Güncelleme Tarihi:
5.5 milyon nüfuslu Finlandiya’da kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) 58 bin Dolar civarındadır.
İnsanlarının ekonomik sıkıntısı yoktur.
Olanların da devlet yanındadır.
Finlandiya, insanlarının eğitim düzeyi yüksek bir özgürlükler ülkesidir.
Genç ve güzel bir kadın olan Sanna Marin, 10 Aralık 2019 tarihinden beri ülkenin başbakanıdır.
34 yaşındayken Başbakanlık koltuğuna oturdu ve Finlandiya’nın olduğu gibi dünyanın da ‘en genç başbakanı’ oldu.
Her ne kadar bir ara ‘dünyanın şu andaki en genç başbakanı’ sıfatını kendisinden bir ay daha genç olan ve 28 Nisan 2022’de göreve gelen Karadağ Başbakanı Dritan Abazoviç’e kaptırmış olsa da Abazoviç, 20 Ağustos’taki güvensizlik oylamasını kazanamadığı için görevi geçici olarak sürdürdüğünden, Sanna Marin yine eski konumuna dönmüştür.
NATO’YA ÜYELİK BAŞVURUSU
2020’den beri Finlandiya Sosyal Demokrat Partisi’nin Genel Başkanı olan Başbakan Sanna Marin’in hedefi, ülkeyi daha da modernleştirmek, sosyal ve sağlık alanlarında verilen hizmetleri genişletmek, kadın-erkek eşitliğinin eksiksiz uygulanmasına özen göstermek, 2035 yılında kadar ‘iklim nötr’ projesini gerçekleştirmektir.
Nitekim erkekler tepki gösterse de 19 bakanlığın 10’unun başına kadınları getirerek ‘eşitlik’ alanında ilk ciddi adımı attı da.
Hatta haftada 4 gün çalışma planını hayata geçirmeyi de hedeflemektedir.
Başbakan olmadan önce ülkesinin NATO üyeliğine karşı olduğu halde, Rusya’nın Ukrayna’da savaş başlatmasıyla birlikte bu tutumunu değiştirdi.
Ve Finlandiya’nın NATO üyesi olması için komşu ülke İsveç’le birlikte resmen başvurdu.
Avrupa ülkelerinin çoğu ağırdan alırken, Sanna Marin, Ukrayna’ya silah gönderilmesi için ağırlığını koydu.
Ukrayna’nın yanında olduğunu göstermek için savaş başladıktan sonra Kiev’i ziyaret eden ilk politikacılardan biri oldu.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Ruslara vize vermemesi için yollara düştü.
TESTİ NEGATİF ÇIKTI
Bazı çevreler tarafından “İskandinavya’nın Merkel’i” olarak nitelenen Sanna Marin, sergilediği politikayla değil, son günlerde ‘eğlence kraliçesi’ olarak ön plana çıktı.
Sosyal medyada önce Finlandiyalı bir pop şarkıcısı ile sarmaş dolaş dans ederken görülen fotoğrafları yayınlandı.
Çok geçmeden Finlandiyalı sosyal medya fenomeni ve eski güzellik kraliçesi Sabina Särkkä ile sarmaş dolaş dans ederken çekilmiş fotoğrafları.
Muhalefet partileri alkol aldığı belli olan Başbakan Sanna Marin’in uyuşturucu kullandığını da ileri sürdüler ve istifasını istediler.
Bunun üzerine Başbakan Marin, uyuşturucu testi yaptırdı ve test sonucu negatif çıktı.
Aynı günlerde Başbakanlık’ta iki kadın arkadaşının açık göğüslerinin üzerini Finlandiya yazılı bir afişle kapattıkları fotoğraflar yayınlanınca, halktan da “Bu kadarı da fazla” diye tepkiler geldi.
Başbakan Sanna Marin, kendisinin haberi olmasa da makamında çekilmiş bu fotoğraflar için özür diledi.
Ama dans edip eğlenirken çekilmiş görüntülerini, “Ben de sadece bir insanım. Bu kara bulutların ortasında bazen ben de sevinci, ışığı ve eğlenceyi özlüyorum” diyerek savundu.
“Bu tamamen özel hayat” dedi.
BAERBOCK DESTEK VERDİ
Görev süresi boyunca işini bir gün bile ‘ekmediğini’ özellikle vurgularken, “İnsanların, boş zamanlarınızda ne yaptığınıza değil, işinizde ne yaptığınıza bakacağına inanmak istiyorum” dedi.
Finlandiya’nın genç ve güzel Başbakanı Sanna Marin’e hem ülke içinden hem de dünyanın çeşitli kesimlerinden destek geldi.
Almanya’nın ilk kadın Dışişleri Bakanı Yeşillerli Annalena Baerbock’tan da.
Baerbock, “Kadın-erkek politikacılar da insandır. Onların da özel yaşamları vardır. Ben de müziği severim ve şayet boş zaman bulursam yalnız kart oynamam. Tatilimde ne yazık ki bir partiye katılmadım ama rock konseri izledim” diyerek Sanna Marin’e tam destek verdi.
Şüphesiz en yüksek düzeyde sorumluluk taşıyan bir politikacı olarak hangi ülkede olursa olsun kadın-erkek cumhurbaşkanların da başbakanların da davranışlarına özen göstermeleri kaçınılmazdır.
Ama arzu etmeleri halinde eğlenmek onların da hakkıdır.