67P Churyumov-Gerasimenko haberleri sayfasında 67P Churyumov-Gerasimenko hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 37 67P Churyumov-Gerasimenko haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Avrupa ülkelerinin oluşturduğu Avrupa Uzay Ajansı (ESA), dün bir ilki deneyerek 67P/Çuryumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı üzerine "Philae" isimli modülü indirmeyi başardı. Dünya'da hayatın oluşumuna dair ipuçları arayacak olan "Philae"yi taşıyan uzay aracı Rosetta, söz konusu kuyruklu yıldızın yörüngesine 10 yılda ulaşabilmişti.
#Kuyruklu Yıldızİki yıl kadar önce dünyayla bağı kesilen kuyrukluyıldız kâşif robotu Philae bulundu. Toz ve buzdan oluşan 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızının yörüngesindeki Rosetta keşif aracının üç gün önce çektiği fotoğraflarda Philae’nin, bir tümseğin gölgesinde mahsur kaldığı anlaşılıyor.
#KuyrukluyıldızAvrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) bir kuyruklu yıldızayolladığı Rosetta uzay aracının modülü Philae'nin, kuyruklu yıldızayaklaştığı anın videosu yayınlandı.BBC'ninhaberine göre, bir dakika süren videoda, geçen yıl 12 Kasım'da 67Pkuyruklu yıldızına inen Philae'nın, cisme adım adım yaklaştığıgörülüyor. Philae'nın üzerindeki Rolis kamerasının iniş sırasında 10saniye aralıkla çektiği yedi fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturulanvideo, modülünkuyruklu yıldızın yüzeyine doğru ilerleyişinin neyebenzediği konusunda fikir veriyor. Videoda, Philae'nın 67 metreyükseklikten 9 metreye kadarki iniş anı izleniyor.ESA'ya aitgüneş enerjisiyle çalışan modül, 12 Kasım 2014'te "67PChuryumov-Gerasimenko" adlı kuyruklu yıldıza inmişti. Bir kuyrukluyıldıza ulaşan ilk uzay modülü özelliği taşıyan Philae'nin 67P'ninyüzeyine inişi 7 saati bulmuş, modül pili bitmeden önce 60 saatçalışabilmişti.Rosetta ve Philae adına açılan resmi sosyalpaylaşım sitesi hesaplarından ise yolculuğa dair tüm ayrıntılar,fotoğraflar ve gelişmeler anlık paylaşılmıştı. Philae'nin 67P'ninyüzeyine başarılı şekilde inişi, Twitter hesabından 17 dilde "Benvardım. Yeni adresim 67P" mesajıyla duyurulmuştu.67P kuyrukluyıldızını yakalamak için 11 yıl önce fırlatılan Rosetta, Jüpiter'inyörüngesine en yakın uçan uzay aracı oldu. Ana enerji kaynağı olaraksadece güneş panellerini kullanan Rosetta ile fırlatıldıktan sonraenerji tasarrufu için 31 ay boyunca hiç iletişim kurulmadı. Pillerinintükenmesinin ardından 15 Kasım 2014'te girdiği uyku modundan haziranayında çıkan Philae, kuyruklu yıldızın yüzeyinden organik moleküllertoplamış ve Dünya'ya bilgiler göndermeyi başarmıştı.
#PhilaeAvrupa Uzay Ajansı'nın (ESA), 67P Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına yolladığı uzay modülü Philae'nin pilinin tükenmesinin ardından uyku moduna geçmesinin yankıları sürerken, kamuoyunda tartışma yaratan bir başka konu da ESA'da görevli İngiliz fizikçi Matt Taylor'ın gömleğiydi.
