Ortadoğu’da hava iyice ısınınca dizginleri Amerika Birleşik Devletleri’nin elinde olan GPS sistemleri (Global Positioning System-Küresel Konumlama Sistemi) yine sapıtmaya başladı. Bunlardan biri de bizim hava sahalarında yaşandı. Adana’ya giden bir uçağın sistemi durup dururken Beyrut üzerinde olduğu bilgisini verdi. Pilotlar bu duruma alışkın oldukları için yollarını şaşırmadılar.
#ABDDünyanın her yerinde ekonomiler zorlanmaya başladığında tuhaf bir şey oluyor. İşadamları ya da büyük şirketler sıradan iş jetleri yerine daha büyük uçaklara yöneliyorlar. Yani ortalama 40-70 milyon dolar değerindeki uçaklar daha fazla rağbet görüyor. Daha ucuz uçakların satışı düşüyor.
#CenevreOtomobillerde hava yastıkları kısa sürede yaygınlaştı. Üreticiler maliyet artışına rağmen bu çarpma anındaki güvenlik önlemini hızla benimsediler. Önceleri bir sonra iki derken şimdi yeni nesil otomobillerde birçok noktada hava yastığı var. Ama uçaklarda böyle olmadı. Bir türlü yaygınlaşmadı. Hava yastığı bir kaza sırasında şiştiğinde uçaktan yolcunun tahliyesinin güçleşeceği düşüncesi sistemin yayılmasını engelledi.
#Türk Hava YollarıYılın sonuna iyice yaklaştık. Pandemi döneminde neredeyse yolcu bulamaz hale gelen havalimanları bir bakıma kendilerine geldiler. Kimi 2019 yani pandemi öncesinden daha fazla yolcu ağırlarken, kimi ise buna yakın sonuçlara ulaştılar. İstanbul Havalimanı ise listelerde ilk 10’un içerisinde yer alıyor ve rekora koşuyor gibi görünüyor.
#Lider HavalimanlarıBoeing’in ana üssü olan Amerika’nın batısındaki Seattle kentine kaç kez gittiğimi artık hatırlamıyorum. Birkaç defasında ise THY’nin ve Pegasus’un yeni aldığı boş uçaklarla Seattle’dan İstanbul’a uçtum. Ama bu uçuş farklıydı. Şimdi İstanbul’dan Seattle’a tarifeli bir uçuşla direkt gitmek başka güzel geldi.
#AmerikaUçak, yolcu ve kargo taşımacılığında toplumları bir adım ileri götüren teknoloji harikası araçlardır. Uçaklar sayesinde gezegenimizde ulaşım ve taşımacılık akıl almaz hızlarda yapılmaktadır. Dünyanın en büyük uçakları ve özellikleri nelerdir? Dünyayı derinden etkileyen ve değiştiren en büyük uçaklar ve özellikleri hakkında tüm detayları derledik.
Sivil havacılık salgının etkisini en derinden hisseden sektörlerin başında geliyor. Yolcu sayılarındaki ani azalma ve ülkelerin getirdiği kısıtlamalarla birlikte dünyadaki birçok havayolu şirketi iflas bayrağını çekmek üzere. İnsanlar virüs salgının yarattığı korku nedeniyle uçak yolculuğunu tercih etmez oldu. Krizden elbette sektör çalışanları da etkileniyor. Havaalanlarında her türlü sosyal mesafe ve hijyen odaklı önlemler alınmasına, uçaklarda saatte 15-20 kez havayı sirküle eden hepa filtrelere vurgu yapılmasına rağmen birçok insan halen daha uçak yolculuğunu tercih etmiyor. Süreçte bazı havayolları farkındalık oluşturmak için uçaklarına maske boyaması bile yapmaya başladı. Garuda Indonesia’yla birlikte Lüksemburglu havayolu Cargolux yakın zamanda Boeing 747-8 uçağına maske boyaması yaptı.
#BURSAÖzellikle trafiği yoğun havalimanları yolcuların Jumbo uçaklarla getirilmesini destekledi. Böylece hava trafiği daha iyi kullanılacaktı. Ama yolcular farklı saatlerde uçmak, bağlantılar arasındaki zamanı kendileri seçmeyi tercih ettiler. Ve dev uçakların kaderleri değişti. Yerini yine uzun mesafeli, yine çift koridorlu ama iki motorlu uçaklar aldı.
#YazarDünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak İstanbul Havalimanı’nın ilk fazı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıldı. Türkiye’nin dev şirketlerinin katkı verdiği ve ilk fazı yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli havalimanından ilk uçuş yarın Ankara’ya yapılacak.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye’nin yeni Başkanlık uçağı, artık bir Jumbo Jet. VIP Boeing 747-8, 7 ülkenin devlet filolarında kullanılıyor. 76 koltuklu uçak, Cumhurbaşkanı’nın daha fazla iş insanı ile seyahatine imkân verecek. 747-8, dünyanın dört bir yerine duraksız uçabiliyor. Katar Emiri’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan sevgisi ve Türkiye’ye olan hayranlığı nedeniyle hediye ettiği uçak boyama işleminden sonra hizmete girecek.
#GazetehaberleriUğur Cebeci’nin hazırladığı, Türkiye’nin havacılık programı Kokpit’te bu hafta… Hong Kong’ta yaşayan yazılımcı Engin Turgut Pişkin, hazırladığı özel programlar ile pilot eğitimlerini sanal gerçeklik gözlükleri ile yapacak. Bu konuda farklı projelere imza atan Engin Turgut Pişkin, devasa simülatörlerin yerini alacak sistemleri Kokpit’e anlattı…İkinci konumuz dev uçaklar. Airbus A380 ve Boeing 747-8’in modası geçiyor mu? Neden imalatçılar büyük uçaklar için sipariş almakta zorlanıyor?
#A380Polimeks tarafından Türkmenistan’da inşa edilen Aşkabat Uluslararası Havalimanı açıldı. Havalimanının 2.2 milyar dolara mal olduğunu söyleyen Polimeks Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, Polimeks’in kuruluşundan bu yana 21 yılda Türkmenistan’da 134 projeye imza attığını belirtti.
#Vahap MunyarTÜRK Hava Yolları’nın (THY) Trabzon-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı park yerindeki Katar Emiri’ne ait Boeing 747-8 tipi uçağının kuyruğuna sürttü.Sabah saatlerinde Türk Hava Yolları’nın Trabzon-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı Atatürk Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra park yerine gitti. THY uçağı bu sırada park yerinde bulunan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’ye ait olan Boeing 747-8 tipi uçağının kuyruğuna sürttü. Olayın ardından teknik ekip personeli Katar Emiri’ne ait yolcu uçağı bakıma alındı. Yapılan incelemenin ardından Katar Emiri ve ekibini taşıyan uçak Doha’ya hareket edecek.
#THY