Toplumların gelişmişliği bilim insanlarının üretkenliği ile doğru orantılıdır. Bilimsel çalışmalar yaparak araştırma-geliştirme ekosisteminde kendisini ispatlamış bilim insanlarının ürün-geliştirme faaliyetlerine yönelmesi ile teknoloji, kalkınma, refah üçgeni hayat bulmaya, toplumların refah mutluluk seviyeleri de logaritmik olarak artmaya başlar.
#Konuk YazarOkul öncesi dönem, çocukların çok hızlı bir değişim, gelişim ve zihinsel yapılanma gösterdiği bir süreçtir. Bu süreçte çocukların gelişimi, bütün duyularıyla doğaya hassas dokunuşlar gerektirir. Nesnelere dokundukça çocuğun duyuları gelişir ve her yeni dokunuşta aynı nesneden daha çok şey algılamaya başlar. Bu algılar çoğaldıkça, çocuklar için doğa ve yaşam daha anlamlı olur.
#Konuk Yazır2022 Nobel Fizik Ödülü'nün kazananları İsveç'in başkenti Stockholm'deki İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Kuantum bilgi bilimi ile ilgili çalışmalarıyla ödülü kazanan isimlerden biri de Alain Aspect oldu. Bu gelişmeyle birlikte Fransız bilim insanı hakkında araştırmalar hız kazandı. Peki Alain Aspect kimdir? İşte 2022 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Alain Aspect'in hayatı
#Alain Aspect KimdirBilimsel yöntemleri kullanarak araştırma ve deney yapan kişilere bilim insanı denir. Bilim insanları insanlığı ilgilendiren sorunlara çözüm üretmek için çalışır. Kesin sonuca ulaşana kadar gözlem, inceleme, deney gibi metotları kullanırlar. 5. sınıflar için bilim insanlarını ve çalışmalarını anlattık.
#5. Sınıf Sosyal Bilgiler Bilim İnsanları Konu Anlatımı2014 Nobel Fizik Ödülü günümüzün aydınlatma uygulamalarını başta aşağı değiştiren ve dönüştüren buluşları nedeniyle üç Japon bilim insanına verildi. Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ve Shuji Nakamura bugün LED olarak adlandırdığımız teknolojiyi 1990'lı yıllarda geliştirdiler.
#2014 Nobel Fizik ÖdülüTOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nden (ETÜ) Prof. Dr. Saleh Sultansoy, Isparta'da, 30 Kasım 2007'de, Prof. Dr. Engin Arık ve beraberindeki akademisyenlerle birlikte toplamda 57 kişinin hayatını kaybettiği uçağın, yüzde 99 oranla düşürüldüğünü iddia etti. Prof. Dr. Sultansoy, "O uçak düşürülmeseydi, Türkiye bugün CERN'de asil üye olurdu. Türkiye toryum yarışında dünyada liderler arasında olurdu. Türk Hızlandırıcı Kompleksi ve Türk Bilim Kenti kurulurdu" dedi.
#AntalyaODTÜ, Nobel ödülü almış dünyaca ünlü bilim insanlarını Ankara’da dezavantajlı bölgelerde yaşayan lise öğrencileriyle buluşturacak. Programın ilk konuğu 14 Ekim’de 2003 Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi Peter Agre olacak. Aziz Sancar da, program kapsamında Ankaralı öğrencilerle bir araya gelecek.
#GazetehaberleriGeçmişten bugüne süregelen cinsiyet eşitsizliğine rağmen tarih boyunca kadınlar bilim alanında çok sayıda başarıya imza attı. Matematikteki yeteneğiyle dikkatleri üzerine çeken Ada Lovelace, "dünyanın ilk bilgisayar programcısı" olarak biliniyor. Radyoaktivite alanında yaptığı çalışmalarla çığır açan Madam Curie, "Nobel Ödülü alan ilk kadın" olarak tarihteki yerini aldı. HIV'in AIDS hastalığına yol açtığını keşfeden Fransız bilim kadını Barre-Sinoussi, çalışmalarıyla bilim tarihinde önemli izler bıraktı. Ancak Birleşmiş Milletler verileri dünya genelinde araştırmacıların "yüzde 30'undan azının" kadın olduğunu ortaya koyuyor. BM, 2015'te kadın ve kız çocuklarının bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarındaki çalışmalara katılımını teşvik etmek amacıyla 11 Şubat tarihini "Uluslararası Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Günü" ilan etti.
#Bilim Dünyasında Kadınlar23 Mayıs-12 Haziran arasında klasik müziğin dünyaca ünlü isimlerini ağırlayacak 46. İstanbul Müzik Festivali, bu yıl son derece anlamlı bir proje başlattı: Yarının Kadın Yıldızları. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) desteğiyle hayata geçirilen projeye izleyiciler de 28 Mayıs’taki konser için bilet alarak destek olabilecek. Proje kapsamında jüri tarafından seçilen 14 üstün yetenekli kadın müzisyenin gelecek hayallerini dinledik.
#Yarının Kadın YıldızlarıGEÇEN hafta Hilton İstanbul Bomonti’de bir tören vardı; ‘DNA onarımının mekaniksel çalışması’ üzerine 2015 Nobel Kimya Ödülü’nün üçüncü replikası Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Ağırakça’ya verildi. Törende açış konuşmasını yapan MAREV Genel Başkanı Av. Haluk Eldem şöyle konuştu:
#Aziz Sancar2006’da Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü’ne, 2015’te Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. 2018, bir Türkiyeli’nin, ülkesine üçüncü Nobel’i kazandırdığı yıl olabilir mi? Çalışmalarını yurtdışındaki farklı üniversitelerde sürdürseler de bu topraklarda doğan ve adı Nobel ile yan yana anılan biliminsanlarımız...
#Orhan PamukNobel Fizik Ödülü'nü kazananlar belli oldu. Nobel Fizik Ödülü, yerçekimi dalgaları üzerine araştırma yapan Rainer Weiss, Barry Barish ve Kip Thorne isimli bilim adamlarına verildi. Bir yüzyıl önce Albert Einstein tarafından tahmin edilen ve izafiyet teorisinin bir parçası olan yerçekimsel dalgaların varlığı ilk olarak 2015'te tespit edilmişti.
#NobelNobel Tıp Ödülü Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young fizyoloji ve tıp alanındaki çalışmalarından dolayı verildi. Hall, Rosbash ve Young, örnek organizma olarak meyve sineklerini kullandıkları çalışmalarında günlük biyolojik ritmi kontrol eden genleri buldu.
#Nobel2016 Nobel Edebiyat Ödülü'nü ünlü şarkıcı, müzisyen ve söz yazarı Bob Dylan kazandı. ABD'li Dylan 2005 yılında yazdığı kitabında, Kars'ın Kağızman ilçesinden olan büyükannesi ve dedesinin, Trabzon'dan Odessa'ya, oradan da Amerika'ya gittiklerini yazmıştı. Dylan, büyükannesinin atalarının ise İstanbullu olduğunu belirtmişti.
#Bob Dylan