Almanya’da Alzheimer nedeniyle 2023 yılında 10 bin 100 kişi hayatını kaybetti. 20 yıl öncesinde ise 2003 yılında Alzheimer bağlantılı 5 bin 100 ölüm vakası yaşanmıştı. Federal İstatistik Ofisi, bu artışın temel nedeninin Almanya’da yaşlanan nüfus olduğunu belirtti.
#ALMANYAUzun zamandır doğum oranı binde 24’ten binde 19’a düşmüş vaziyette. Nüfusun düşüşü aslında Türkiye için bir problem değildir. Türkiye’nin bu konudaki şansı, Türk dünyasıdır. Kesinlikle yönelen göçün şimdiden nasıl kabul edileceği, gelenlerin nasıl istihdam edileceği planlanmalıdır. Gelecekte Kırgızistan ve ön planda Uygur Türklerinin bulunduğu Türkistan’dan göç planlanmalıdır. Bu nüfus tarım ve hayvancılık ihtiyacını karşılayacak niteliktedir.
#NüfusYapılan kamuoyu yoklamaları, Avrupa ülkelerinde aşırı sağcılar güçlendikçe, yabancı ve İslam düşmanlığının arttığını gösteriyor. Tabii yabancı ve İslam düşmanlığı arttıkça, aşırı sağcı partilerin güçlendiğini de. Macaristan, Polonya, Fransa, Hollanda, Avusturya, Danimarka ve İsveç başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Almanya’da da aşırı sağcıların güçlenmesine paralel olarak yabancı ve İslam düşmanlığı tedirgin edici düzeyde artmaktadır.
#Almanya Aşırı Sağİleri yaş grubunda en sık görülen hastalıklar içinde 'demans' öne çıkıyor. Demans hastalığında sağlığı korumak için düzenli egzersiz, diğer medikal hastalıkların takibi, yıllık grip aşısı, 5 yılda bir zatürre aşısı, ağız ve diş hijyeni, gözlük gereksiniminin karşılanması ve işitme problemleriyle başa çıkılması öneriliyor. Peki, demans hastalığı nedir?
#Demans Hastalığı Nedir?Van'da evde izolasyon kurallarını ihlal eden koronavirüs hastaları, polis ekipleri eşliğinde ambulanslarla Tuşba ilçesindeki Süleyman Şah Öğrenci Yurdu'na yerleştirilmeye başlandı. Yurt önünde tulum giyip, maske takan polis ekipleri, bina girişinde sürekli kontroller yaparken, özel haraket polisleri de çevrede geniş güvenlik önlemi alıyor. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Mehmet Emin Bilmez, kent genelinde 25 bin kişinin evde izolasyonda olduğunu belirterek, "Karantinayı ihlal edenleri kaldıkları yurttan evlerine gitmelerine hiçbir şekilde müsade etmiyoruz. Polis ekiplerimiz burada 24 saat esasına göre nöbet tutuyor" dedi.
#Van Valisi21 Mart’tan sonra bu pazar günü ilk kez sokağa çıkacak olan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlıkları bulunan vatandaşlara önemli uyarılar yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Servet Kayhan, “Bu yaş grubu bireylerde uzun süre evde hareketsiz kalmaya bağlı kalp ve damar problemleri riski yüksek olduğu için kendilerini birden yoğun bir hareketliliğe maruz bırakmamalarını, kademeli yürüyüş yaparak ara ara dinlenmelerini ve mutlaka yeterince sıvı almalarını öneriyoruz. Evde kalınacak dönem de dahil olmak üzere gün içerisinde mümkünse yarım saat hafif egzersizler yapmalarını, sürekli kullandıkları ilaçları varsa dışarı çıkmadan önce almaları ya da yanlarında bulundurmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
#Altınbaş Üniversitesi Tıp Fak.Ülkemizde son 5 yılda 65 yaş üstü nüfusun artışıyla birlikte Alzheimer hastalığına sahip insanların sayısında yükselme yaşandı. Alzheimer hastalarının tedavisinde zamanın önemine vurgu yapan Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Haşmet Hanağası, erken tanıyla birlikte gerekli olan tedavinin bir an önce yapılması gerektiğinin altını çizdi.
#AlzheimerBaşbakan Erdoğan’ın üç çocuk önerisine rağmen nüfus artış hızı azalınca bebek teşviki üzerinde çalışmaya başlayan hükümet, şimdi de yaşlı nüfusa yönelik yeni bir proje üzerinde kafa yoruyor. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Yaşlı nüfusun bilgi teknolojilerini kullanması, sosyal hayata daha fazla katılması ve üretken olmasını hedefliyoruz” dedi.