Kitap yazımı devam eden yeni müfredat için temel eğitimden seçilen 3 bin 564 öğretmene eğitim verilecek. Onlar da bilgilerini meslektaşlarına aktaracak. Koordinatör öğretmende 5-20 yıllık tecrübe, lisansüstü çalışma, sunum becerisi gibi özellikler aranacak.
#GazetehaberleriEğitim öğretim yılının ilk ara tatili okullarda ders zilinin çalmasıyla sona erdi. Anaokulundan lise kademesine kadar yaklaşık 20 milyon öğrenci, hafta sonlarıyla beraber 9 gün süren tatilin ardından okula yeniden ‘merhaba’ dedi.
#2024-2025 Eğitim Öğretim YılıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) okul öncesi, 1, 5 ve 9'uncu sınıflarda hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki 'beceri temelli' yeni müfredatla sınıflarda öğretmenlerin "sonuç odaklı ölçme" sistemi yerine öğrencilerin gelişimini takip edebilmelerine olanak sağlayan "süreç odaklı ölçme"ye de geçiş yapıldı.
#Türkiye Yüzyılı Maarif ModeliİBB, 40 bin öğrenciye kırtasiye seti dağıtımına başladı. Dağıtım töreninde konuşan İmamoğlu, "Eşitlik duygusu ve adalet duygusunu, zedelemeden yükseltmeli ve en iyi seviyeye taşımalıyız. Eşit koşullarda çocuklarımıza eğitim imkanı sunmalıyız" dedi. İmamoğlu, "Üzerimize düşen ne varsa yapmak zorundayız. Bu, bizim çocuklarımıza olan borcumuzdur, lütuf değildir. Hakkınız olanı, size veriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.
#İBBMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) anasınıfı, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıflarda ilk kez uygulanacak yeni müfredatı kapsamında “beceri örgüsü” temelli ders kitapları, yeni eğitim-öğretim döneminde okutulmaya başlanacak. Kitaplarda, karekodlar içerisinde etkinlikler, animasyonlar, simülasyonlar, dijital tarih, artırılmış gerçeklik ve yapay zekayla desteklenmiş uygulamalara yer verilerek, öğrencilerin yardımcı kaynağa ihtiyaç duymadan öğrenmeleri hedeflendi.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2024-2025 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9’uncu sınıf düzeyinde uygulanacak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ilişkin genelge yayımlandı. Buna göre öğretmenlerin yeni müfredatla ilgili eğitimleri 2 Eylül’de başlayacak.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yeni eğitim- öğretim yılına ilişkin olarak hazırlık genelgesi yayımlandı. Yayımlanan genelgeye göre, ilkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı. Genelgede, sınıf annesi ve benzeri adlar altında uygulamalara da izin verilmeyeceği belirtildi.
#MEBPrinceton Üniversitesi’nde CERN ve NASA için projeler geliştiren İnci Karaaslan şimdi ABD’nin en büyük parçacık fiziği laboratuvarın olan Fermilab’de çalışmaya hazırlanıyor. Ama 22 yaşındaki İnci’nin asıl büyük hedefi yapacağı bilimsel keşifler sayesinde bir gün fizik Nobel’ini kazanmak. Bu konuda, Einstein başta olmak üzere bir çok Nobel ödüllü fizikçinin yolunun geçtiği üniversiteden mezun olmanın kendisine güç verdiğini söylüyor.
#İnci KaraaslanAnkara'da babası terörle mücadelede 25 yıl bomba imha uzmanı olarak görev yapan lise öğrencisi Celal Yiğit Aydoğmuş, arkadaşları Mehmet Emre Kumru ve Osman Tuna Aydın'la uzaktan müdahale ile bomba imha eden insansız hava aracı (İHA) tasarladı. İHA projesi, 9-14 Eylül'de Polonya'da düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Genç Bilim İnsanları 2024 Yarışması'nda 'Teknoloji ve Tasarım' alanında Türkiye'yi temsil edecek.
