Princeton Üniversitesi’nde CERN ve NASA için projeler geliştiren İnci Karaaslan şimdi ABD’nin en büyük parçacık fiziği laboratuvarın olan Fermilab’de çalışmaya hazırlanıyor. Ama 22 yaşındaki İnci’nin asıl büyük hedefi yapacağı bilimsel keşifler sayesinde bir gün fizik Nobel’ini kazanmak. Bu konuda, Einstein başta olmak üzere bir çok Nobel ödüllü fizikçinin yolunun geçtiği üniversiteden mezun olmanın kendisine güç verdiğini söylüyor.
#İnci KaraaslanYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk Yazar‘Şüpheli ölümler ülkesi’ Rusya’dan dün gelen bir haber tüm dünyada yankı buldu. 24 yıldır Rusya’yı yöneten Putin’in en güçlü muhalifi olarak gösterilen Aleksey Navalni, dün sabah saatlerinde kaldığı cezaevinde hayatını kaybetti. Ölümün mart ayının ortasında yapılacak seçimlerin öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti.
#NavalniCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk YazarNobel Tıp Ödülü'nü kazanan isimler belli oldu. Bu sene ödül Drew Weissman ve Katalin Karikó'ya verildi. Bu gelişmeyle beraber Drew Weissman hakkında bilgiler merak edilen konulardan biri oldu. Peki Drew Weissman kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Drew Weissman hakkında bilgiler...
#Drew WeissmanNobel Komitesi Nobel Tıp Ödülü'nün sahibini açıkladı. Ödül bu yıl Katalin Karikó ve Drew Weissman'a verildi. Katalin Kariko hakkında bilgiler günün aranan başlıkları arasında yer alıyor. Peki, Katalin Kariko kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Katalin Kariko hakkında bilgiler...
#Tıp Nobel ÖdülüBeyin Cerrahı Prof. Dr. Türker Kılıç, “Bağlantısal Bütünsellik” adını verdiği bilimsel yaklaşımı ile beynin nasıl düşünce ürettiğini anlamak için çalışmaya devam ederken, nöronlar arasındaki bağlantının matematiği üzerinden de yaşamın sırrına ışık tutmayı hedefliyor.
#BursaTürkiye'de kadavradan rahim nakli yapılan ikinci hasta olan Havva Erdem, 29 hafta süren heyecanlı bekleyişin ardından Akdeniz Üniversitesi’nde doğuma alındı. Bebeğin ilk ağlama sesiyle, doğumhanede bir alkış koptu. Ameliyat ekibini sevince boğan kız bebek, sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi.
#Rahim NakliJapon siyasetinin en tanınmış ve önemli figürü, eski başbakan Şinzo Abe, tüm dünyada şok etkisi yaratan bir suikast sonucu hayatını kaybetti. Japon anayasasının pasifist ruhunu değiştirme girişiminden, kendi adıyla anılan ekonomi politikasına kadar Japon siyasetini derinden etkileyen Abe’nin Türkiye ile de yakın ilişkileri vardı.
#JaponyaOksitosin Tıp ve Sanat Platformu’nu kuran Prof. Dr. Elif Vatanoğlu Lutz, Asya’nın Nobel’i olarak bilinen ve dünya barışına katkıda bulunan kişilere verilen Gusi Barış Ödülü’nün sahibi olan ilk Türk kadın oldu.
#Prof. Dr. Elif Vatanoğlu LutzUluslararası çalışmalarıyla tanınan bilim insanı Prof. Dr. Mehmet Toner’e İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Senatosu kararı ile “Fahri Doktora” unvanı verildi. İTÜ Makina Mühendisiliği Fakültesi 1983 yılı mezunu olan Mehmet Toner, çevrimiçi yayınlanan törende “Fahri Doktora Diplomasını” aldı. Toner, tıp fakültesi kazanamak isterken makina mühendisliği bölümüne gitmesinin en güzel başarısızlığı olduğunu anlattı.
#Prof. Dr. Mehmet TonerABD’nin en büyük mali dolandırıcısı olarak kabul edilen Bernie Madoff’un cezaevinde hayatını kaybettiği açıklandı. Dünyanın en büyük ponzi saadet zinciri şebekesini kuran ve yaklaşık 17,5 milyar dolarlık vurgun yapan Bernie Madoff'un, 82 yaşında öldüğü belirtildi.
#Bernie MadoffYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoAvustralya'da 18 yıl önce görülen bir cinayet davası bugün yeniden gündemde. Bilim insanları, dört çocuğunu öldürmekle suçlanan bir kadının masumiyetini ispatladıklarını savunuyor. Kadının akıbeti henüz belli değil ama hikaye okuyanın aklına durgunluk veriyor.
#Kathleen Folbigg2020’nin büyük bölümünü evde geçirdik ancak hiç de boş geçirmedik! Bilimsel ve teknolojik ilerlemeler hız kesmeden devam etti. Yeni bir yaşam tarzı şekillenirken hayatın her alanında köklü değişimler başladı. Üstelik bu yıl, insanlık tarihine geçecek 3 önemli olay gerçekleşti... İşte, ömür boyu hatırlayacağımız 2020’de iz bırakan teknolojik gelişmeler...
#YazarÇin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan Kovid-19 virüsü, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına dönüştü. ABD'nin Irak'ta havaalanına düzenlediği füze saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürüldü. İran'da Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağının "insani hata" ile düşürülmesi sonucu 176 kişi öldü. ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Netanyahu ile açıkladığı sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini duyurdu...
#Dünya HaberleriFarklı kuşaklardan, farklı sınıf ve cinsiyet kimliklerinden 12 siyah İngiliz kadının birbirinin içine geçen öyküsünü anlattığı romanı ‘Kız Kadın Öteki’ ile 2019’da Booker Ödülü’nü kazanan ve ödülü alan ilk siyah kadın olarak tarihe geçen aktivist ve yazar Bernardine Evaristo “Mücadelenin tadını çıkarmaya çalışmalıyız” diyor. Evaristo ile bir telefon röportajında buluştuk.
#Bernardine EvaristoTÜM dünyayı tehdit etmeye devam eden koronavirüs salgını, yakın zamanda yaşadığımız deprem, sel gibi doğal afetlerin acil servislerin önemini bir kez daha ortaya çıkardığını belirten Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başar Cander, acil tıp branşının geliştirilmesi, tercih edilmesi ve saygınlığının artırılması için hükümetlerin politika üretmesi gerektiğini söyledi.
#Dünya Acil Tıp KongresiDeğerli okuyucular, sizlere bu hafta “HPV” konusu hakkında bilgiler vermek istiyorum. Bu konu ile ilgili kliniğimde hastalarım ve sosyal medyada takipçilerim tarafından bana sıkça yöneltilen soruları derledim. Bu yazımda, işte bu soruları yanıtlamaya çalışacağım.
#KolposkopiSon dakika haberi.. Koronavirüs (corona virüs) ile mücadelede umutlar, ‘BNT162’ aşısında. Aşıyı Pfizer ile birlikte geliştiren şirketin CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, Amerikan CNN televizyonuna, “Aşı mükemmele yakın. Ekim sonu veya kasım başında onaya hazır hale gelecek” dedi.
#Gazetehaberleri