Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşı miktarı 79 milyon 196 bin 344'e ulaştı. İstanbul'da 14 milyon 371 bin 401, Ankara'da 6 milyon 235 bin 43, İzmir'de ise 5 milyon 215 bin 373 doz aşı yapıldı. Tüm bu gelişmeler olurken, 18 yaş altı çocuklar için ne zaman aşılamanın başlayacağı araştırılıyor. Peki, 18 yaş altı aşı ne zaman aşı olacak?
#18 Yaş Altı Aşı Ne Zaman Aşı Olacak?Ülkemizde aşılamanın 18 yaşa kadar inmesi ile birlikte 12-15 yaşındaki çocukların aşılanması da tartışılmaya başlandı. Covid-19 pandemisiyle mücadele kapsamında çocuklar için aşılama olup olmayacağı sorgulanıyor. Peki, 18 yaş altı aşı ne zaman?
#18 Yaş Altı Aşı Ne Zaman?Geçmişte pek çok çocuğun ölümüne neden olan boğmaca hastalığı yeniden gündemde. İngiltere'deki uzmanlar boğmaca salgınının son 40 yılın en kötüsü olabileceği konusunda endişeli. Peki vakalar neden bu kadar arttı? Ülkemizde durum ne? Prof. Dr. Gökhan Aydemir ve Prof. Dr. Ümit Savaşçı ile konuştuk.
#BoğmacaCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVBioNTech ve Pfizer, Omicron'un BA.4 ve BA.5 varyantlarına uyarlanan Covid-19 aşısının klinik denemesine başlıyor. Aşının Omicron'un diğer tüm alt varyantlarına karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkardığı açıklandı. Peki yeni aşı nasıl bir farklılık yaratabilir? Şu ana kadar yapılan çalışmalardan nasıl sonuçlar elde edildi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsMısır binlerce yıllık görkemli tarihi, masalsı çölleri ve mercanlarla kaplı güzel deniziyle bir cazibe merkezi. Ülkeye Antik Mısır tarihini çok seven kızımla gittik. 4 günlük kısa Hurgada-Luksor-Krallar Vadisi gezisinden sonra duyduğum “Belgesellerde gördüğümden çok daha etkileyiciydi anne” cümlesi en büyük ödülüm oldu.
#HürriyetBirçok kişinin kafasında Covid ile ilgili aynı soru dönüp duruyor. Hatırlatma aşıları henüz tamamlanamamışken dördüncü doz haberlerinin çıkması bu soruyu daha da önemli hale getiriyor. 4'üncü Covid-19 aşısını olacak mıyız? Daha da önemlisi hatırlatma dozları bizi ne kadar koruyacak? Bu sorulara cevap ABD'de yapılan yeni bir araştırma ile geldi. Prof. Dr. Derya Unutmaz da o araştırmayı yorumladı, içimize su serpen haberi verdi...
#Covid-19Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı, Omicron varyantıyla endişe verici boyuta ulaştı. Artan vaka sayısıyla birlikte birçok ülkede yeni uygulamalar devreye sokuldu. Varyant ABD’de de vakaların yüzde 70’ini oluştururken, günlük 1 milyon vaka ile rekor kırıldı. Hollanda tam kapanma kararı aldı. Portekiz’de futbol takımları krize girerken Güney Afrika ve Japonya'da durum dünyadan biraz farklı. İşte ülkelerin Omicron'a karşı aldığı tedbirler ve son gelişmeler...
#KoronavirüsKızamık sadece kızamık değilmiş... Son yıllarda aşı karşıtlığı nedeniyle hortlayan kızamık, dünyadaki bilinen en bulaşıcı virüslerin başında geliyor. Üstelik kızamığın başka hiçbir virüste olmayan çok sinsi, çok tehlikeli ve oldukça öldürücü bir etkisi var: Bağışıklık amnezisi. Bilim insanlarının bile 'nasıl'ını açıklamakta zorlandıkları bu durumdan kaçınmanın yolu ise çok ama çok basit: Aşı.
