Ülkemizde aşılamanın 18 yaşa kadar inmesi ile birlikte 12-15 yaşındaki çocukların aşılanması da tartışılmaya başlandı. Covid-19 pandemisiyle mücadele kapsamında çocuklar için aşılama olup olmayacağı sorgulanıyor. Peki, 18 yaş altı aşı ne zaman?
#18 Yaş Altı Aşı Ne Zaman?Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında uygulanan birinci ve ikinci doz aşı miktarı 56 milyon 256 bin 242'ye ulaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18 yaş ve üstü ilk doz aşı yapılanların oranının yüzde 60'a ulaştığını bildirdi. Peki, 18 yaş altı aşılama ne zaman?
#18 Yaş Altı Aşılama Ne Zaman?51 ilde 18 yaş üstü nüfusun yüzde 55'inden fazlası en az bir doz Kovid-19 aşısı oldu. En az bir doz aşı uygulananların oranının en yüksek olduğu il yüzde 79,2 ile Muğla oldu. Bu ili Çanakkale, Kırklareli, Edirne ve Balıkesir izledi. Peki, 18 yaş altı ne zaman aşı olacak?
#18 Yaş Altı Ne Zaman Aşı Olacak?Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Edirne’de yaptığı açıklamada, “Tüm Türkiye’de son iki haftada hastaneye başvuru yarı yarıya düştü. Bu sürecin sonunda vaka sayılarının çok azaldığı gerçek bir bayramı yaşamak istiyoruz” dedi. Hepimizin isteği vaka ve ölüm sayılarının azalması. Ancak yine hepimiz bu iki yılda acı ile öğrendik ki; sevinip birden açıldığımızda ya da gevşediğimizde o sayılar yeniden artıyor... Değerli Hoca; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ı aradım.
#YazarAK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, İstanbul İçin Hızlı ve Sağlam Adımlar, İlk 6 Ay ve 1 Yıllık Acil Eylem Planı Toplantısı'nda raylı sistem, tüneller ve taksi sorununun çözümü için projelerini açıkladı. Murat Kurum, 'İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır. İstanbul’un 5 yıllık süreçte geriye gitmesinden dolayı projelerin hızlıca yapılmasını tespit ettik. Yoğun bir mesai içinde olduk. Bilim insanları ile bu projeleri çalıştık.' dedi. İstanbul'da trafikte kalma süresinin ilk yılda yüzde 64'ten 59'a düşeceğini belirten Kurum, metrobüs kapasitesinin de artacağını söyledi. Kurum ayrıca sosyal destek kapsamında İstanbul'da 100 kreşin açılacağını duyurdu.
#AK PARTİÇocuğunun bacağındaki küçücük bir noktayı fark eden Avustralyalı annenin dikkati, küçük bebeği ölümcül bir süreçten kurtardı. Annenin hastaneye gitmeden önce evinde uyguladığı basit test ise sosyal medyada viral hale geldi.
#MeningokokSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluBioNTech ve Pfizer, Omicron'un BA.4 ve BA.5 varyantlarına uyarlanan Covid-19 aşısının klinik denemesine başlıyor. Aşının Omicron'un diğer tüm alt varyantlarına karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkardığı açıklandı. Peki yeni aşı nasıl bir farklılık yaratabilir? Şu ana kadar yapılan çalışmalardan nasıl sonuçlar elde edildi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınının başlamasının üzerinden iki yıldan fazla süre geçti. Salgının başında görülen toplu ölümleri ise bilim insanlarının geliştirdiği koronavirüs aşıları önledi. Ancak birçok kişi hâlâ aşıların güvenli olmadığı ve özellikle de kalp kası iltihabına yol açtığı gerekçesiyle aşıdan kaçınıyor. Peki bu ne kadar doğru? İşte uzmanların bu konudaki araştırmasının sonuçları…
#Koronavirüs2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#PandemiDünya genelinde Covid-19 vaka sayısı, Omicron varyantıyla endişe verici boyuta ulaştı. Artan vaka sayısıyla birlikte birçok ülkede yeni uygulamalar devreye sokuldu. Varyant ABD’de de vakaların yüzde 70’ini oluştururken, günlük 1 milyon vaka ile rekor kırıldı. Hollanda tam kapanma kararı aldı. Portekiz’de futbol takımları krize girerken Güney Afrika ve Japonya'da durum dünyadan biraz farklı. İşte ülkelerin Omicron'a karşı aldığı tedbirler ve son gelişmeler...
