Güncelleme Tarihi:
Galatasaray Lisesi mezunu olan ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nun Nobel Ekonomi Ödülü alması, “ağabeylik-ablalık” kültürünün devam ettiği köklü lisenin öğrencilerini de motive etti. Acemoğlu’nun bu başarısının Galatasaray Lisesi koridorlarına nasıl yansıdığını anlatan öğrenciler; “Zamanında; şu an oturduğumuz sıralarda oturan 118 devresinden Daron Acemoğlu ağabeyimiz yüksek hedeflere olan inancımızı artırdı. Bir gün öğrencisi olmayı hayal ediyoruz” dedi. Prof. Dr. Acemoğlu ile aynı dönem mezun olan Galatasaray Lisesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Reşat Dabak ise; “Daron’la farklı sınıflardan tanışırız, lisedeyken de entelektüel düzeyi yüksek biriydi” şeklinde konuştu.
Bu yıl Nobel Ekonomi Ödülü, ‘kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmalarından’ dolayı Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson’a verildi. Orhan Pamuk ve Aziz Sancar’dan sonra Nobel Ödülü kazanan üçüncü Türk olan 57 yaşındaki Prof. Dr. Acemoğlu, ilk öğrenimini İstanbul Kadıköy’deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulunda tamamladı.1986’da ise 118’inci devre olarak Galatasaray Lisesinden mezun oldu. Lisans, yüksek lisans ve doktorasını İngiltere’de tamamlayan Acemoğlu, 1993’ten bu yana akademik kariyerine Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)’de devam ediyor. Daha önce yaptığı bir ödül konuşmasında; “Galatasaray Lisesi’nde aldığım düşünce yapısıyla henüz lisedeyken sosyal bilimlerin matematiksel bir şekilde yapılması gerektiğine inandım. Aydınca düşünmeye ilk olarak Galatasaray’da başlamıştım” diyen Acemoğlu’nun bu başarısı, tarihi lisenin öğrencilerine de ‘azim’ ve ‘motivasyon’ olarak yansıdı.
MOTİVASYONUMUZU EVEREST’E ÇIKARDI
Galatasaray Lisesi’nin LGS şampiyonu öğrencileri Acemoğlu’nun başarılarından nasıl etkilendiklerini şöyle anlattı:
Bengisu Bakırdere (2022 LGS Şampiyonu): Yaptıkları çalışmalarla insanlığa en büyük faydayı sağlayan kişilere verilen Nobel Ödülü’nün, okulumuzdan mezun Daron Acemoğlu’na verilmesi bizleri fazlasıyla gururlandırırken hedeflerimize daha emin adımlarla yürümemiz adına da teşvik etti. Zamanında bu sıralarda oturan 118 devresinden Daron Acemoğlu ağabeyimizin verdiği cesaretle motivasyonumuz Everest’in tepesine çıktı.
YENİ HEDEFİM ‘ÖĞRENCİSİ OLMAK’
Ali Rojen Gezer (2023 LGS Şampiyonu): İlk duyduğumda inanamadım çünkü ödülün adı Nobel. Bu çok büyük bir başarı. Dünyanın en iyi üniversitelerinden M.I.T’de uzun yıllardır çalışmalar yürüten ağabeyimiz Daron Acemoğlu’nu daha önce biliyordum ancak çalışmalarının detaylarından haberdar değildim. Ekonomi alanına ilgi duyan bir öğrenci olarak haberi alır almaz kendisiyle ilgili araştırmalarımı derinleştirdim. Bu başarısı, daha 9’uncu sınıftayken net bir hedef belirlememi sağladı. Bir gün M.I.T’de öğrencisi olmayı çok isterim. Aziz Sancar’ın da Galatasaray Kulübü üyesi olduğunu düşünürsek bu marka altında iki Nobel Ödülü’nün buluşması bizi daha çok gururlandırıyor.
Ece Uygun (2023 LGS Şampiyonu): Daron Acemoğlu ağabeyimizin başarısını okul koridorlarındaki televizyonlardan yapılan duyuruyla öğrendim. Çok şaşırdım çünkü Nobel, uluslararası başarının önemli ispatlarından. Bu başarı, güzel sanatlarla ilgili hedefleri olan benim için de ‘en iyi olmak’ konusunda ilham kaynağı oldu. ‘İnsanlar ekonomide bile kendini bu kadar geliştirebiliyorsa ben ‘moda’ alanında neler neler yapabilirim’ dedim. Galatasaray Lisesi’ni seçtiğim için bir kez daha ‘iyi ki’ dedim.
MÜDÜR DABAK DÖNEM ARKADAŞI ACEMOĞLU’NU ANLATTI
Prof. Dr. Mustafa Reşat Dabak (Galatasaray Lisesi Müdürü): “Tüm camia olarak onun bu başarısından dolayı büyük bir heyecan yaşadık. Öğrencilerimiz de ayrı bir heyecan yaşadı çünkü önlerindeki önemli örneklerden biri olan Prof. Dr. Daron Acemoğlu onları da motive edecek bir başarı elde etti. Öğrencilerimin yeni bir hayali daha oldu. Kendisinin Türkiye’ye geldiği zaman okulumuzda bir konferans vermesiyle ilgili isteklerini öğrencilerimiz bize ilettiler. Daron Acemoğlu ile aynı dönemde Galatasaray Lisesi’nde farklı sınıflardaydık ancak bütün Galatasaray Liseliler gibi birbirimizi tanırız. O yıllardan disiplinli, çalışkan, kibar ve işini iyi yapan bir öğrenci olarak hatırlarım. Lisedeyken de entelektüel düzeyi yüksek biriydi. Okulumuz fikri, vicdanı, irfanı hür kişileri yetiştirmeyi amaçlayan ve bununla ünlü bir okuldur. Pek çok sanat ve bilim insanı bu sıralardan yetişmiştir. Böyle önemli bir ödül alan Daron, bir zirve oluşturmuştur. Galatasaray Lisesi Müdürü olarak Daron’la büyük bir gurur duyduğumuzu ve bu gururu yaşattığı için teşekkür ettiğimizi belirtmek isterim.”
'DÜŞÜNCELERİMİN TEMELİ GALATASARAY LİSESİ’NDE ATILDI'
Diğer yandan Daron Acemoğlu, 2011 yılında ekonomi dalında verilen ‘Galatasaray Ödülü’nün sahibi olmuştu. Acemoğlu o gün yaptığı konuşmada Galatasaray Lisesi’nin eğitim hayatındaki önemine vurgu yaparak, “Galatasaray Ödülü’nü almamın benim için çok önemli bir manası var. Galatasaray Lisesi benim düşüncelerimin ve eğitimimin temelini sağlayan bir kurum. Sosyal bilimlerin matematiksel bir şekilde yapılması gerektiğine inanmış ve bu konularda daha sistematik ve daha aydınca düşünmeye ilk olarak okuldayken başlamıştım. Bu açıdan Galatasaray’ın benim için çok büyük bir önemi var” demişti.
ACEMOĞLU ‘LİSELİ’ SANCAR ‘KULÜP ÜYESİ’
Galatasaray Spor Kulübü, Acemoğlu’nun başarısıyla ilgili 2015 yılında Nobel Fizik Ödülü alan Aziz Sancar’a da atıfa bulunarak şu açıklamayı yaptı: “2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, 2015 Nobel Kimya Ödüllü Galatasaray Spor Kulübü Üyesi Aziz Sancar’ın ardından Nobel ödülü sahibi olmanın gururunu yaşadı. Galatasaray Lisesi mezunu Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nu bu üstün başarısından ötürü tebrik ediyoruz.”