Güncelleme Tarihi:
Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Cuma günü yayımladığı fotoğraflar üzerinde saatlerce süren analiz sonucunda ortaya çıkarılan görüntülerde, çamaşır makinesi büyüklüğündeki Philae'nin ve iniş sırasında oluşan toz bulutunun gölgesi tespit edildi.
Yüzeye indikten sonra iki kez sektiği tahmin edilen Philae'nin hedeflenin bölgenin yaklaşık 1 kilometre uzağına indiği ve bir kayanın gölgesinde kalmasından ötürü üzerindeki paneller güneş ışığı alamadığı için pilinin tükendiği açıklandı.
Altmış saatlik pil ömrü olan Philae'nin son enerjisini de topladığı bulguları Dünya'ya geçmek için kullandığı ve uzmanların uyku moduna geçen modülün şu ana kadar yolladığı bilgilerden de "oldukça memnun" oldukları belirtildi.
Uzmanlar, kuyruklu yıldızın Güneş'e yaklaşması halinde, Philae'nin kendini yeniden şarj edebileceğini ümit ediyor.
HEDEF NEYDİ
Philea’nın 2015’in sonuna kadar 4.5 milyar yaşındaki kuyruklu yıldızda kalması hedefleniyordu. Enerji problemi sebebiyle Philae'nin devre dışı kalması halinde dahi, göktaşının yörüngesindeki Rosetta'nın 67P'yi gelecek yılın sonuna kadar takip edeceği açıklanmıştı.
İnsanlığın Uzay serüveni açısından önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen uzay araştırmasıyla ilk kez bir kuyruklu yıldızın bu kadar yakından incelenmesi amaçlanıyordu. Dünya'da hayatın oluşumuna dair ipuçları arayacak olan Philae'nin topladığı bilgilerin kuyruklu yıldızların yapısına ilişkin birçok soruya ışık tutması bekleniyordu.
Philae'yi taşıyan Rosetta uzay aracı, Güneş sistemi içindeki milyonlarca kilometre süren 10 yıllık yolculuğu sonrası 6 Ağustos'ta kuyruklu yıldıza ulaşarak, etrafında bir yörüngeye oturmuştu. 1.3 milyar euro'luk proje, 1993 yılında onaylanmıştı.