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı son koronavirüs tablosuna göre, Kırklareli nüfusa oranla vaka sayısı en fazla artan 2’nci il oldu. Kırklareli’ni sırasıyla Edirne ve Tekirdağ takip etti. Birbirine komşu 3 kent, yoğunluk haritasında da kırmızıya döndü.
#KoronavirüsSon dönemde kadınlardan ‘HPV aşısı ücretsiz olsun’ çağrısı yükselmeye başladı. Prof. Dr. Zeynep Özsaran’ın verdiği bilgiye göre, Avustralya’da 9-13 yaş arası kız ve erkek çocuklarında başlayan aşılama ile HPV görülme oranı yüzde 1.1’e düştü ve bu sayede bir kıtada rahim ağzı kanseri silinmek üzere.
#HPV AşısıKızamık sadece kızamık değilmiş... Son yıllarda aşı karşıtlığı nedeniyle hortlayan kızamık, dünyadaki bilinen en bulaşıcı virüslerin başında geliyor. Üstelik kızamığın başka hiçbir virüste olmayan çok sinsi, çok tehlikeli ve oldukça öldürücü bir etkisi var: Bağışıklık amnezisi. Bilim insanlarının bile 'nasıl'ını açıklamakta zorlandıkları bu durumdan kaçınmanın yolu ise çok ama çok basit: Aşı.
#KızamıkAlmanya, Yunanistan, Avusturya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan'da aşıların üçüncü dozu, isteyen herkese yapılıyor. Kimi ülkeler sadece riskli durumdaki vatandaşlarını üçüncü dozla aşılarken en büyük kafa karışıklığı ise aşı sertifikaları konusunda yaşanıyor...
#KoronavirüsSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı corona virüsü (koronavirüs) için son gelişmeleri ve Türkiye Günlük Korona Tablosu'nu açıkladı. Türkiye'de son 24 saatte 362 bin 213 Kovid-19 testi yapıldı, 28 bin 465 kişinin testi pozitif çıktı, 198 kişi yaşamını yitirdi. Mevcut vakaların yarıya yakınını 30 yaş altının oluşturduğunu belirten Bakan Koca, aşılama sonucunda hastane kapasitelerinin zorlanmadığını ve yoğun bakım ünitelerinde yatan koronavirüs hastalarının çoğunluğunun yaşlılar ve kronik hastalardan oluştuğunu söyledi. Ayrıca Bakan Koca, toplum bağışıklığının elde edilene kadar yayılımın devam edeceğine dikkat çekerek aşı çağrısını yineledi.
#Sağlık BakanlığıSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı corona virüsü (koronavirüs) için son gelişmeleri ve Türkiye Günlük Korona Tablosu'nu açıkladı. Türkiye'de son 24 saatte 362 bin 213 Kovid-19 testi yapıldı, 28 bin 465 kişinin testi pozitif çıktı, 198 kişi yaşamını yitirdi. Mevcut vakaların yarıya yakınını 30 yaş altının oluşturduğunu belirten Bakan Koca, aşılama sonucunda hastane kapasitelerinin zorlanmadığını ve yoğun bakım ünitelerinde yatan koronavirüs hastalarının çoğunluğunun yaşlılar ve kronik hastalardan oluştuğunu söyledi. Ayrıca Bakan Koca, toplum bağışıklığının elde edilene kadar yayılımın devam edeceğine dikkat çekerek aşı çağrısını yineledi.
#Koronavirüs'Aşı diye beynimize çip takıyorlar... Hepimizi robotlaştıracaklar... Bizi kısırlaştıracaklar...' Komplo teorileri bitmek bilmiyor. Hayal gücünü zorlayan cümleler... Peki, bu aşı karşıtlığı yeni mi? Covid-19'la mı hayatımıza girdi? İşte aşı karşıtlığının 200 yüzyıllık tarihçesi ve ibretlik örnekler...