#Kızamık'Aşı diye beynimize çip takıyorlar... Hepimizi robotlaştıracaklar... Bizi kısırlaştıracaklar...' Komplo teorileri bitmek bilmiyor. Hayal gücünü zorlayan cümleler... Peki, bu aşı karşıtlığı yeni mi? Covid-19'la mı hayatımıza girdi? İşte aşı karşıtlığının 200 yüzyıllık tarihçesi ve ibretlik örnekler...
#Salgın HastalıkKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, iki yıldır rastlanmayan grip belirtilerine ilk kez bu sene rastladıklarını belirtip, "Grip benzeri solunum yolu enfeksiyonu olgularını görmeye başladıkça, bunun olumlu olduğunu algılıyorum. Covid-19 mevsimsel sirkülasyona dönmeye başlarsa salgının kontrol altına alınması mümkün hale gelir" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerSağlık Bakanı Fahrettin Koca, rutin seyrin dışında akşam saatlerinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koronavirüsle mücadelede 100 milyonuncu doz aşıya ulaşıldığını belirten Bakan Koca, tablonun ise buna rağmen neden böyle olduğunun gerekçelerini tek tek anlattı. Yerli aşıda da son durumu aktaran Bakan Koca, "Sizlere müjdem var" diyerek TURKOVAC'ın acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldiğini söyledi. Bakan Koca, TURKOVAC aşısının onay alması halinde Ekim ayında seri üretime geçilebileceğini ifade etti. Ayrıca Bakan Koca, son dönemde adından çok fazla söz ettiren MU varyantıyla ilgili Türkiye'de 2 vaka olduğunu ve 2 vakanın da İstanbul'da tespit edildiğini açıkladı.
#Bakan Koca6 Eylül itibariyle tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitim başlıyor. En dikkat çekici olansa öğrencilerle diyalog halinde olan aşı olmamış öğretmen ve diğer personele haftada en az iki defa PCR testi zorunluğunun getirilmesi… Peki bu durum aşı kararsızlığı yaşayan öğretmen ve personeli aşıya yöneltir mi? Çocuklar okulda koronavirüse karşı neler yapmalı? Uzaktan eğitim sonrası ebeveynler, çocukları yüz yüze eğitime nasıl hazırlamalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı...
#Yüz Yüze Eğitim Ne Zaman Başlayacak?18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 66,54, ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 44,84 olarak kayda geçti. Türkiye'de bugüne kadar yapılan aşı sayısı 41 milyon 303 bin 572'si birinci doz, 27 milyon 831 bin 610'u ikinci doz, 5 milyon 194 bin 192'si üçüncü doz olmak üzere 74 milyon 329 bin 374'e yükseldi. En çok merak edilen ise 18 yaş altı gençler ve çocuklar için aşılama takviminin ne zaman başlayacağı. Peki, 18 yaş altı ne zaman aşılanacak?
#18 Yaş Altı Ne Zaman Aşılanacak?18 yaş altı aşı takvimi için gözler Sağlık Bakanlığı'ndan yapılacak açıklamaya çevrildi. En son 18 yaşından gün almış kişilere uygulanan aşılama süreci devam ederken, kronik hastalığı olan çocukların aşı randevularının açılacağı bildirildi. Son tabloya göre 18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 63,61, ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 36,80 olarak gerçekleşti. Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre aşılama 18 yaş altı çocuklar için de ülkemizde uygulanabilecek. Peki, 18 yaş altı ne zaman aşı olacak? İşte, aşı randevuları ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#18 Yaş Altı Ne Zaman Aşı Olacak18 yaş altı kişilerin ne zaman aşı olacağı sorgulanıyor. 18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 61,94, ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 29,98 olarak gerçekleşti. Kovid-19'la mücadele kapsamında, son 24 saatte birinci, ikinci ve üçüncü doz 1 milyon 280 aşı uygulandı. Peki, 18 yaş altı ne zaman aşılanacak?
