Genç girişimcilerin elde ettikleri başarı hikayeleri her zaman çok ilgi çekiyor. Türkiye de benzer bir durumda. Biz de girişimcilerin kaç yaşında başarıyı yakaladıkları, şirket kurduklarını araştırdık. Türkiye’de başarıya ulaşan 36 girişimin kurucularının maceraya atıldığı yaş ortalaması 29.4.
#Startup2023’ün teknoloji alanında hızla büyüyen girişimcilik ekosistemi için zorlayıcı ama fırsatları da beraberinde getiren bir yıl olduğunu belirten İstanbul Bilgi Üniversitesi Teknolojide Girişimcilik ve İnovasyon Yüksek Lisans Programı Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Çağla Gül Şenkardeş, aynı yılda yeni kurulan işletmelerin aldığı yatırımların son 5 yılın en düşük seviyesine düştüğünü, bu düşüşe rağmen 100 yeni girişim Unicorn, yani 1 milyar Doların üzerinde yatırım aldığını söyledi.
#131 Mart yerel seçimleri için geri sayım başlarken Türkiye’nin en büyük üç kentindeki büyükşehir belediye başkan adaylarına ilk 5 vaatlerini sorduk. Üç kentin de ortak noktasında depreme hazırlık için dönüşüm, trafik çözümleri ve sosyal yardımlar var. AK Parti adayları Murat Kurum, Turgut Altınok ve Hamza Dağ ile CHP adayları Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Cemil Tugay, göreve gelirlerse ilk yapacakları işleri anlattı.
#Ekrem İmamoğluBeşiktaş’ta 3 Aralık tarihinde gerçekleşecek olan olağanüstü seçimli genel kurul öncesi Başkan Adayı Hasan Arat, Wolkswagen Arena’da projelerini anlattığı Beşiktaşlıların Yolu ismiyle bir lansman düzenledi. Lansmana siyah-beyazlı taraftarlar da katıldı.
#BeşiktaşYıllardır estetiklerinden aşklarına, ailesiyle katıldığı realite şovdan iş dünyasına açılmasıyla dillerden düşmüyor. Dünyanın en ünlü ve zengin ailelerinden birinin içine doğdu. Bu da ona yaptığı her işte kapıların daha kolay açılmasını sağladı, bu bir gerçek.
#Kylie JennerHisseleri New York Borsası’nda işlem görmeye başlayan Martı için önceki gün tarihi salonda gong çalma töreni gerçekleştirildi. New York Borsası ender yaptığı bir uygulamayla şubat ayında yaşanan deprem felaketini de anmak amacıyla, işlem salonundaki led ekranları Türk bayraklarıyla donattı. Halka arz özel yayınında sorularımızı yanıtlayan Oğuz Alper Öktem duygularını ‘‘Bir Türk yaparsa her Türk yapar’ sözleriyle özetledi.
#New York BorsasıDünyanın en ünlü ve zengin ailelerinden birinin en küçük üyesi olarak ‘şanslı’ başladığı hayatını büyük başarılarla süslemeyi bilmişti. Kylie Jenner, önce kurduğu makyaj ve moda imparatorluğunu büyüttü, şimdi de ailesini büyütüyor.
#Kylie JennerEvladına destek olmayan, kol kanat germeyen anne yoktur elbette... Ancak söz konusu evlat dünyanın en zengin insanı olunca annesi de her yaptığıyla dikkatleri üzerinde topluyor. Kariyeriyle de adından söz ettiren, "Oğlum ünlü olmadan önce ben ünlüydüm" diyen Maye Musk'ı biraz daha yakından tanıyalım
#Maye MuskTürk girişimci Serkan Toso, Japonya’da kurduğu “Byfood Japan” şirketiyle bu sene Forbes dergisinin Asya’daki “30 Yaş Altı Başarılı Girişimciler” listesine giren tek Türk oldu. Toso, 2018 yılında Tokyo’daki restoranlar için kurduğu rezervasyon platformuyla, dünyanın yoksul ülkelerindeki çocuklara okul yemeği yardımı yapıyor. Platform üzerinden verilen her sipariş 10 Afrikalı çocuğa yemek oluyor.
