Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN Türk'te Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, bölgedeki son gelişmeler ve merak edilen tüm konularla ilgili olarak Dicle Canova'nın sorularını yanıtladı. Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin kolay geçmediğini belirten Kalın, "Rusya'nın gerçekçi olmayan talepleri var. Kırım'ın tanınması gibi, Ukrayna'nın silahsızlandırılması gibi. Bizim açımızdan bakıldığında da bunlar kabul edilebilir talepler değil. Odaklandığımız yer bu savaşın sona ermesi. Müzakere masasından ateşkes kararı çıkması, bir insani koridor oluşturulması" dedi. Öte yandan Kalın, Rusya ile diyalog kanalının açık tutmak için yaptırım planlamadıklarını açıkladı.
#İbrahim KalınDünya basınında bir dönem “Türkiye, Avrupa’dan uzaklaşırsa zarar eder” yorumları yer alırken bugün “Türkiye haklı, asıl AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var” deniyor. Gerekçeler belli: Avrupa’daki ekonomik çöküntünün yanında büyüyen Türkiye ekonomisi ve yıllardır reddedilmenin yarattığı gönülsüzlük.
Son dönemde Türkiye’nin de radarına aldığı BRICS üyeleri Tataristan’ın başkenti Kazan’da toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirveye katılırken Rusya lideri Putin’le görüştü. Putin NATO ülkelerinin de BRICS’e üye olabileceğini belirterek Türkiye’nin olası üyeliğine kapı araladı.
#BRICSHollanda'da ırkçı ve İslam düşmanı lider Geert Wilders, aşırı sağ-merkez sağ koalisyon hükümeti için kendisinin önerdiği Başbakan Dick Schoof'u görevinin üçüncü gününde, muhalefete karşı "zayıf" olmakla eleştirdi. Schoof'a eleştirisini X üzerinden de sürdüren Wilders, "Eğer parlamentodaki bir tartışmada, PVV'li bakanlara 'ırkçı' denilirse, Başbakan derhal bu tartışmadan uzaklaşmalıdır. Daha azını kabul etmeyeceğim. Her zaman bakanlarımızın yanında olacağım." ifadesini kullandı.
#Geert WildersAlmanya Başbakanı Olaf Scholz, Federal Meclis’teki konuşmasının büyük bir bölümünü Ulusal Güvenlik Stratejisi’ne ayırdı. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın Avrupa için de büyük bir tehdit olduğunun altını çizen Scholz, Avrupa’nın ortak savunma gücünün artırılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
#AVRUPADAN HABERCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile düzenlediği basın "Gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya'nın NATO'ya katılımını Meclis'te onay sürecini başlatmaya karar verdik." dedi. Erdoğan İsveç'in NATO üyeliği içinse "Sürecin nasıl ilerleyeceği İsveç'in atacağı adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır." ifadelerini kullandı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik sürecine dair gelişmeler ele alındı.
#Recep Tayyip ErdoğanRusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaş 1 yılı geride bıraktı. Savaş sadece iki ülkeyi ve yakın komşularını değil dünyanın genelini gerek ekonomik gerekse jeopolitik açıdan oldukça etkiledi. İşte birinci yılın sonunda Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkisiyle ortaya çıkan 8 sonuç...
#Ukrayna-Rusya SavaşıTürklere vizesiz Avrupa mümkün mü? Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üye olmadan Gümrük Birliği’ne üye olması nedeniyle uğradığı iddia edilen 100 milyar Euro’yu tazminat olarak talep etmesi mümkün mü? Uluslararası düzeyde tanınmış hukukçulardan avukat Selim Sarıibrahimoğlu, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e 14 Kasım’da yazı yazarak Türkiye’nin AB’ye üye olmadan ve ülke yardımı almadan imzalanan Gümrük Birliği anlaşması nedeniyle uğradığı zararların Avrupa Adalet Divanı’nda dava açılmasına gerek kalmaksızın “Adil bir çözümle” tazmin edilmesini talep etti.
#Selim SarıibrahimoğluCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, terör örgütlerinin İsveç’in demokratik ortamını istismar etmesinin muhakkak engellenmesi gerektiğinin altını çizerek, “İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz” dedi.
#İsveçİsveç Başbakanı Ulf Kristersson bugün Ankara’ya geliyor. Kristersson’un İsveç’in NATO üyeliği izni için atılan adımları rapor halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunması bekleniyor. Ankara İsveç’in PKK ve FETÖ’yle ilişkisini kesmesini, örgütlerle ilişkili kurumların faaliyetlerine son vermesini istiyor.
#NATOBirleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN) tarafından yayınlanan ‘2022 Dünyanın En Mutlu Ülkeleri’ raporuna bakıyorum. İskandinav ülkeleri ilk sıralarda. Finlandiya, Danimarka, İzlanda, İsveç ve Norveç ilk onda. Finlandiya, 2018’den beri hep ilk sırada. Gelişmiş bir sanayi ülkesi olan Almanya 14’üncü, ABD 16’ncı, Türkiye 112’nci sırada son rapora göre.
#FinlandiyaAvrupa Birliği (AB) liderleri, AB Komisyonu’nun tavsiye kararını uygun görerek Ukrayna ve Moldova'ya “aday ülke statüsü” verilmesi üzerinden anlaştı. Ancak karar üyelik için yıllardır bekleyen Balkan ülkelerinde öfkeye neden oldu. Liderlerden peşe peşe sert açıklamalar gelirken Brüksel, Balkanlar'da ilerleme olmamasının bölgeyi Rusya ve Çin'e daha da yakınlaştıracağından endişe ediyor.
#UkraynaAlmanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi bugün Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya verdiği desteği göstermek için Kiev'e gitti. 3 liderin savaşın başından bu yana yaptığı ilk ziyarette önemli mesajların verilmesi bekleniyor.
#MacronDanimarka dün yapılan tarihi referandumla Avrupa Birliği'nin (AB) ortak güvenlik ve savunma politikalarına katılma kararı aldı. Referandumda halkın yüzde 67'si bu yönde oy kullandı. Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgale başlamasının ardından Danimarka hükümeti konuyu referanduma götürmeyi kararlaştırmış, İsveç ve Finlandiya da NATO'ya üyelik başvurusu yapmıştı.
#Danimarka