İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 4 bloktan oluşan Vadi Erkek Öğrenci Yurtları’nın depreme karşı güçlendirme çalışmaları, öğrenciler için bir barınma sorununu beraberinde getirmişti. Sorunun çözümü için Rektör Prof. Dr. Hasan Mandal’a tahsis edilen konut başta olmak üzere misafirhaneler ve bazı lojmanlar da öğrencilerin barınması için hazırlandı.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiTürkiye’nin en yeni havalimanı Çukurova Havalimanı 10 Ağustos’ta açılıyor. Adana ve Mersin’in neredeyse tam ortasındaki alan, uluslararası havalimanı olarak tarif ediliyor. Kısa adı ‘COV’ olarak belirlenen havalimanı bölgenin kalkınmasında önemli bir rol oynayacak. Yolcu memnuniyeti ise biraz zamana bırakılacak.
#Çukurova HavalimanıÖlçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 10.15 itibarıyla başladı, 13.00 itibarıyla sona erdi. Bazı adaylar sınava son anda yetişti, bazıları ise sınava alınmadı. İstanbul Beylikdüzü'nde bir aday, sınava girmek için 1 saat önceden gelip okulun önünde beklemeye başladı. 10.15'e kadar içeri girebileceğini düşünen aday, geç kaldığı için sınav salonuna alınmadı .Birçok ilde sınava geç kalan öğrencilerin yardımına ise polis koştu. İşte yurttan YKS manzaraları...
#YKSLGS sonuçlarının açıklanmasının ardından sıra tercih sürecinde. Elde ettiği sonuca göre tercih yapacak adaylar, okul puanlarını ve yüzdelik dilimlerini araştırıyor. İstanbul lise taban puanları ve yüzdelik dilimleri, lise eğitimine devam edecek öğrenciler için tercih sürecinde yardımcı olacak. Peki İstanbul'daki okulların taban puanları, yüzdelik dilimleri ve kontenjaları nedir? İşte İstanbul Anadolu, İmam Hatip, Fen Lisesi LGS yüzdelik dilimleri ve taban puanları bilgileri...
#LGSMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Türkiye’nin eğitim öğretim istatistiklerini açıkladı. Son rakamlara göre Türkiye’de okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde tüm özel ve devlet okullarında 18 milyon 241 bin 881 öğrenci var. Toplam öğretmen sayısı ise 1 milyon 117 bin 686. Eğitim öğretim faaliyetleri 68 bin 589 okulda sürdürülüyor.
#EğitimMilli Eğitim Bakanlığınca açıklanan verilere göre, Türkiye'de okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde toplam 18 milyon 241 bin 881 öğrenci bulunuyor. Örgün eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen sayısı 2019-2020 eğitim öğretim yılında 1 milyon 117 bin 686 oldu. Resmi okullarda 588 bin 10, özel okullarda 139 bin 337 olmak üzere örgün eğitimde toplam 727 bin 347 derslik bulunuyor.
#Milli Eğitim BakanlığıYükseköğretim Kurulumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları açıklandı. Bu yıl 838 bin 221 kontenjanın 781 bin 165'ine yerleştirme yapıldı. Her 100 adaydan 80'i üniversiteli oldu. Peki, adaylar en çok hangi bölüme ilgi gösterdi? Kontenjanı fazla olmasına rağmen tam doluluk oranına yakın programlar neler? Eğitimci Salim Ünsal, bu verileri derledi. Kontenjanı yüksek olan tıp programlarının büyük çoğunluğu doldu. Ama ilahiyat ve matematikte hiç yer kalmadı. Önlisansta da kontenjanı yüksek olmasına rağmen bilgisayar programcılığı bölümlerinde çok az sayıda boşluk kaldı. İşte adayların ilgi gösterdiği bölümler.
#ÖSYMÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2019-YKS) tercih sonuçlarını açıklamasının ardından gözler bu kez ek yerleştirme işlemlerine çevrildi. Yaptıkları tercihler kapsamında herhangi bir yükseköğrenim programına yerleşemeyen on binlerce kişi, boş kontenjanlar için tercih yapacakları tarihi bekliyor. Peki, YKS ek tercihleri ne zaman?