#Avrupa Uzay AjansıAvrupa Uzay Ajansı'nın (ESA), 67P Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına yolladığı uzay modülü Philae'nin pilinin tükenmesinin ardından uyku moduna geçmesinin yankıları sürerken, kamuoyunda tartışma yaratan bir başka konu da ESA'da görevli İngiliz fizikçi Matt Taylor'ın gömleğiydi. Taylor, Philae'nin Çarşamba günü uzay aracı Rosetta'dan ayrılarak, Dünya'ya yaklaşık 510 milyon kilometre uzaklıktaki kuyrukluyıldıza başarıyla inmesinin ardından kameralarına karşısına geçip, bacaklarına yaptırdığı Rosetta dövmelerini göstermiş ve "Tarih yazıyoruz" diyerek sevincini dile getirmişti. Ancak Taylor'ın bu sözlerinden ve dövmelerinden çok, giydiği gömlek dikkat çekmişti. Çıplak kadın resimlerinin olduğu gömlek sosyal medyada çok sayıda kişi tarafından cinsiyetçi ve kadınları aşağılayıcı olarak nitelendirildi. Gelen tepkiler üzerine özür dileyen Taylor ise, "Büyük bir hata yaptım ve birçok insanı incittim. Bu yüzden çok üzgünüm" derken gözyaşlarını tutamadı.
#Avrupa Uzay AjansıAvrupa Uzay Ajansı'nın (ESA), 67P Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına yolladığı uzay aracı modülü Philae'nin, birkaç saatlik enerjisi kaldı. Kuyruklu yıldız üzerinde sondaja başlayan Philae'nin elde ettiği bulguları göndermek için enerjisinin yetip yetmeyeceği belli değil.
#Kuyruklu YıldızAvrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) kuyruklu yıldıza yolladığı uzay aracı modülü Philae'den bir iyi bir de kötü haber geldi. İyi haber, modülden ilk fotoğrafların gelmeye başlaması oldu. Kötü haber ise uzay aracının güneş panellerinin gölgede kaldığı ve bu durumun çalışmaları olumsuz etkilemesi.
#Kuyruklu YıldızDünyanın en popüler arama motoru Google, Philae’nın devrim sayılan inişini es geçmedi ve doodle’laştırdı. Dünyanın sırrını arayan Rossetta adlı uzay aracı, 10 yıllık serüveninden sonra 67P Churyumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı'nın üzerine 'Philae' isimli modülü indirmeyi başardı. Philae'nin alacağı örnekler, bir teoriye göre dünyada yaşamı başlatan Kuyruklu yıldızlar hakkında önemli ipuçları barındırıyor. ESA’nın internete verdiği ses kaydı ise dünyanın gündemine oturdu...
#GoogleAvrupa ülkelerinin oluşturduğu Avrupa Uzay Ajansı (ESA), dün bir ilki deneyerek 67P/Çuryumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı üzerine "Philae" isimli modülü indirmeyi başardı. Dünya'da hayatın oluşumuna dair ipuçları arayacak olan "Philae"yi taşıyan uzay aracı Rosetta, söz konusu kuyruklu yıldızın yörüngesine 10 yılda ulaşabilmişti.
#Kuyruklu YıldızAvrupa Uzay Ajansı'nın gönderdiği insansız uzay mekiği, tarihte ilk kez bir gök taşı üzerine iniş için harekete geçti. '67P/Churyumov-Gerasimenko' adı verilen gök taşının yörüngesinde Ağustos ayından bu yana dönen Rosetta adlı mekiğin bıraktığı Philae adlı kapsülün inişinin 7 saat sürmesi bekleniyor. Yaklaşık 100 kilogram ağırlığındaki ve bulaşık makinesi boyutundaki kapsülün, gök taşının üzerinde sekmesini önleyecek sistemin aktif hale getirilemediği belirtildi. Bilimadamlarının, 500 milyon kilometre mesafedeki uzay aracına gönderdiği komutlar 28 dakikada ulaştığından sağlıklı bir yönlendirme yapılamıyor. Uzay araçlarının gök taşı üzerinde bu tür yapıların nasıl oluştuğuna dair bilgi toplaması hedefleniyor. Kapsülün başarılı bir iniş yapamaması halinde dahi, ana mekiğin görevin yüzde 80’ini tek başına gerçekleştirebileceği ve 1,3 milyar Euro’luk projenin başarısız olmayacağı ifade edildi.
#Uzay KapsülüSon 98 gündür Avrupa Uzay Ajansı'nın aracı Rosetta, dünyadan 500 milyon kilometre uzakta, bir kuyruklu yıldızın çok yakınında gözlem yapıyor. Siz bu satırları okurken Rosetta'dan ayrılan 'Philae' adlı bir çamaşır makinesi büyüklüğündeki araç, o kuyruklu yıldızın üstüne konmak üzere hareket halinde. Bu akşam saat 17.00-18.00 arasında inip inmediğini öğreneceğiz.