Güncelleme Tarihi:
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, Özer, yıl başından bu yana yapılan sınavlara 945 bin 445 adayın başvurduğunu söyledi. Sınavlarda 155 bin 271 sınav görevlisinin hizmet verdiğini, sınav görevlisi başına düşen aday sayısının ortalama altı olduğunu belirten Özer, bu oranın e-Sınavlarda ortalama 14 olduğunu bildirdi.
EN FAZLA SINAV GÖREVLİSİ EKPSS 2018'DE
ÖSYM olarak Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (EKPSS) özel önem gösterildiğini, bu nedenle aday başına diğer sınavlara göre daha fazla sınav görevlisi görevlendirildiğini anlatan Özer, EKPSS 2018'de görevli başına 1.5 aday düştüğünü söyledi.
Sınav görevlilerinin ücretlerinin ödenmesiyle ilgili yeni bir uygulama başlattıklarını da anlatan Özer, daha önce ödenmesi uzun süren görevli ücretlerinin, sınav görevlilerinin sınav sonrası doldurmaları gereken anket için verilen iki günlük süre sonunda hemen ödendiğini belirtti.
Mahmut Özer, ÖSYM'nin bu uygulamasını 2018'in ilk beş ayında düzenli yaptığını, bu uygulamanın sınav görevlilerinde büyük memnuniyet oluşturduğunu söyledi.
İLK 5 AYDA SORU İPTALİ YOK
ÖSYM tarafından yıl başından bu yana yapılan sınavlarda 2 bin 909 soru kullandığını bildiren Özer, "Sınavlarda 2 bin 909 soru kullanıldı, soruların hiçbiri iptal edilmedi" dedi.
Özellikle TUS ilkbahar sınavında her yıl birkaç soru iptali için mahkemeye gidildiğini hatırlatan Özer, bu yıl yapılan TUS ilkbaharda uzun zamandan beri ilk kez hiçbir soru iptali yaşanmadığını belirtti.
SINAV SONUÇLARI ZAMANINDA AÇIKLANDI
Mahmut Özer, sınav sonuçlarının tamamının da zamanında açıklandığını, KPSS ile farklı kurumlara yapılan yerleştirmelerin en kısa sürede gerçekleştirildiğini söyledi. Özer, şu an için bu şekilde bekleyen ve gecikmiş olan bir yerleştirmenin söz konusu olmadığını anlattı.
ÖSYM'nin bu yıl itibarıyla başlattığı yeni uygulama gereği ilk kez yapılan sınavlara yönelik değerlendirme raporlarının yayımlanmaya başladığını hatırlatan Özer, şimdiye kadar altı değerlendirme raporunun yayımlandığını, yıl sonuna kadar altı raporun daha yayımlanmasının planlandığını söyledi.
Özer, engeli, sağlık sorunu veya özel durumu olan adaylara 81 ilde hizmet verildiğini belirterek işaret ederek, bu adaylar ve kablolu/kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında alınması gereken adaylar için 14 ilde 15 sınav merkezinde sunulan hizmetin yaklaşık altı kat artırılarak 81 ilde ve 94 sınav merkezinde uygulanabilir hale geldiğini anlattı.
ALES İLK KEZ 81 İLDE UYGULANDI
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Özer, ALES sınavında bin altı kota uygulamasını kaldırarak sınavın 6 Mayıs 2018'de 81 ilde yapıldığını belirterek, "Böylece başvurduğu ilde aday sayısı binin altında olması durumunda başka bir ilde sınava girmesi gereken adaylar bu yıl kendi illerinde sınava girdi" dedi.
2018 YDS'de ise ilk kez Boşnakça ve Arnavutça dillerinden sınav yapıldığını anlatan Özer, şöyle devam etti:
"ÖSYM 2017 yılı sonuna kadar Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nda (YDS) 23 dilden sınav yapılabilirken yapılan yönetmelik değişikliğiyle bu dillere Boşnakça ve Arnavutça dahil edildi. Böylece 1 Nisan 2018'de yapılan 2018-YDS İlkbahar dönemi sınavında ilk kez Boşnakça ve Arnavutça dilleri de dahil olmak üzere 25 dilden sınav yapıldı."