Ölümüne indi

Güncelleme Tarihi:

Ölümüne indi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2014 01:08

Kuyrukluyıldıza inen ilk uzay aracı ‘Phliea’dan iyi haberler gelmiyor. Aracın, bir mağaraya sıkıştığından, güneş panelleri zarar gördüğü için 30-40 saatlik ‘ömrü’ kalmış olabileceğinden endişe ediliyor.

Haberin Devamı

Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) biliminsanları, Rosetta uydusundan önceki gün Dünya’dan 510 milyon kilometre uzaklıktaki 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına tarihi bir iniş yapan ‘Philae’ adlı uzay aracıyla ilgili pek de iç açıcı haberler vermediler. Rosetta uydusunun taşıdığı 100 kilo ağırlığındaki ‘Philae’ uzay aracı, 10 yıl süren yaklaşık 7 milyar kilometrelik yolculuktan sonra, çarşamba günü TSİ 18.03’te, kuyrukluyıldızına iniş yaptı. Philae’nin kuyrukluyıldız yüzeyinde çekip Dünya’ya yolladığı fotoğrafları inceleyen ESA uzmanları, şimdi, uzay aracının kuyrukluyıldızın tam olarak neresine indiği üzerine yoğunlaştı. ‘Philae’nin düz olmayan, kayalık bir çeşit mağaraya sıkıştığından endişe edilirken, inişte güneş panellerinin de zarar gördüğü açıklandı. Bu da, kendini şarj edebilmesi için Güneş ışığı alamayacağından, uzay aracının sadece 20-30 saatlik ‘ömrü’ kalacağı anlamına geliyor. Projenin başındaki Paolo Ferri, “Veri toplamak ve hayatta kalabilmek için zamana karşı yarışıyor” dedi. Mart 2015’e kadar kuyrukluyıldızın yüzeyinde kalması amaçlanan aracın Güneş Sistemi hakkında yeni cevaplar bulması hedefleniyor.

‘TWEET’ ATIYOR

Haberin Devamı

TWITTER’da, ‘Philae Lander’ hesabından dün atılan bir ‘tweet’te, önce, “Merhaba 67P’deki yaşamdan güncel bilgi. Dün yorucu bir gündü. 3 kez iniş yapmaya çalıştım” bilgisi verildi. Öğle saatlerinde atılan tweet’te ise “67P’de bir sarp kayalığın gölgesindeyim” denildi.

Ölümüne indi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!