Haber: Sevin Turan Fotoğraflar: Alamy ve Ingimage
Her yerde görmeye hazır olun! Maraş dondurması 2019 trendleri arasında
2019'da dünya ne yiyecek ne içecek? İşte aralarında "Turkish ice cream" diye bilinen Maraş dondurması da olan o trendler...
Dünyada yemek trendleri her yıl değişiyor. Bir yıl herkes süpergıdalardan bahsederken, ertesi yıl "poke kasesi" çılgınlığı yaşanıyor. Peki 2019'da hangi yiyeceklerden bahsedeceğiz? Dünyada yeme içme alanındaki en büyük şirketlerden olan Whole Foods, Fresh Direct ve Kind, 2019 öngörülerini şimdiden açıkladı. Öngörülere bakılırsa önümüzdeki yıl çok tanıdık lezzetlerle çok yabancı tatları bir arada tüketebiliriz.
Karalahana çılgınlığının yerini karnabahar alacak. Karbonhidrat seviyesi düşük olan bu sebzeyle pizza tabanından pilava, krakerden krokete birçok şey yapılabiliyor. Bu da karnabaharın ve karnabahar ürünlerinin yaygınlaşmasını sağlayacak.
Ketojenik, paleo ve vegan diyetlerin yaygınlaşmasıyla, tam bir yağ çılgınlığı yaşanacak. Hindistan cevizi yağı dolgulu çikolatalar, yağlı kahveler yaygınlaşacak.
Soya ya da badem gibi sütlerin yerini yulaf sütü alacak. Bu sütün üretimi daha sürdürülebilir ve yulaf tarımı esnasında çok fazla su tüketimi olmuyor bu nedenle çevre bilinci olanlar bu sütü tüketmeye başlayacak. Yulaf peyniri ya da yoğurdu da yakında karşımıza çıkabilir.
Tüketicilerin dünyadaki açlık ve çevre problemleriyle ilgili bilinci arttıkça mükemmel görünümlü tarım ürünleri arayışının yerini daha "çirkin" görünümlü sebze ve meyvelerin kabulü alacak.
Prebiyotikler ve probiyotikler gibi bağırsak sağlığını destekleyen lifli gıdalar için bir arayış başlayacak. Artık yiyeceklerin üzerindeki beslenme değerlerini okurken lif başlığına özellikle dikkat edeceğiz.
Sağlığa faydalı içeceklerin tüketiminde artış olacak. Şıra, kombucha gibi mayalı içecekler şu an olduğundan da yaygın hale gelecek.
İnsanların hayvanlara yapılan muameleler ve hayvancılığın çevresel etkileri konusunda bilinçlenmesinin sonucu et ve süt tüketilmeyen beslenme modelleri anaakıma dönüşecek. Mercimekten burgerler yaygınlaşacak.
Kurutulmuş et gibi atıştırmalıkların yerini bunların mantar gibi bitkilerden yapılmış muadilleri alacak. Böylece et yemek istemeyen ama aynı zamanda atıştırmalık keyfinden uzak kalmak da istemeyenler için bir orta yol oluşacak.
Deniz ürünleri şimdikinden de fazla öne çıkacak. Somon derisi cipsi, yosun tereyağı ya da makarnası gibi bugüne kadar pek karşılaşmadığımız yiyecekler market raflarında yerlerini alacak.
Dondurma sadece sütten ya da yoğurttan değil, avokado, humus, tahin, Hindistan cevizi suyu gibi malzemelerden de yapılacak. Sakız gibi uzayan kıvamıyla Maraş dondurması (dünyada genellikle 'Turkish ice cream' diye biliniyor), Meksikalıların nieves de garrafa'sı ya da Tayvan'ın kar buzu gibi dondurma türleri dünyada bir numara olacak.