#YKS Ek TercihleriYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından, adayların gözü ikinci yani ek tercih sürecine çevrildi. İstedikleri ön lisans veya lisan programına yerleşemeyen adaylar, üniversite ek tercih sürecinde şansını deneyecek. Peki, YKS ikinci tercihler ne zaman yapılacak? Üniversite ek tercih tarihleri ne zaman? İşte, o konuya dair bilgiler.
#ÖSYMGSB ile MEB tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi kapsamında 81 ilde, ilkokul 3. sınıfta 1 milyon 226 bin öğrenci tarandı. Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, “Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde hayata geçirilen projenin, genç yeteneklerin keşfedilmesi ve sporla iç içe bir hayat sürdürülmesi amaçlanıyor” dedi.
#SPORTürkiye, 25.5 milyona yaklaşan öğrenci sayısıyla 143 ülkenin nüfusunu geride bıraktı. Toplam nüfusları Türkiye'deki öğrenci sayısının altında kalan ülkeler arasında Hollanda, Portekiz, Avustralya, Azerbaycan, Şili, Kamerun gibi beş kıtadan ülkeler yer alıyor. Türkiye'de okul öncesi, ilköğretim ve lise düzeyinde eğitim gören 17 milyon 749 bin öğrenci sayısı Hollanda'nın nüfusunun üzerinde. Portekiz ve İsveç'in nüfusları, Türkiye'de sadece ilköğretim düzeyinde eğitim alan öğrenci sayısının gerisinde kaldı. Finlandiya ve Norveç'in nüfusu, Türkiye'de sadece lise düzeyindeki 5 milyon 535 binlik öğrenci sayısından az. Türkiye'deki sadece üniversite öğrencisi sayısı Bulgaristan, Libya, Lübnan gibi pek çok ülkenin nüfusunun üzerinde bulunuyor.
#ÖĞRENCİMeclis'e sunulan tasarıya göre, 16 yaş ve üzeri araçların hurdaya ayrılması karşılığında, yeni araç alımında 10 bin liraya kadar ÖTV indirimi sağlanacak. Türkiye genelinde 6 milyona yakın 16 yaş üstü araç var. Tasarıya göre konut hesabında devlet katkısı 15 bin liradan 20 bin liraya çıkarılıyor.
#Maliye Bakanı Naci Ağbal:2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "2018 ve 2019'da, başta büyük şehirler olmak üzere, öğrenci yerleştirmekte sorun yaşadığımız, arsa sorunu yaşadığımız illerde üniversite kampüslerinde yurt yapmaya devam edeceğiz" dedi. Bak, KYK’daki yatak kapasitesini 2020'de 900 bine ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
#ÖĞRENCİTürkiye’de 24 azınlık okulu ayakta kalmaya çalışıyor. En çarpıcı örneklerden biri Büyükada’daki Rum İlkokulu. Bir zamanlar onlarca öğrencinin bahçesinde koşuşturup oynadığı okulda bugün sadece üç öğrenci var. Türkiye’deki azınlık okullarının temsilcileri Hürriyet’e konuştu.
#Azınlık OkullarıMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir’in açıköğretim liselerine ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı. 2015-2016 eğitim öğretim yılında 80 bin 348 açıköğretim lise öğrencisinin mezun olarak üniversitelere yerleştiği belirtilen yanıtta, bu eğitim yılında açıköğretim lise öğrencisi sayısıysa 965 bin 573 olarak paylaşıldı.
#Açıköğretim2 milyondan fazla adayın katıldığı YGS saat 10.00’da başladı. Adaylar sınav salonlarında ter dökerken, aileleri de sınav merkezleri önündeki heyecanlı bekleyişini sürdürdü. Aksaray’da bir baba da oğlunu YGS’ye motive etmek ve ikinci kez üniversite okumak için sınava girdiğini söyledi.
#VeliMilli Eğitim Bakanlığı, 2014 yılı Faaliyet Raporu’nu yayınladı. 2014 yılı başında planlanan hedefler ve yıl sonunda gelinen noktayla ilgili bilgi veren rapora göre hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın en önemli projesi olan ve Türkiye’ye eğitimde çağ atlatacak çalışma olarak adlandırılan Fatih Projesi’nde 2014 hedefleri gerçekleştirilemedi.