni düzenleme ile 35 milyar liralık borcun yapılandırılması hedefleniyor.
#Noyan Doğanİstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin kurduğu Cumhuriyetçi Hukukçular Kulübü’nün düzenlediği Hukuk Atölyesi’ne katılan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın Türkiye eski müdürü Bartu Soral ve Doç. Dr. Barış Doster, Türkiye’nin sorunlarını masaya yatırdı. Hukuk Fakültesi öğrencilerinden Berkay Sezer'in yönettiği oturumda Türkiye'nin iktisadi durumu, Başkanlık tartışmaları ve dış politika konuşuldu.
#Bartu SoralBorsada, güçlü çıkış ve trendler için ‘güçlü beklentiler gerekir’ gerçeğini birkez daha hatırladık. Yalancı bahar izlenimi veren iyimserlik yerini temkinli bir görünüme bıraktı. Anket sonuçlarının da etkisiyle seçim yaklaştıkça piyasalarda dalgalı seyir ve yön arayışı sürebilir.
#BorsaBakan Çelik: - "Sandıkta yenemeyenler AK Parti'yi masada dize getirmeye çalıştılar, başarılı olamadılar. Her şey yolunda giderken Gezi olaylarını düzenlediler ve bununla caddelere çıktılar. Üç ağaç dediler, kıyametler kopardılar. Ama Gezicilere şimdi sesleniyoruz; Yalova Belediyesi dev gibi çınarları keserken ey Geziciler gelip biraz da Yolava'da gezin diyoruz" - " Biz de mali dengeler iyi, bütçe açığı, kamu borcu düşük, bankalarımız sapasağlam. Hane halkı borcunun milli gelire oranı yüzde 23, Avrupa Birliği ülkelerinde ise yüzde 64. Hangi açıdan bakarsanız bakın, tablo güzel. Türkiye her türlü sıkıntıya rağmen, güzel bir yürüyüş sergiliyor" - "Herkes aklını başına alsın, muhalefet muhalefetlik görevini, iktidar kendi görevini yapsın. Biz muhalefetten güç almamız gerekiyor, maalesef bu konuda muhalefetin durumu çok sıkıntılı"
KREDİ derecelendirme kuruluşu S&P’nin, küresel sermaye akımlarının gelişmekte olan ülkelere etkilerini değerlendirdiği son çalışmada Türkiye, Ukrayna ve Gana’dan sonra en kırılgan üçüncü ülke oldu. Türkiye’yi kırılganlıkta ilk 3’e yerleştiren nedenler ise, cari açık ve özel sektörün borçluluğu.
Koç Üniversitesi, TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) ve Dünya Bankasınca düzenlenen, “Büyümenin Altın Kuralı: Avrupa Ekonomik Modeli'ne Görkeminin Yeniden Kazandırılması” başlıklı konferansta, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser ise kendisinin de baş yazarlarından biri olduğu ve ocak ayında Brüksel'de tanıtımı yapılan “Büyümenin Altın Kuralı: Avrupa Ekonomik Modeline Görkemin Yeniden Kazandırılması” başlıklı rapora ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.