Güncelleme Tarihi:
CAMP DAVID'DEN SONRA ÇANKAYA
Ortadoğu'da yeni barış zemininin aranacağı Annapolis toplantılarından önce, İsrail ve Filistin devlet başkanları düzeyinde ilk kez Çankaya'da bir araya gelecek. Bu, 2000 yılındaki başarısız Camp David zirvesinden beri iki ülke arasındaki en üst düzey temas.
TBMM'YE HİTAP EDECEKLER
Şimon Perez ve Mahmud Abbas 13 Kasım'da ilk kez ortak bir çatı altında konuşma yapacak, yani birbirlerini dinleyecekler. Bu çatının TBMM olması, Türkiye'nin bölgedeki önemli rolünü gösteriyor.
SOMUT PROJEYE İMZA"SADECE KONUŞMAK İÇİN DEĞİL DİNLEMEK İÇİN DE GELDİK"
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Türkiye’nin temaslarına verdiği önemi vurgularken Ankara’da sadece konuşmak için değil aynı zamanda dinlemek için bulunacağını belirterek, “Türkiye’nin söyleyeceklerini dinleyeceğiz. Türkiye’nin Cumhurbaşkanının, Başbakanının deneyimlerinden yararlanacağız” dedi. Peres, Türkiye’nin kaçırılan İsrailli askerler konusunda “arabuluculuk” rolü oynayabileceğini de söyledi.
"SİZİN İÇİN PKK NEYSE BİZİM İÇİN DE HAMAS O" Gazze Şeridindeki halkın yaşadığı zorluklara ilişkin bir soru üzerine Peres, Hamas’ın şiddete son vermesi halinde halkın zorluk çekmeyeceğini savundu. Peres “Sizin için PKK’yı anlamak ne kadar zor ise, bizim için Hamas’ı anlamak o kadar zordur” dedi.
Dünyanın, terörü destekleyenler ile teröre karşı olanlar olmak üzere iki kampa ayrıldığını ifade eden Peres, “Terör, Türkiye’ye, İsrail’e veya Fransa’ya karşı olmuş fark etmez. Tutumumuz çok net. Biz ise, her şekilde, her niyetle ve her yerde yapılan terörü kınıyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin olası bir askeri operasyona ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Peres, aslında operasyona değil, operasyonun niyetine bakmak gerektiğini belirterek “Türkiye’nin terörü sona erdirme niyeti kabul edilebilir” dedi.
“YAKIT TANKLARINI ORAYA RÜZGAR MI TAŞIDI?”
Şimon Peres, Suriye’ye operasyon yapan İsrail savaş uçaklarının Türkiye’ye düşürdükleri yakıt tankına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de “Yakıt tanklarını oraya rüzgar mı taşıdı? Bilmiyoruz. Rüzgarı suçlayamayız. Ama yine Başbakanımız bu konuda özür dileme kararını aldı” dedi. Peres şöyle devam etti:
“İsrail’in hiçbir askeri amaçla Türkiye’nin topraklarını kullanma niyetinin olmadığını açık bir şekilde ettik. Biz Türkiye’nin bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz. Bugüne kadar bunları ihlal etmediğimiz gibi bundan sonra da ihlal etmeyeceğiz.”
Perez ve Abbas, TOBB inisiyatifiyle başlatılan Ankara Forumu projesine imza atacak. Ankara Forumu, 6 bin Filistinliye iş sağlayacak. Bu, ABD, Rusya, AB ve BM'den oluşan 'Dörtlü Girişim'in elindeki tek somut proje.
VECDİ GÖNÜL KARŞILADI
Beraberinde bir heyetle Ankara'ya gelen Peres, Esenboğa Havaalanı'nda Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından karşılandı. Karşılamada İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levi ve Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan ile diğer yetkililer de hazır bulundu.
OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK
Konuk Cumhurbaşkanı için alanda olağanüstü güvenlik önlemleri alındığı dikkati çekerken, polis teşkilatının özel eğitimli köpekleriyle bomba araması yapıldı.
ANITKABİR'E GİDECEK
Peres, ziyareti çerçevesinde bugün ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret edecek. Bu ziyaretin ardından Bilkent Üniversitesine geçecek olan Peres, üniversiteden fahri doktora unvanı alarak ve bir konferans verecek.