#18 Yaş Altı Ne Zaman Aşılanacak?18 yaş altı kimlerin kovid-19 aşısı yaptıracağı, aşılamada yükselen oranlarla beraber gündemde yer almayı sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta yapılan Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Koca, 18 yaş altı kronik hastalığı olanların aşılanacağını bildirdi. Aşılama hızıyla beraber, gözler 18 yaş altı aşı randevu ekranına çevrildi. Sırası gelen kronik hastalığı bulunan çocukların randevuları da MHRS, e Nabız ve e devlet gibi internet sitelerinden alınacak. Peki, 18 yaş altı ne zaman aşı olacak? İşte, 18 yaş altı çocukların kovid-19 aşı takvimi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#18 Yaş Aşı18 yaş altı kimlerin kovid-19 aşısı yaptıracağı, aşılamada yükselen oranlarla beraber gündemde yer almayı sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta yapılan Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Koca, 18 yaş altı kronik hastalığı olanların aşılanacağını bildirdi. Aşılama hızıyla beraber, gözler 18 yaş altı aşı randevu ekranına çevrildi. Sırası gelen kronik hastalığı bulunan çocukların randevuları da MHRS, e Nabız ve e devlet gibi internet sitelerinden alınacak. Peki, 18 yaş altı ne zaman aşı olacak? İşte, 18 yaş altı çocukların kovid-19 aşı takvimi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#18 Yaş Altı Ne Zaman Aşı OlacakYeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında uygulanan birinci ve ikinci doz aşı miktarı 56 milyon 256 bin 242'ye ulaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18 yaş ve üstü ilk doz aşı yapılanların oranının yüzde 60'a ulaştığını bildirdi. Peki, 18 yaş altı aşılama ne zaman?
#18 Yaş Altı Aşılama Ne Zaman?51 ilde 18 yaş üstü nüfusun yüzde 55'inden fazlası en az bir doz Kovid-19 aşısı oldu. En az bir doz aşı uygulananların oranının en yüksek olduğu il yüzde 79,2 ile Muğla oldu. Bu ili Çanakkale, Kırklareli, Edirne ve Balıkesir izledi. Peki, 18 yaş altı ne zaman aşı olacak?
#18 Yaş Altı Ne Zaman Aşı Olacak?Ülkemizde 18 yaşından gün almış gençler aşılanmaya başladı. Bazı ülkelerde 12-15 yaş arası grubun aşılanması da söz konusu ancak bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Çocuk ve gençlere tek doz formülü de tartışılıyor. Peki, 18 yaş altındaki gençlere aşı yapılmalı mı? Uzmanlara sorduk
#18 Yaş Altı Aşı18 yaş altı çocukların aşılama takvimi, yaş sınırının düşmesi ile birlikte gündeme geldi. Türkiye'de 18 yaşından gün almış vatandaşların aşılama süreci devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, 18 yaş altı kronik rahatsızlığı, ek rahatsızlığı olan çocukların aşılanabileceğini bildirdi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz'dan da konuya dair çarpıcı açıklama geldi. Peki, 18 yaş altı ne zaman aşı olacak? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#18 Yaş Altı Ne Zaman Aşı OlacakCuma gününden itibaren 18 yaşından gün almış herkesin aşı randevusu açılacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, cuma gününden itibaren 18 yaşından gün almış herkesin aşı randevusunun açılacağını bildirdi. Bu gelişme sonrası 18 yaş altı vatandaşların aşılama takvimi gündeme geldi. Peki, 18 yaş altı ne zaman aşı olacak?
#18 Yaş Altı Ne Zaman Aşı Olacak?Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 18 yaşından gün almış tüm kişilerin aşılamalarına başlanacağını açıkladı. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, çocuk ve genç erişkinleri aşılayan ülkelerdeki sonuçların izlendiğini belirterek bu gruplarda belki aşı dozlarının azaltılabileceğini veya iki doz olacaksa da aradaki sürenin uzatılabileceğini belirtti. Prof. Dr. Yavuz, İngiltere'de aşılamaların yüksek düzeyde olmasına rağmen Delta varyantının baskın hale gelmesinin asıl nedeninin ise aşılanmayan grup olduğuna işaret ederek "İkinci önemli neden de İngiltere'de (erişkinlerde) ilk dozun üzerinden 3 ay geçtikten sonra ikinci dozu yaptılar. Erişkinlerde tek doz aşı, varyantlara karşı yeterince etkili değil maalesef" diye konuştu.
#Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz