Güncelleme Tarihi:
8 Haziran’da Temel Yeterlilik Testi (TYT), 9 Haziran’da sabah Alan Yeterlilik (AYT), öğleden sonra ise Yabancı Dil Testleri (YDT) uygulanacak. 3 milyon 36 bin 945 adayın başvurduğu sınavın soru yapısının bu yıl nasıl olacağını uzmanlara sorduk. Uzmanlar ise YKS ve TYT’de sorulacak sorular için geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavını işaret ediyor.
“MSÜ’de okumak isteyen adayların yanısıra birçok kişi de Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’na TYT’ye çok benzediği için giriyor. Böylelikle kendi durumlarını görmek ve sınava hazırlanmak için fırsat oluyor” diyen eğitimci Onur Soğuk, TYT’nin bu yılki soru yapısına ilişkin öngörülerini şöyle anlattı:
ZORLUK ORTANIN ÜSTÜNDE
“Son yıllarda gözlemlediğimiz kadarıyla ÖSYM son derece kaliteli, sözcük dağarcığını ve anlam kapasitesini arttıran sorular soruyor. Bunu MSÜ’de de gördük. Sınav ortanın üzerinde bir zorluk seviyesindeydi. Diğer yandan artık sorularda değişik metin türlerine yer veriliyor. Örneğin yapay zeka gibi konularla ilgili daha güncel metinler ve bilimsel konularla ilişkili sorular soruluyor. Eskisi gibi sadece sanatsal makaleler sorulmuyor. Bu yüzden TYT’ye hazırlanan adaylara bilimsel dergilerdeki makaleleri okuyup analiz yapmalarını öneriyorum.
SÖZLÜK UYGULAMASINI İNDİRİN
MSÜ’de anlam sorularının yoğunluğu nedeniyle matematik sorularının yetişmediğine dair şikayetler oldu. Dolayısıyla adaylar sözcük dağarcıklarını geliştirerek daha başarılı olabilirler. Bunun için de TDK’nin sözlük uygulamasını telefonlarına indirip anlamını bilmedikleri sözcükleri çalışabiliriler.”
YKS’DE SÜRPRİZ OLMAYACAK
MSÜ matematik sorularının beklendiği gibi olduğuna dikkat çeken Matematik öğretmeni ve soru yazarı Hakan Pişkiner ise “Beklenmeyen hiçbir soru tarzı yoktu. YKS provası olarak gördüğümüz bu sınavın ardından, adaylar tempolarını hiç bozmadan çalışmaya devam etmeli. Geometride 2 tane seçici soru vardı. Problemler biraz vakit alıcıydı. Sayılar kısmı her zamanki gibi klasik sorulardan oluşuyordu, YKS’nin de benzer bir sınav olacağını düşündüğümüz için bir sürprizle karşılaşmayacağımızı düşünüyorum” dedi.
EZBERDEN UZAK SORULAR
YKS sorularının, son yıllarda temel bilgi ve kavramları günlük hayatın içinde kullanabilme becerisini ölçecek tarzda hazırlandığını belirten Bilfen Liseleri Sınav Grubu Yöneticisi Sabahat Başusta ise sayısal ve sözel derslerle ilgili şunları söyledi: “ÖSYM soru hazırlarken MEB müfredatını temel alıyor. Bir yandan öğrencinin temel bilgi düzeyini ölçüp bu bilginin problem çözümünde kullanılıp kullanılamadığını test ederken bir yandan da üst düzey düşünme becerilerini ölçecek sorularla seçiciliği sağlıyor. Ayrıca sözel sorulardaki metinlerde farklı sanat, genel kültür, felsefe konuları ve aynı zamanda güncel hayattan örneklerin kullanılması öğrenciyi ezberden uzak bir hazırlanmaya yöneltiyor. Bunun yanı sıra doğrudan bilgiyi ölçen, bazı sorularda birkaç basamak işlem kullanılarak çözüme ulaşmak mümkün oluyor. MEB tarafından hazırlanan soru bankaları ve ders kitaplarındaki örnekler de ÖSYM soruları ile benzerlik gösteriyor.
İKİNCİ DÖNEM KONULARI GERİ DÖNDÜ
Kapsam olarak ise geçen yıldan farklı olarak 12’nci sınıf ikinci dönem müfredatının dâhil olacağını gözden kaçırmamalı. Piyasadan kaynak kullanırken buna özellikle dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatırız.”
STRATEJİK İLERLEYİN
“YKS maratonun son dönemecini iyi değerlendirenlerin, hedeflerine ulaşacağı unutulmamalı” diyen Başusta sınava girecek adaylara şu önerileri verdi:
- Konu eksiklerinizi tamamlayacak şekilde bir plan oluşturun. Tamamladığınız konulara ilişkin tüm soru tiplerine hâkim olmanız için kaynak taraması yapın. Bu dönemde ağırlık verdiğiniz çalışmaların YKS’de size kazandıracağı artı netleri hatırlayın.
- Kazanımları iyi bilmek, tek başına yeterli olmayacak. Mutlaka iyi bir stratejiniz olmalı ve gerektiğinde de bunu değiştirebilecek esneklikte olmalısınız. Bunun için kalan sürede her günü deneme çözerek değerlendirin. Hafta içi belirli günlerde derslerin ayrı ayrı denemelerini, belirli günlerde ise TYT ve AYT denemesi çözün. Hafta sonları ise mutlaka TYT ve AYT denemesi çözün.
- Bazı soru tiplerinde sıklıkla yanlışa gittiğinizi fark ettiyseniz, bu soruları bir yere not edin ve her gün çözümüne bakın. Sıklıkla unuttuğunuz bilgileri göreceğiniz yerlere asın.
- Stratejik ilerleyin. Daha kolay ve hızlı bir sürede geliştireceğiniz konu veya soru tipini öne alın. Bu sırada sınavda sorulma sıklığına da dikkat edin.
- Tüm derslerin sorumlu olduğunuz kazanımlarına ait geçmiş 10 yıldaki sorularını ve MEB kazanım testlerini çözdüğünüzden emin olun.- Tüm denemelerinizde gerçek sınav koşullarını yaratın. Kurşun kalemle çözün ve müzik, telefon vb. alışkanlıklarınızdan uzakta olun. Hasta hissettiğinizde de kendinizi zorlayın.
- Günlük 6-8 saatlik uyku düzeninizi sürdürün ve beslenme alışkanlıklarınızın aynı kalmasına dikkat edin.