#ForbesÖğretmen Akademi Vakfı’nın çocuklara ve gençlere yönelik sürdürülebilir bir gelecek sağlamaları amacıyla düzenlediği Uzman Buluşmaları etkinliğin yeni teması sosyal ve finansal girişimcilik olarak belirlendi. Üç sosyal girişimcinin öğretmenlerle bir araya geleceği yayın, yarın öğrenci ve ailelere de açık olarak izlenebilecek.
#Öğretmen AkademisiHer yıl dünyanın en başarılı politikacılarını, hukukçularını ve işadamlarını belirleyen dünyanın en prestijli ekonomi dergilerinden Forbes Global, Türk girişimci Nazlım Naz Arslan’ı, “30 yaş altı en başarılı isimler” kategorisine aday gösterdi.
#Nazlım Naz ArslanSon yazılarımda, ülkemizdeki girişimcilik ekosisteminin gelişimi ve girişimcilerde öne çıkması gereken özelliklere yer vermiştim. Bu doğrultuda, kendi işini kurup belirli seviyelere getirmiş olan başarılı girişimcilerinin de görüşlerine yer vermenin farklı bir bakış açısı kazandırmak adına yararlı olacağını düşünüyorum.
#Ergi ŞenerKurucuları M. Kemal Coşkunöz’ün ‘Bir işi yapıyorsam, en iyisi olmalıyım’ sözünün kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen Coşkunöz Holding İnsan Kaynakları Direktörü Arzu Öneyman, eğitimci ve sanayici köklerinin faaliyet gösterdikleri coğrafyalara da katkı sağladığını söylüyor. Odağına insanı alan, tüm farklılıkları kucaklayan bir şirket kültürü benimsediklerini vurgulayan Öneyman, “Dört kuşağın bir arada çalıştığı ve genç popülasyonun yüksek olduğu ender kuruluşlardan biriyiz. Tüm bu farklı grupların harmoni içerisinde çalışması ve hatta birbirini daha da yukarı taşıması, kuvvetli bir iletişim ihtiyacını da beraberinde getiriyor” diyor.
#BURSAAtılım Üniversitesi Kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanı Yalçın Zaim, eğitim hayatını İstanbul’da tamamlamasına rağmen Ankara’da eğitim yatırımlarını sürdürüyor. Eğitim dışında 1992’de kurduğu inşaat şirketi de olan Zaim, akademisyenliği tercih edeceklere, “Çalışmak, sabırlı olmak ve fırsatları değerlendirmek gerekir” diyor.
#Atılım ÜniversitesiSON yıllarda hızla büyüyerek 40 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan Türkiye franchise sektörü, 2018 yazında girişimcilere büyük fırsatlar sunuyor. Bu kampanyalar arasında en çok dikkat çeken uygulamalar ise franchise bedellerini düşürmek ve franchise bedellerinde TL’ye dönmek var. Bazı şirketler ise reklam katkı payı gibi uygulamalardan da kısa bir süreliğine feragat ediyor. Bu da girişimciler için önemli bir fırsat sunuyor.
#FranchiseDemirören Holding ve Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören Fatih Camii'nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine çok sayıda siyasi, iş adamı ve sanatçı katıldı. Ünlü isimler Erdoğan Demirören'in ardından duygularını paylaştı.
#Cenaze9 yıldır Türkiye’nin tüm illerine yayılan finansal okuryazarlık ve bütçe yönetimi projesi ‘Paramı Yönetebiliyorum’ kapsamında yaklaşık 1 milyon kişiye birebir eğitim verildi. 1900 gönüllü eğitmen ile geniş etki alanına ulaşan projeyle 6 farklı sürdürülebilir kalkınma hedefine de katkı sağlanıyor.
#HaberVodafone, dijital dönüşümle birlikte gençlerin beklentileri ve yeni meslekler üzerine 15 ülkede 18-24 yaş arası gençlerle bir araştırma yaptı. Bu araştırmada en iyimser Türkiye’deki gençler çıktı. Araştırmanın sonuçlarına göre İngiliz gençlerin yüzde 36’sı, Alman gençlerin yüzde 14’ü “Ailemin neslinin yaşam standartını tutturamayacağım” derken, bu oran Türkiye’de yüzde 7 çıktı.
#VODAFONE