Almanya’da Alzheimer nedeniyle 2023 yılında 10 bin 100 kişi hayatını kaybetti. 20 yıl öncesinde ise 2003 yılında Alzheimer bağlantılı 5 bin 100 ölüm vakası yaşanmıştı. Federal İstatistik Ofisi, bu artışın temel nedeninin Almanya’da yaşlanan nüfus olduğunu belirtti.
#ALMANYARian Johnson’nun yazıp yönettiği Bıçaklar Çekildi filmi ekranlara geliyor. Amerikan yapımı komedi türündeki polisiye filmi Bıçaklar Çekildi orjinal adı 'Knives Out'dur. Peki, Bıçaklar Çekildi filminin konusu nedir, oyuncuları kimler? Bıçaklar Çekildi oyuncu kadrosu ve karakterler...
#Bıçaklar ÇekildiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. EYT'lilerle ilgili çalışmanın yakında tamamlanacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya alınmasına kadar pek çok taleplerini çözdüğümüz çalışanlarımızın emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı da yakında tamamlıyoruz. İnşallah bu meseleyi de yıl başından önce arzumuz gündemden çıkarmaktır." ifadelerini kullandı
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSağlık Bakanı Fahrettin Koca, bazı ilaçların bulunamadığına yönelik iddialarla ilgili olarak, 'Gündemimizdeki en önemli konu bu. Sorunları çözeceğiz. Maliyetler arttı, bir yol haritamız var çözüm için.' dedi. SMA Bilim Kurulu’nun önümüzdeki hafta toplanacağını belirten Bakan Koca, ‘Gen tedavisiyle ilgili ise SMA Bilim Kurulumuz konuyu çok yakın takip ediyor, etkinliğiyle ilgili yeterli kanıt görülürse bu tedaviyi vermekten de asla geri durmayız.’ İfadelerini kullandı.
#Sağlık BakanıTürkiye’nin en güzel kızlarının seçildiği Miss Turkey 2022 birincisi belli oldu. Can Sandıkçıoğlu, Demet Şener, Tan Sağtürk, Pınar Altuğ Atacan, Prof. Dr. Onur Erol, Sultan Tepe, Neslişah Yılmaz ve Gürhan Sayar'ın jüri koltuğunda yer aldığı Miss Turkey 2022 yarışmasında birinci Nursena Say oldu. 1.80 boyundaki güzel, ülkemizi Miss World’de temsil edecek.
#Miss Turkey 2022Türkiye’nin en güzel kızlarının seçildiği Miss Turkey adayları belli oldu. Miss Turkey 2022 yarışmasında birincilik için mücadele edecek 20 finalist açıklandı. Yarışmaya Türkiye eski güzeli Neşe Erbek'in kızı da katıldı. İşte tescilli güzel olmak için yarışacak adaylar ve bilgileri...
#Miss Turkey 2022Unutkanlıktan mı şikâyetçisiniz? Dikkatiniz daha mı kolay dağılıyor? Eskisi gibi hatırlamakta zorlanıyor musunuz? Alzheimer hastalığı sizi korkutuyor mu? Araştırmalar zihinsel etkinlikler yapmanın dikkat ya da unutkanlık sorunlarını önleme ve yavaşlatma sürecinde etkili olduğunu gösteriyor. Psk. Dr. Çiğdem Kudiaki ve Uzm. Dr. Büşra S. Arıca Polat’ın ortak çalışmalarının ürünü ‘Sağlıklı Bir Beyin İçin Zihinsel Etkinlikler’ kitabı zihinsel işlevlerin geliştirilmesini ve hastalık durumunda kötüleşmenin önlenmesini hedefliyor.
#Psk. Dr. Çiğdem KudiakiAraç kullanmak için bir üst yaş sınırı olmalı mı? Bu sorunun cevabı çok uzun süredir tartışılıyor. Doktorlar, ileri yaşlarda ortaya çıkma olasılığı fazla olan görme problemleri ve bilişsel sorunların sürüşe engel olduğunun altını çizerken, sürüş uzmanları ise ehliyet yenileme ve sağlık raporu konularına dikkat çekiyor. Peki sürücüler araba kullanmayı ne zaman bırakmalı?