RESMİ TÖREN YARIN
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Çankaya Köşkü'nde resmi törenle yarın karşılanacak olan Konuk Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı Köksal Toptan ile de görüşecek. Peres yarın ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ı da kabul edecek. Cumhurbaşkanı Gül, Konuk Cumhurbaşkanı onuruna yarın akşam yemek verecek.
TARİHİ BULUŞMA SALI GÜNÜ
Peres, 13 Kasım Salı günü ise TBMM'ye hitap edecek. Peres, TBMM'ye hitap eden ilk İsrail cumhurbaşkanı olacak. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, geçen hafta başında Peres'in Türkiye ziyaretini "tarihi" olarak nitelendirerek, Peres'in Türkiye parlamentosunda konuşmak için davet edilmesini de "olağanüstü bir olay" olarak değerlendirmişti.
TBMM'DE BİR İLK
TBMM Genel Kurulunda bugüne kadar 25 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ya da parlamento başkanları konuştu. Mecliste en fazla konuşan lider, KKTC'nin eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş oldu. Denktaş 7 kez, hayatını kaybeden Azerbaycan'ın eski Devlet Başkanı Haydar Aliyev 3 kez milletvekillerine hitap etti.
İSTANBUL'A GEÇECEK
Peres'in Salı günü akşam saatlerinde Ankara'dan ayrılarak İstanbul'a geçmesi bekleniyor. İstanbul'da yaklaşık 4 saat kadar kalması öngörülen Peres'in Musevi cemaatiyle bir araya gelmesi ve ardından da Türkiye'den ayrılması planlanıyor.
BİR DİZİ KARAR ALINACAK
İsrail Cumhurbaşkanı Peres, ayrıca Cumhurbaşkanı Gül ve Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile birlikte Ankara Forumu toplantısına katılacak. Türkiye'nin öncülüğünde Nisan 2005'de başlatılan Ankara Forumu toplantılarının yedincisi, Gül, Peres ve Abbas'ın katılımıyla, 13 Kasım Salı günü Çankaya Köşkü'nde yapılacak. Toplantıda, forum çalışmalarında kaydedilen son gelişmeler değerlendirilerek, forum katılımcılarının birlikte geliştirdikleri Barış İçin Sanayi projeleriyle ilgili çalışmalara ivme kazandırılmasına yönelik kararlar alınacak.
PROJEYE İMZA
Toplantı çerçevesinde, Batı Şeria'daki organize sanayi projelerini başlatacak olan çerçeve mutabakat anlaşması, Ankara Forumunu oluşturan taraflar olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İsrail İmalatçılar Birliği Başkanı Şraga Broş ve Filistin Sanayi Ticaret ve Tarım Odaları Başkanı Ahmed Haşim Zugeyr tarafından üç liderin gözetiminde imzalanacak.
İmza törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül ile İsrail ve Filistinli konukları, TOBB'un Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesindeki TEPAV'da verilecek öğle yemeğinde bir arada olacaklar.
TÜRKİYE'NİN KATKISI ÖNEMLİ
İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Türkiye ziyaretinden önce verdiği demeçlerde Türkiye'nin bir yandan terörle savaşırken bir yandan da barışa liderlik edebileceğini söylemişti. "Nüfusu Müslüman olan bir ülkenin, bütün taraflarca kabul edilmiş bir arabulucu olarak ortaya çıkıyor olması, tarihte ilk kez rastlanan bir durum" diyen Peres, Türkiye'nin Annapolis'te yapılacak Ortadoğu Barış Zirvesi öncesinde önemli bir olumlu hava yaratabileceğini, Arapların ve Müslümanların Türkiye'ye duyduğu saygı nedeniyle böylesi bir katkının kendileri için çok önemli olduğunu bildirmişti.
"PARÇALANMIŞ IRAK MÜMKÜN DEĞİL"
Peres, Irak konusunda ise, "Biz de İsrail olarak Irak'ın parçalandığını görmek istemiyoruz" derken, çözümün 3 bölgeden oluşan federal bir Irak olduğunu söylemişti. Peres, "Bence Irak en sonunda 3 bölgeden oluşan federal bir devlet olacak. Burada gerçekten fazla bir seçenek yok. Bu bölgelerin birbirlerinden tamamen bağımsız olması, yani parçalanmış bir Irak pek mümkün değil. Ama tamamen entegre olmuş merkezi bir devlet de çok zor. Bu nedenle ikisinin ortasında bir çözüm bulunmalı" diye konuşmuştu.