Bugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekEğer kardeşiniz varsa hayatınızın çeşitli dönemlerinde onunla bazı gerilimler yaşamışsınızdır... Okulda, bahçede oynarken hatta ailece oturduğunuz yemek masasında... Bazıları çoktan hafızanızdan silinip gitti ama bazılarını hiç unutmadınız büyük olasılıkla. Belki de o çocukça gerilimlerden bazılarını şimdi yetişkin insanlar olarak hatırlayıp gülüyorsunuz... Ya da kimi kötü anılar hiç unutulmadı ve kardeşinize olan bugünkü duygularınızı onlar şekillendirdi. Belki ilk anda kulağa tuhaf geliyor olsa da her tür imkanı olan ve ayrıcalıklı büyütülen kraliyet ailesi çocukları arasında da böyle gerilimler yaşanıyor.
#Prens HarryMilli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Antalya Olgunlaşma Enstitüsü, 100 kadın eğitmeniyle Yörük geleneğini modern dokunuşlarla sürdürüyor. 16 alanda eğitim veren Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nün projelerini Müdür Emine Erkal’dan dinledik.
#Antalya Olgunlaşma EnstitüsüGebelik takibi anne ve bebek için çok önemli bir süreçtir. Gebelik takibi süresince kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığı izlenir, beslenme ve aktivite yönergeleri sağlanır, doğum ve doğum sırasında neler bekleyeceğinizi açıklanır ve bebeğin bakımı ve beslenmesi konusunda ipuçları sunulur.
#GebelikÇocuk beklentisi içindeki çiftlerin en büyük hayal kırıklığı, hiç şüphesiz sağlıklı başlayan bir gebeliğin düşükle sonlanmasıdır. Olağan gebelik kontrollerinde fötusun kalp atışını duyan çiftlerin yüzde 15’i, ne yazık ki ilerleyen günlerde bebeklerini kaybetmekte. Gebeliğin daha başında test yapıp da gebe kaldıklarını öğrenen çiftlerin ise neredeyse yarısı daha sonra bu talihsiz sonuçla karşı karşıya kalmakta. Gebeliğin 24. haftasına kadar peşi sıra üç ya da daha fazla düşük yaşanması durumu tekrarlayan gebelik kayıpları olarak tanımlanır.
#SpermUNICEF'e göre salgının etkisiyle düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde mahrumiyet yaşayan çocuk sayısına 150 milyon daha eklenirken, aşılama dahil sağlık hizmetlerindeki kesintiler ve artan yoksulluğun getirdiği yetersiz beslenmedeki artış özellikle beş yaş altı çocuk ölümlerini ve sağlığını etkileyebilir.
#UnicefBebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
#BebekYeme bozukluklarının altında bebeklik döneminde anne ile kurulan bağın çok büyük bir rol oynadığını biliyor muydunuz? "Psikiyatrik açıdan anne ile bebek arasındaki ilişki kişinin beslenme tarzını oluşturuyor. İlk 1 yaşta anne bebek ilişkisi bozulursa sonraki dönemlerde o çocukta beslenme ve yeme bozuklukları açısından risk meydana geliyor” diyen Uzm. Dr. Emin Çağlar, çok önemli bilgiler veriyor.
#Anne Bebek İlişkisiYeme bozukluklarının altında bebeklik döneminde anne ile kurulan bağın rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Psikiyatrik açıdan anne ile bebek arasındaki ilişki kişinin beslenme tarzını oluşturuyor. İlk 1 yaşta anne bebek ilişkisi bozulursa sonraki dönemlerde o çocukta beslenme ve yeme bozuklukları açısından risk meydana geliyor” dedi.
#Uzm. Dr. Emin ÇağlarÜlkemizde her yıl 150 bine yakın bebek prematüre olarak doğuyor. Erken doğumla dünyaya gözlerini açan bu minikler maalesef pek çok sağlık sorunuyla karşılaşıyor. Peki, prematüre bebeklerin bakımı ve beslenmesi nasıl olmalı, anne babalar nelere dikkat etmeli?
#PrematüreAnne adaylarının özellikle gebeliğin 24’üncü haftasında karşılaştığı gebelik diyabeti hakkında uyarılarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Düzgün Korkmaz, “Fazla yemek yeme, fazla su içme ve fazla idrara çıkma gibi belirtiler; gebelik diyabetinin habercisi olabilir” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Düzgün KorkmazHer anne adayı bebeğini sağlıkla dünyaya getirmeyi beklerken, sürecin getirdiği bazı olumsuzluklarla karşı karşıya kalabiliyor. Hamilelik sırasında gelişen ve genellikle doğum yaptıktan sonra kaybolan yüksek kan şekeri olarak bilinen gebelik diyabeti hakkında anne adaylarına uyarılarda bulunan Medicana Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Düzgün Korkmaz, gebelik diyabeti hakkında önemli bilgiler verdi.
#Hamile SağlığıKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileKoronavirüs salgını ile birlikte ülke genelinde sosyal belediyeciliğin öneminin bir kez daha anlaşıldığını vurgulayan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Zeytin Dalı ve Uğur Böceği projeleri ile birlik, beraberlik ve dayanışmanın en güzel örneğini sergilediklerini beliterek, “Bizimle Mudanya emin ellerde demiştik. Altı yıllık tecrübemizle bu günleri de dayanışmayla aşacağız. İçiniz rahat olsun, biz görevimizin başındayız” dedi.
#BursaYenidoğan bebeğin beslenmesinin temelini oluşturan anne sütü, hem anne hem de bebek açısından mucizevi bir besin. Buna karşın çoğu anne, doğum sonrası sütünün yeterli gelip gelmediği ya da bebeği doğru pozisyonda emziremediği konusunda panik yaşar.
#Doğru Emzirme TeknikleriHamilelik döneminde B12 takviyesi almanın önemine dikkat çeken Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, bu dönemde günlük B12 vitamin ihtiyacının yaklaşık 3 mikrogram olması gerektiğinin altını çizdi, "Annede gebelikte B12 eksikliği varsa, bebek de eksik depoyla dünyaya gelir" dedi.
#B12 EksikliğiAnne ve babaların bebekleriyle ilgili en çok problem yaşadıkları konulardan biri de uyku düzeni oluşturmak ve buna sadık kalabilmektir. Bazı bebekler uykuya dalma ve sürdürmede sıkıntı yaşamazsak bazıları bu konuda problem yaşayabilir. Peki, bebeklerde uyku düzeni oluşturmak için ne yapmalı?
#Bebeklerde Uyku DüzeniBir çocuğun dünyaya gelmesinin ardından büyümesinin yakından takip edilmesi sağlıklı bireylerin gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Doğumdan önce annenin beslenmesi, doğum sonrası ise iki yaşına kadar bebeğin beslenmesinin gelişimini olumlu yönde etkiler. Boy, kilo ve baş çevresinin mutlaka düzenli aralıklar ile kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Yılmaz Ünal, eğer çocuğunuzun boyu ergenlik döneminden önce beş santimden daha az uzadıysa mutlaka gelişiminin takip edilmesi gerekir diyerek, çocuk büyümesi ile ilgili şu bilgileri verdi:
#Kilo Alma