#Salgın HastalıkSağlık Bakanlığı, aşılamanın yüzde 70-75’lere ulaşması durumunda toplumsal bağışıklığın da kazanılacağını açıklamıştı. Gelinen noktada iki doz aşı oranı yüzde 75’lere yükseldi ancak hâlâ toplumsal bağışıklık kazanılamadı. Vaka sayıları ve ölümlerdeki artışın nedenlerini, Prof. Dr. Levent Akın Hürriyet’e şöyle sıraladı:
#KoronavirüsKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, iki yıldır rastlanmayan grip belirtilerine ilk kez bu sene rastladıklarını belirtip, "Grip benzeri solunum yolu enfeksiyonu olgularını görmeye başladıkça, bunun olumlu olduğunu algılıyorum. Covid-19 mevsimsel sirkülasyona dönmeye başlarsa salgının kontrol altına alınması mümkün hale gelir" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerSağlık Bakanı Fahrettin Koca, rutin seyrin dışında akşam saatlerinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koronavirüsle mücadelede 100 milyonuncu doz aşıya ulaşıldığını belirten Bakan Koca, tablonun ise buna rağmen neden böyle olduğunun gerekçelerini tek tek anlattı. Yerli aşıda da son durumu aktaran Bakan Koca, "Sizlere müjdem var" diyerek TURKOVAC'ın acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldiğini söyledi. Bakan Koca, TURKOVAC aşısının onay alması halinde Ekim ayında seri üretime geçilebileceğini ifade etti. Ayrıca Bakan Koca, son dönemde adından çok fazla söz ettiren MU varyantıyla ilgili Türkiye'de 2 vaka olduğunu ve 2 vakanın da İstanbul'da tespit edildiğini açıkladı.
#Bakan KocaSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, açılması planlanan okullarda koronavirüse karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Şener, eğitimcilerin ve sağlık çalışanlarının aşılanması kadar, öğrencilerin temaslı olabileceği grupta yer alan okul servisi, yemekhane, kafeterya, kırtasiye çalışanlarının da çift doz aşı olması gerektiğini belirtti.
#KoronavirüsDünya çapında 23 milyon çocuk, 2020'de rutin aşılama hizmetleri aracılığıyla hayat kurtaran aşıları kaçırdı. Bu rakam, 2019'dakinden 3,7 milyon fazla. Tüm dünyada sekteye uğrayan aşılama nedeniyle 117 milyondan fazla çocuk risk altında. Ebeveynlerin çocuklarına rutin aşıları yaptırmamasının altında hangi neden yatıyor? Ve en önemlisi olası bir kızamık salgını bizleri mi bekliyor?
#Kızamık18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 66,54, ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 44,84 olarak kayda geçti. Türkiye'de bugüne kadar yapılan aşı sayısı 41 milyon 303 bin 572'si birinci doz, 27 milyon 831 bin 610'u ikinci doz, 5 milyon 194 bin 192'si üçüncü doz olmak üzere 74 milyon 329 bin 374'e yükseldi. En çok merak edilen ise 18 yaş altı gençler ve çocuklar için aşılama takviminin ne zaman başlayacağı. Peki, 18 yaş altı ne zaman aşılanacak?
#18 Yaş Altı Ne Zaman Aşılanacak?18 yaş altı aşı takvimi için gözler Sağlık Bakanlığı'ndan yapılacak açıklamaya çevrildi. En son 18 yaşından gün almış kişilere uygulanan aşılama süreci devam ederken, kronik hastalığı olan çocukların aşı randevularının açılacağı bildirildi. Son tabloya göre 18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 63,61, ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 36,80 olarak gerçekleşti. Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre aşılama 18 yaş altı çocuklar için de ülkemizde uygulanabilecek. Peki, 18 yaş altı ne zaman aşı olacak? İşte, aşı randevuları ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#18 Yaş Altı Ne Zaman Aşı Olacak