Protein değeri yüksek baklagiller, gerek insan sağlığı, gerekse üretiminde az suya ihtiyaç duyulması ve toprak verimliliği gibi çevreye katkıları nedeniyle "geleceğin gıdası" olarak görülüyor. BM Gıda ve Tarım Örgütüne göre bir kilogram mercimek ya da bezelyenin yetişmesi için 50 litre su gerekirken, bir kilo tavuk eti için 4 bin 325 litre, bir kilo kırmızı et için ise 13 bin litre suya ihtiyaç duyuluyor.
#BakliyatTÜBİSAD, “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2023 Yılı Pazar Verileri ve Trendleri”ni açıkladı. Rapora göre sektör, TL bazında bir önceki yıla kıyasla yüzde 83 oranında büyüyerek 784,6 milyar TL'lik hacme ulaştı. İhracatını 57 milyar 590 milyon TL olarak gerçekleştiren sektörün istihdamı da 237 bin kişiye yükseldi.
#TÜBİSADManpower’ın araştırması Türkiye’de 2024’te yetenek açığının boyutlarını gösteriyor. Sanayiciler ise yetenek açığından en çok etkilenenler. Örnek projelerle soruna çözüm arıyorlar. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Gençlere sanayiyi sevdirmek boynumunuz borcu” deyip yarışmalar düzenliyor. İSO Başkanı Bahçıvan ise 150 üye işinsanıyla meslek liselerine sahip çıktıklarını söylüyor. Görünen o ki 2024’te bu örnekler daha da artacak...
#İnsan KaynaklarıÖnümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk YazarBodrum-Güvercinlik’te bulunan Titanic Luxury Collection Bodrum’un genel müdürü Mert Aygün’le bir araya geldim. Her şey dahil bir tesiste, öncelikle sıkıcı büfeler aklımıza gelir. Barada ise farklı tercihlere hitap ederek ‘her şey dahil otel’ algısını değiştiriyor. Otelin Yunan restoranında eğlenceli bir sirtaki şovu ya da beach club’da DJ performansıyla karşılaşabiliyorsunuz. Genç yönetici Mert Aygün, “Artık herkes deniz-kum tatilinden ziyade deneyim kazanmak istiyor. Biz de gastronomiden sanata birçok alanda misafirlerimize deneyim vadediyoruz” diyor. Aygün, İspanya’ya gitmeden hemen önce Titanic Bodrum’da konaklayan futbolcu Arda Güler için de şu yorumu yapıyor: “Tatilde bile antrenmanlarına devam etti. Hedefleri çok yüksek.”
#Barbaros TapanBirçoğumuz artık yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyoruz ve daha uzun bir ömür hayal ediyoruz. İşte son yıllarda bu amaçla yapılan popüler yaşlanma karşıtı uygulamalar var. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, skızılötesi ışık terapisi gibi birçok trendin ömrü uzattığına inanılıyor. Peki hangi uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkGünümüzde birçok kişi yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyor ve bu ömür uzatma arayışı bir akım haline geldi. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, sebze ağırlıklı beslenme, kızılötesi ışık terapisi gibi yaşlanma karşıtı birçok trendin ömrü uzattığı söyleniyor. Peki hangi trendler gerçekten işe yarıyor? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkTGSD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ümit Özüren, son yıllarda trend olan erkeklerde renkli çorap akımının sektöre hareket getirdiğini söyledi. Artık klasik takım elbiselerde bile renkli, eğlenceli çoraplar giyildiğine dikkat çeken Özüren, ‘‘Erkek kıyafetlerine renk katan kravatın tahtına çorap yerleşti. Bu da ihracatta doping etkisi yarattı’’ dedi.
#ÇorapÜnlüler gündemde kalmak için farklı giyiniyor. Dev şirketler ‘viral’ olmak için tasarım üretiyor. Marka değerinin sosyal medya üzerinden ölçüldüğü ve dopamin seviyemizin bir parmak hareketine baktığı bu çağda modayı da sosyal medyadan bağımsız düşünemeyiz elbette.
#Stilİnegöllü altı sanayicinin bir araya gelerek oluşturduğu elektrikli otomobil projesi Amperino’nun Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Canseven, projenin doğuş amacını, “Dünyamız hızla kirleniyor ve bu kirlenmenin farkındalığında sanayiciler olarak bizlere çok daha büyük sorumluluklar düştüğünün bilincinde gelecek nesillerimiz için bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük ve harekete geçtik” diye açıklıyor.
#BursaUçakların yerde kağnı hızı ile hareket etmeleri bitecek. Yeni kurulan A-SMGCS dijital sistem dizginleri ele alıyor. Her şey elektronik olarak kontrol edilecek. Yaktığı yeşil ışıklar uçakların yerden bir bölgeden diğerine duraksız geçişlerini sağlayacak. Yerde araç trafiği artık bir ekranda olacak. Sistem gerektiğinde alarm verecek ve kontrolörlerin dikkatini çekecek.
#İstanbul HavalimanıErkek giyim sektörü değişen alışkanlıklar ve pazardaki oyuncuların yeni yatırımlarıyla büyümesini sürdürüyor. Euromonitor’e göre küresel erkek giyiminin, önümüzdeki dört yıl içinde kadın giyiminden daha hızlı büyümesi ve 2026 yılına kadar 547.9 milyar dolarlık pazara ulaşması bekleniyor. Türkiye’de sektör temsilcileri ise pandemiyle değişen giyim alışkanlıklarının sektörü de etkilediğini belirtiyor.
#Erkek GiyimPandemi süreci sanat piyasasını da etkiledi. Ancak pandemi sürecinin yavaşlamasıyla birlikte küresel çapta sanat eserlerinin satış tutarının da 65.1 milyar dolara çıktığı ifade ediliyor. Sanat piyasasının küresel olaylardan etkilendiğini ifade eden İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Seçkin Georges, “Borsalar, kripto paralar ve emlak piyasasında elde edilen kârların bir kısmı sanata yatırıldı. Böylece toparlanma sağlandı. Ancak şu anda koleksiyonda nadide parçalar bulunan bu dönemde satış yapmayacaktır. Nadir eserler ‘güvenli liman’ olarak kabul ediliyor” dedi.
#YatırımDeloitte’un Dijital Tüketici Trendleri 2021 Araştırması’nın sonuçları kullanıcıların hayatla bağını elektronik cihazlar üzerinden kurduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre akıllı saat ve fitness bilekliği altın çağını yaşıyor, hızlı internet ve 5G’ye talep artıyor. Türkler akıllı TV, robot süpürge ve akıllı ev aletleri sahipliğinde global ortalamanın hayli üstünde. Akıllı cihazları en fazla kullananlar 25-34 yaş aralığında.
#Araştırma