#Araba KullanmakSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Önümüzdeki dönemde koronavirüs vakaları çok aşağıya düştü, diyelim ki 100, 20, 10 oldu. Bu süreçte de böyle bir salgın, böyle bir tehlike olmaması için tıpkı grip aşısında olduğu gibi 65 yaş üzeri vatandaşlarımıza nasıl ki aşılama tavsiye ediliyorsa, koronavirüs için de 65 yaş üzeri olan, kronik hastalığı olan vatandaşlarımızı önümüzdeki dönem yine aşılamak mümkün olabilir" dedi.
#Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhanSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Önümüzdeki dönemde koronavirüs vakaları çok aşağıya düştü, diyelim ki 100, 20, 10 oldu. Bu süreçte de böyle bir salgın, böyle bir tehlike olmaması için tıpkı grip aşısında olduğu gibi 65 yaş üzeri vatandaşlarımıza nasıl ki aşılama tavsiye ediliyorsa, koronavirüs için de 65 yaş üzeri olan, kronik hastalığı olan vatandaşlarımızı önümüzdeki dönem yine aşılamak mümkün olabilir" dedi.
#KoronavirüsSitikolin, son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz ilaçlar arasında yer alıyor. Alzheimer hastalığı , Parkinson hastalığı, bipolar bozukluk , tembel göz ve beynin diğer koşulları için kullanılan sitikolin hakkında araştırmalar hız kazandı. Peki, sitikolin nedir, ne işe yarar? İşte sitikolin vücuda etkisi...
#SitikolinTürkiye 8 milyon 245 bin olan 65 yaş üstü ile nüfusu yaşlanan ülkeler arasına girdi. Türkiye’deki yaşlıların sosyal hayatları ise dünyaya örnek oldu. Doç. Dr. Serap Akçalı Duru, “Avrupa’daki huzurevlerinin yaşlıları sosyal hayattan kopardığı fark edildi. Şu anda dünya bizim modelimize dönüyor. Aile fertleri ile vakit geçirmeleri yönünde çalışmalar yapılıyor” dedi.
#YaşYaşam koşullarının iyileşmesi, hastalıkların tedavi yöntemlerinin gelişmesi insan ömrünü uzatırken ileri yaşta ortaya çıkan Alzheimer gibi hastalıkların ise görülme sıklığı da arttı. Beynimiz de tıpkı diğer organlarımız gibi yaşlanıyor ancak doğru bakımla beyin yaşlanmasının yavaşlatılabilmesi mümkün olabilir. Beynini doğru kullanan kişi, 100 yaşına da gelse hafızası, zihni pırıl pırıl oluyor. Unutkanlıkla ilgili başlangıçta erken önlem alınması önemlidir. Alzheimer’da unutkanlığın ancak yüzde 5-10’u genetiktir. Geri kalanı tamamen beyni yanlış kullanmayla ilgilidir.
#AlzheimerTürk sinemasının usta senarist ve yönetmenlerinden İrfan Atasoy, dün geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. İrfan Atasoy son olarak 2005 yılında Adana Altın Koza Film Festivali'nden Yaşam Boyu Onur Ödülü ile ödüllendirilmişti.
#İrfan AtasoyYapılan araştırmalara göre ülkemizde 2 milyonun üzerinde insanın kalpyetmezliği yaşadığını belirten kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül,“Kalp yetmezliği sonucu ölüm oranları pek çok kanser hastalığına bağlı ölümoranlarından daha yüksek. Bu nedenle kalp yetmezliğini erken dönemde teşhis etmek ve hastalık hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak önemli” dedi.
#1Malta bugün acil ihtiyaç kapsamı dışında olan dükkanların ve hizmetlerin tekrar açılmasını serbest bırakıyor. Ayrıca önümüzdeki iki hafta içinde diğer alanlarda devam eden sıkı tedbirlerin azaltması da hükümetin planları arasında. Ülke, 27 Aralık 2020 yani ulusal aşılama programının başladığı günden beri COVID-19 aşısının yönetimiyle ilgili standartları belirlemekteydi.
#MaltaAşılama süreci, Koronavirüs Bilim Kurulunun oluşturduğu takvim doğrultusunda devam ediyor. Türkiye aşılamada yeni bir aşamaya geçti, 60 yaş üzeri vatandaşlar ile eşleri sisteme tanımlandı. Kriterlere uygun olanlar, e-Nabız hesabından veya 2023'e kısa mesaj göndererek aşı durumunu öğrenebilecek ve randevularını Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden alabilecek. Peki, Covid-19 aşı randevusu nasıl alınır? MHRS ve SMS ile randevu almanın detayları...
#60-65 Yaş Koronavirüs Aşısı