Lisede gitarı sürekli elindeydi. Üniversitede Steteskop adlı gruba katılıp saksafon çalmaya, bir yandan da şarkı sözü yazmaya başladı. Bugün dünyanın sayılı çene cerrahlarından biri olan Prof. Dr. Selçuk Basa, hekimliğin bütün koşturmacasına rağmen müzikten kopmadı. Şimdi de üçüncü albümü ‘4 Mevsim 1 Hikâye’yle huzurlarınızda.
#Selçuk Basaİkisi de hem ekranın, hem tiyatro sahnesinin hem de beyazperdenin parlayan isimleri; Dilan Çiçek Deniz ve Cem Yiğit Üzümoğlu... 2 Şubat’ta vizyona girecek ‘Aşk Mevsimi’ filmi onları bir araya getiriyor. İki oyuncuyla buluştuk; dostluklarını, filmi ve tabii aşkı konuştuk: “Tesadüfler sanki aşkı aslında öyle olmasa bile daha değerliymiş gibi gösteriyor, büyütüyor.”
#Dilan Çiçek DenizYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 9 aylık bebek ne kadar uyur, 9 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 9 aylık bebek kilosu, 9 aylık bebek bakımı, 9 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 9. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekMüzikaller, müzikli oyunlar, özel projeler, klasikler, edebiyat uyarlamaları, dünyadan çağdaş metinler ve yerli yazarlardan yeni metinler... Tiyatro sezonu hem bağımsız toplulukların merak uyandıran işleri hem de kalabalık kadrolu büyük yapımlarla heyecan verici bir rüzgâr estirerek başlıyor. Ekim-kasım boyu sürecek İstanbul Tiyatro Festivali de cabası...
#TiyatroYoğun geçen okul dönemi sonrasında sömestir tatili dün başladı. Kış mevsiminde tatil yapacakların bir kısmı önceden biletlerini alırken, bir kısmı planlarını oluşturuyor. Uzmanlar sömestir tatilinde en çok tercih edilen yerleri Hurriyet.com.tr'ye açıkladı. İşte en çok tercih edilen yerler ve tatile çıkmayanlar için sömestir için yakın mekanlar...
#SömestirHikaye yazarken hikaye unsurları kullanılmaktadır. Hikayeler anlatıcı açısından farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Birinci kişi ağzıyla ve üçüncü kişi ağzıyla anlatım olarak ayrılmaktadır. Ayrıca hikayede olay, kişiler, yer, zaman ve dil anlatım olmak üzere bazı unsurlar yer almaktadır. Bu konular 7. sınıf müfredatında detaylı olarak sunulmaktadır. Hikaye unsurları ve anlatıcı konusunu detaylarıyla derledik.
#7. Sınıf Türkçe Hikâye Unsurları Ve Anlatıcıİstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) her yıl düzenlenen ve merakla beklenen festivali 18 Eylül’de başladı. 48. İstanbul Müzik Festivali ‘Beethoven’ın Aydınlık Dünyası’ temasıyla şekilleniyor. 18 Eylül’de başlayan festival 5 Ekim’e kadar devam edecek olan festival bu sene tüm dünyanın içinden geçtiği pandemi döneminde dijital olarak düzenleniyor.
#HürriyetSevgili Mirela Cerica... Arnavutluk’ta başlayan hikâyesine, henüz 10 yaşındayken geldiği ve aşık olduğu İstanbul’da devam etti. Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Cerica, küçük yaşlarda başlayan moda aşkının yoğunluğuyla ‘ver elini Londra’ diyerek, Londra’da sanat/moda eğitimi veren Saint Martins’de tasarım okudu. Kendi adını taşıyan markası ‘Mirela Cerica’ ile moda dünyasına giriş yapan Cerica, birçok ülkeye yaptığı seyehatlerde, tasarım tarzı ve moda kimliğini de şekillendirdi. Mirela Cerica’yı tanıdığımda bende uyandıran ilk izlenim, ‘içsel bir yolculuk, herkesi çok sevmesi, sevgiyle büyüyen ve etrafına da sevgiyle ışık saçan, bunu tasarımlarına da sevgi ve şıklık birlikteliğiyle yansıtması’ oldu.
#Aysun Kabaİstanbul'un birçok ilçe ve mahallesinde bakım ve yatırım programı çalışması gereğince elektrik kesintisi yaşanacak. BEDAŞ ve AYEDAŞ, elektrik kesintisi yaşanacak ilçeleri resmi sayfası üzerinden paylaşarak vatandaşları bilgilendirdi. Peki, elektrikler ne zaman gelecek?
#Elektrikler Ne Zaman Gelecek?Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN TÜRK - Kanal D ortak yayınında Ahmet Hakan, Buket Aydın ve Başak Şengül'ün sorularını yanıtladı. Erdoğan, Libya ile ilgili, "Türk askeri Libya’ya peyderpey gidiyor, harekat merkezi kurulacak." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanİZMİR’in ’yavaş şehir’ unvanlı ilçesi Seferihisar’ın turistik mahallesi Sığacık’ın açıklarında kurulan orkinos çiftliği için üç kez alınan ’ÇED olumlu’ kararına karşı hem belediye, hem de çevreciler ile balıkçılar, verdikleri hukuk mücadelesini kazandı.
#OrkinosHaluk Bilginer, Türkiye’nin şansı kabul edebileceğimiz bir oyuncu. Tiyatro, sinema, dizi; yer aldığı her projeyi yukarı taşıyan ender isimlerden. Şimdilerde internet dizisi ‘Şahsiyet’te alışılmadık bir karakteri canlandıran ustayla konuştuk.
#Haluk BilginerRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriBir uzun yürüyüştür sinema bu ülkede. Hem uzun hem zorlu ve meşakkatli... Kimileri kabul etmese de genel olarak üzerinde hemfikir olunan bir ‘çıkış noktası’na sahibiz; o da 1914 tarihli Fuat Uzkınay imzalı ‘Ayastefanos Abidesi’nin Yıkılışı’. Bu ‘ilk’ filmin üzerinden neredeyse 103 yıl geçmiş. Geride de onca emek, onca hatıra, onca birikim var. Bütün bu izleri takip ederek genel bir resme soyunmak istedik Hürriyet Pazar olarak. 100 kişiden oluşan, sinema erbabı bir grup insana beğenilerini, sinema tarihimiz içinde sevdikleri, önemsedikleri filmleri sorduk, ‘En iyi 10 film’lerini istedik (bazıları kıyamadı, listelerini ‘sırasız’ verdi). ‘Türkiye sinemasının en iyi 100 filmi’ işte böyle çıktı ortaya. Yönetmenler, oyuncular, yapımcılar ve sinema yazarları seçti; bize de sonuçları paylaşmak düştü. Bu soruşturmayı sizlerle paylaşırken de jürideki kimi isimlerden en sevdikleri filmler hakkında duygularını, düşüncelerini aldık, sevdalarının ifadelerini istedik. Toparlarsak; böyle geniş bir çalışmayı sayfalarımıza taşımaktan, sizlerle paylaşmaktan ve büyük bir sinemasal mirasın genel fotoğrafını çekmekten gurur duyduk, umarız sizler de beğenirsiniz...
#Türk Sineması