#TÜBİTAKAnkara'da babası terörle mücadelede 25 yıl bomba imha uzmanı olarak görev yapan lise öğrencisi Celal Yiğit Aydoğmuş, arkadaşları Mehmet Emre Kumru ve Osman Tuna Aydın'la uzaktan müdahale ile bomba imha eden insansız hava aracı (İHA) tasarladı. İHA projesi, 9-14 Eylül'de Polonya'da düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Genç Bilim İnsanları 2024 Yarışması'nda 'Teknoloji ve Tasarım' alanında Türkiye'yi temsil edecek.
#Celal Yiğit AydoğmuşYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 8 Haziran’da düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 120 bin 878 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler, 20 fen bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#TYTMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını Yorumladıİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin oluşturduğu Bellatrix Uzay Takımı, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) organize ettiği uluslararası öğrencilere açık yarışmadan özel bir ödülle döndü. Türkiye’nin ilk kez katılmaya hak kazandığı bu yarışmada öğrenciler, NASA tarafından gerçekleştirilen Artemis 1 Misyonu’nda ayın yörüngesini dolaşıp geri dönen NASA bayrağının sahibi oldu.
#AyTürkiye 74 yaşındaki İbrahim öğretmenin, 17 yaşındaki eski öğrencisi tarafından katledilmesiyle sarsıldı. Cinayete toplumun her kesiminden tepki yağdı, eğitim sendikaları okullara siyah kıyafetle gitme çağrısı yaptı ve bir günlük iş bırakma kararı aldı. İbrahim Hoca’nın görev yaptığı okulda dün öfke ve matem vardı.
#İbrahim ÖğretmenMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ başlığıyla hazırlanan yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için MEB’in internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek.
#MüfredatLise düzeyinde dünyanın en büyük robot yarışması olan FIRST Robotics Competition (FRC) Türkiye yarışmaları geçtiğimiz haftalarda tamamlandı. İstanbul’da düzenlenen dört ayrı turnuvanın sonunda kazanan takımlar Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Dünya Şampiyonluğu’na katılarak Türkiye’yi temsil edecek.
#FIRST Robotics CompetitionYaşamımızdan bir yılı daha geride bırakıp yeni umutlarla yeni bir yılı karşılamaya hazırlanırken adettendir geçen yıl boyunca neler yaşadık şöyle bir hatırlayalım isteriz. Tabii konumuz eğitim olduğu için biz de gelin 2023 yılı boyunca eğitim dünyasında neler yaşandı ana başlıklarıyla bir göz atalım.
#CumhurbaşkanlığıOkullarda düzenlenen 10 Kasım Atatürk’ü anma törenlerinin ardından öğrenciler ara tatil öncesi son derslerini işledi. Yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmen için tatilin resmi başlangıcı 13 Kasım Pazartesi olsa da hafta sonlarıyla 9 günü bulan ara tatil başladı. Ders zili 20 Kasım sabahı yeniden çalacak. Diğer yandan öğretmenlerin mesleki gelişimi için düzenlenen öğretmen seminerleri bu ara tatilde son kez uzaktan yapılacak.
#Yusuf TekinYaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmen için ilk ara tatil 10 Kasım'da başlıyor. Peki öğrenciler ve aileler 9 gün sürecek bu tatili nasıl değerlendirmeli? Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, “Öğrencilerin enerjilerini toplamaları için öncelik dinlenmekte olmalı” dedi.
#Ara TatilOkulların açılmasıyla birlikte okul kantinlerine bu yıl uygulanacak yeni fiyat listeleri de asıldı. Kantinlerde fiyatlar geçen yıla göre ortalama yüzde 67 oranında arttı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu tarafından belirlenen liste kantinci esnafına yönelik tavan fiyat niteliği taşıyor. Yani kantinci isterse ürünlerini bu listenin altında bir fiyattan satabiliyor. Ama yine de okul kantininden alınacak bir tost ile bir meyve suyuna pek çok öğrencinin günlük harçlığı yetmiyor.
#Kantinlerde Yeni TarifeAnkara'nın Mamak ilçesindeki Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin, okul binasının depreme dayanıksız olması nedeniyle taşındıkları lisede okuldan çıkış saati 21.45'i buldu. Öğrenciler ve veliler duruma tepki gösterirken, ilçe milli eğitim müdürlüğü yetkilileri, öğrencilerin 1 hafta içinde yeni yapılan Mevlana Anadolu Lisesi'ne taşınacağını ve sorunun çözüleceğini söyledi.
#Ankara