TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AB Parlamento Başkanları Zirvesi’ne katıldı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi adına toplantıya katılan Anita Dimitriu'nun, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini “Kıbrıs’ın işgaliyle aynı” benzetmesine tepki gösteren Şentop, Türkiye’nin müdahalesinin Zürih ve Londra anlaşmaları çerçevesinde garantörlük haklarından kaynaklandığını söyledi. TBMM Başkanı Şentop'un konuşması sırasında mikrofonun kapanması da tartışma konusu olurken, Çekya Senato Başkanı Milos Vystrcil, durumun teknik bir hatadan kaynaklandığını belirtti. Şentop ise "Bunun bir teknik hata olduğunu düşünmek istiyorum." ifadelerini kullandı.
#AB Parlamento Başkanları ZirvesiTBMM Başkanı Mustafa Şentop, AB Parlamento Başkanları Zirvesi’ne katıldı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi adına toplantıya katılan Anita Dimitriu'nun, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini “Kıbrıs’ın işgaliyle aynı” benzetmesine tepki gösteren Şentop, Türkiye’nin müdahalesinin Zürih ve Londra anlaşmaları çerçevesinde garantörlük haklarından kaynaklandığını söyledi. TBMM Başkanı Şentop'un konuşması sırasında mikrofonun kapanması da tartışma konusu olurken, Çekya Senato Başkanı Milos Vystrcil, durumun teknik bir hatadan kaynaklandığını belirtti. Şentop ise "Bunun bir teknik hata olduğunu düşünmek istiyorum." ifadelerini kullandı.
#AB Parlamento Başkanları ZirvesiTBMM Başkanı Mustafa Şentop, Çekya’nın başkenti Prag’da Çekya Senato Başkanı Milos Vystrcil ile bir araya geldi. Şentop görüşmede, “Türkiye'nin talebi, kendi güvenliğini tehdit eden PKK/PYD terör örgütlerinin müttefik olmak isteyen ülkeler tarafından desteklenmemesidir” dedi.
#Mustafa ŞentopTBMM Başkanı Mustafa Şentop, Avrupa Birliği (AB) Parlamento Başkanları Zirvesi’nin Rusya-Ukrayna Savaşı ve AB’nin genişlemesinin ele alındığı birinci oturumunda yaptığı konuşmada, bazı AB ülkelerinin genişleme konusunda çifte standartlı yaklaşımını eleştirerek, “Yeni ortaklıklar söz konusu olduğunda AB gibi bir gücün, bazı ülkelerin kaprislerine, oyunlarına, manasız siyasi ve dini önkoşullarına esir olması kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.
#Mustafa ŞentopSuriye konusu bu hafta içinde de Türk dış politikasının odak noktası olmayı sürdürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan 22 Ekim Salı günü Soçi’ye giderek Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü. Baş başa ve heyetler halinde yapılan uzun görüşmelerden sonra Türkiye ve Rusya 10 maddelik bir “mutabakat metni” üzerinde anlaştılar. Soçi mutabakatı Türkiye’nin askeri harekatının devamına da gerek bırakmadı.
#YazarTürkiye’nin iki Batı ülkesi ile ilişkileri geçen hafta mercek altındaydı. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde çok yönlü sorunlar hala devam ediyor. Ancak iki ülke arasında diplomasinin çalıştığı ve sorunların çözümüne gayret gösterildiği anlaşılıyor. Ankara’nın Türkiye-ABD ilişkilerinin gerçek “müttefiklik” düzeyine getirilmesini ve iki ülke arasındaki “stratejik ortaklığın” yeniden işletilmesini istediği, bu yönde çalıştığı ve gayret gösterdiği görülüyor.
#YazarlarGüney Kıbrıs’ın 1974’ten beri Türkiye ile en büyük krizi yaşamakta olduğuna vurgu yapan Rum basını, "Türk gemilerinin Doğu Akdeniz’de cirit atması ve TCG Bafra korvetinin ENI’nin 9’uncu parselde sondaj yapan Saipem 1000 isimli gemisine defalarca yaklaşmasından dolayı her an sıcak olay çıkabileceği" yorumunda bulundu.
#KktcAlmanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa’da siyasi bütünleşmenin ağır fatura ödenmeden sağlanamayacağını belirterek, “Bütünleşme riske girmeden geri alınmaz” dedi. IMF Başkanı Christine Lagarde ise borç krizini sınırlayıp yeniden güven kazanabilmek için 17 Euro ülkesinin surları takviye etmesi gerektiğini belirtti.