Yükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk Yazar‘Şüpheli ölümler ülkesi’ Rusya’dan dün gelen bir haber tüm dünyada yankı buldu. 24 yıldır Rusya’yı yöneten Putin’in en güçlü muhalifi olarak gösterilen Aleksey Navalni, dün sabah saatlerinde kaldığı cezaevinde hayatını kaybetti. Ölümün mart ayının ortasında yapılacak seçimlerin öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti.
#NavalniToplumların gelişmişliği bilim insanlarının üretkenliği ile doğru orantılıdır. Bilimsel çalışmalar yaparak araştırma-geliştirme ekosisteminde kendisini ispatlamış bilim insanlarının ürün-geliştirme faaliyetlerine yönelmesi ile teknoloji, kalkınma, refah üçgeni hayat bulmaya, toplumların refah mutluluk seviyeleri de logaritmik olarak artmaya başlar.
#Konuk YazarÖzlem Türeci, Kovid-19 aşısının geliştirilmesinde gösterdiği özveri ile dikkatleri üzerine çekmişti. Koronavirüsle aşısında başarıya ulaştığını açıklayan ilk şirket BionTech'in kurucusu olan Özlem Türeci, ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklamış ve dünya genelinde büyük bir sevince neden olmuşlardı. İşte, Özlem Türeci hakkında bazı bilgiler
#Özlem TüreciAvustralya'da 18 yıl önce görülen bir cinayet davası bugün yeniden gündemde. Bilim insanları, dört çocuğunu öldürmekle suçlanan bir kadının masumiyetini ispatladıklarını savunuyor. Kadının akıbeti henüz belli değil ama hikaye okuyanın aklına durgunluk veriyor.
#Kathleen FolbiggFinancial Times (FT) gazetesi, Yılın Kişisi olarak koronavirüs aşısını bulan BioNTech'in kurucuları Türk bilim insanları Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin'i seçti. Özlem Türeci’nin Yılın Kişisi olarak seçilmesi sosyal medyanın da en çok konuşulan konularından biri oldu. Peki, 'Yılın Kişisi' olarak seçilen Özlem Türeci kimdir?
#'Yılın Kişisi' Olarak Seçilen Özlem TüreciÇin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan Kovid-19 virüsü, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına dönüştü. ABD'nin Irak'ta havaalanına düzenlediği füze saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürüldü. İran'da Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağının "insani hata" ile düşürülmesi sonucu 176 kişi öldü. ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Netanyahu ile açıkladığı sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini duyurdu...
#Dünya HaberleriYerli edebiyatın ustalarının en yeni eserleri, dünyanın dört bir yanından ödüllü romanlar, çarpıcı biyografiler, yeni keşifler, tarih, bilim, anı türünde dikkat çeken çalışmalar... Yayın dünyası yeni sezona hazırlanırken önümüzdeki günlerde tanışacağımız kitapları seçtik, öne çıkanları derledik...
#Ahmet ÜmitÇocukluğundaki "bilim insanı" olma hedefi doğrultusunda akademisyen olup yüzlerce doktor yetiştiren Prof. Dr. Kayhan, kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahisi alanında kendi adına bilimsel ve akademik ödül oluşturarak bir ilke imza atıyor.
#Bilimİsrail merkezli biyoteknoloji şirketi AEBi, hafta başında yaptığı “1 yıl içinde kanserin kesin tedavisini mümkün kılacağız” açıklamasıyla bilim dünyasını ikiye böldü. Bazı uzmanlar “Bilim tarihi insanlar üzerinde uygulanamayan denemelerle dolu” derken, şirketten cevap gecikmedi: “Üniversite araştırması yapmıyoruz.”
#GazetehaberleriDış Haberler Servisi olarak, bu yıl da Trump’ın Twitter hesabını ‘stalklayıp’ durduk, attığı tweet’lerle hop oturup hop kalktık.Trump kabinesinden üst üste gelen istifa ve görevden almalar hepimizi şaşırttı. ABD’nin Suriye’den çekildiğini açıklamasıysa yılın son sürprizi oldu.Tweetleri, açıklamaları ve polemikleriyle kimi zaman bir ‘Trump şov’ izliyormuşuz hissine kapıldık. Bu yıl dünya siyasi tarihi, belki yıllarca konuşulacak trajik bir olaya da sahne oldu: Cemal Kaşıkçı cinayeti. Kaşıkçı cinayetiyle birlikte şüphe çeken Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da dünyanın en çok konuştuğu isimlerden biri oldu. Hadi gelin derlediğimiz sorularla 2018’e kısa bir yolculuk yapalım…
#GazetehaberleriProf. Dr. Metin Sitti, dünyanın gözde araştırma kurumlarından Max Planck Enstitüsü’nün ilk Türk direktörü. Geçen hafta Koç Üniversitesi Rahmi Koç Bilim Madalyası’nın da sahibi olan Sitti, geliştirdiği küçük robotları, tedavilerde ulaşılamayan bölgelerde kullanmayı hedefliyor. Ünlü bilim insanı, klinikte ilk kullanılacak robota, 37 yaşında kaybettiği beyin cerrahı kız kardeşi İlkay’ın adını verecek.
#Prof. Metin SittiSabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından Harvard Üniversitesi’nde, 29-30 Mayıs tarihlerinde Sabri Ülker Vakfı ev sahipliğinde düzenlenen II. Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu, Nobel Tıp Ödülü sahibi konuşmacılarıyla bilim dünyasında ses getirdi.
#Harvard Üniversitesi