Türkiye son dakika depremler listesi Kandilli ve AFAD tarafından güncelleniyor. Ülkemizin çeşitli bölgelerinden deprem haberleri gelmeye devam ediyor. Deprem sarsıntılarının olması ile birlikte de civar bölgelerde ikamet eden vatandaşların depreme dair araştırmaları hız kazanıyor. Vatandaşlar, 'deprem mi oldu?' sorusuna yanıt arıyor. İşte, 17 Şubat son depremler listesi...
#DepremSon dakika deprem haberlerine pazartesi akşamı yenisi eklendi. AFAD'ın internet sitesindeki bilgilere göre, Van'ın Tuşba ilçesinde 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'ne göre ise deprem 4 büyüklüğünde gerçekleşti. Depremin ardından, 'en son nerede deprem oldu?', 'deprem mi oldu?' soruları araştırılmaya başlandı. Van'da meydana gelen depremin ardından vatandaşlar kısa süreli panik yaşadı. İşte, 17 Şubat 2020 son dakika deprem verileri...
#Van Son Dakika DepremJeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye'de 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek nitelikte 500 diri fayın bulunduğunu söyledi. Türkiye genelinde merkezinden bu fayların geçtiği 24 şehir olduğunu belirten Aykan, bu 24 ilin her an tehlike altında olduğunu ileri sürdü. Bursa'nın içinden geçen Kayapa-Yenişehir fayının 624 yıldır suskun olduğuna da dikkat çeken Aykan, bu fayın kırılması durumunda 7 den büyük deprem üretebileceğini sözlerine ekledi.
#Deprem200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarJeoloji Mühendisi Adnan Evsen; en fazla 6.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olarak bilinen Kayseri'deki fayların, Maden Teknik Arama (MTA) tarafından son yapılan çalışmalarda 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğinin tespit edildiğini ve Erkilet, Erciyes ve Yeşilhisar Fay Zonları'nda deprem olabileceğinin potansiyel olarak değerlendirildiğini açıkladı.
#Adnan EvsenMarmara Denizi'nde Yalova açıklarında 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul, Bursa ve çevre illerde hissedildi. Peki bu depremi nasıl yorumlamak gerekiyor? Bölgede hangi faylar büyük deprem üretebilir? Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremSon birkaç gündür Türkiye’nin kuzeyi ve güneyinde peş peşe depremler oluyor. Önce Muğla’da 4,4, sonra Antalya’da 4,7 en son ise Samsun’da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan sarsıntılar hem iki bölgedeki halkı tedirgin etti hem de Akdeniz ve Karadeniz’de depremsellik açısından neler oluyor sorusunu akıllara getirdi. Yaşanan depremleri Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremAFAD-Kandilli son dakika deprem 17 Şubat Cumartesi verileri ile anbean güncelleniyor. Sabah saatlerinden itibaren evlerinde sarsıntı hisseden vatandaşlar, az önce deprem mi olsu sorusuna yanıt arıyor. Kandilli Rasathanesi son depremler listesine göre bugün Hatay Reyhanlı'da saat 15:25'te 2.1 deprem büyüklüğü kaydedildi. Hemen öncesinde ise Kahramanmaraş Göksun'da saat 15:11'de 2.1 şiddetinde bir son dakika deprem oldu. AFAD deprem verilerine göre ise; Muğla Marmararis'te sabah saat 07:51'de 2.0 deprem büyüklüğü kaydedildi. Hemen öncesinde ise saat 07:35'te Malatya Pütürge'de 2.3 şiddetinde bir son dakika deprem oldu. Depremi hissedenler merkez üssü, derinlik, şiddeti ve büyüklüğü bilgileri için KANDİLLİ ve AFAD son deprem listesini güncel verilerle yakından takip ediyor. Yaşanan sarsıntılar son bilgilerle anbean kurumların sayfasında paylaşılıyor. Peki son dakika deprem mi oldu, en son nerede deprem oldu? Az önce deprem mi oldu, yakınımdaki depremler hangileri? İşte, 16 Şubat AFAD/Kandilli son depremler listesi...
#Son Dakika DepremlerCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ülkenin rahmetli Menderes'le birlikte 1950'de başlayan demokrasi ve kalkınma yolculuğunu 1960 darbesiyle kesenlerin, hemen ardından yeniden toparlanan siyasi ve ekonomik düzeni 1971 darbesi ve 1980 darbesiyle sabote edenlerin, rahmetli Özal'ın büyük Türkiye hayalini 28 Şubat'ta kesenlerin, yeniden darbe ve kaos silahına sarılanların, bu milleti sırtından hançerleyenlerin devri artık kapanmıştır. Türkiye artık hem siyasi hem ekonomik hem askeri olarak bambaşka bir ligin oyuncusudur. Türkiye'nin 1960'lardaki 1970'lerdeki 1990'lardaki gibi küresel yönetim ve ekonomi sisteminde hak ettiği yer almasını önüne geçecek hatalar yapmasını bekleyenler daha çok beklerler" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor." ifadelerini kullandı.
#İstanbulKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor." ifadelerini kullandı.
#İSTANBULAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Tarihsel depremlere baktığımızda bu depremlerin tsunami oluşturduğunu biliyoruz. Bu anlamda Marmara içerisinde olacak bir depremde de tsunami olacağını öngörerek çalışmalar yapılıyor. Marmara ve diğer kıyılarda tsunami gözlem istasyonlarımız var. Bu önemli bir çalışma. Çok fazla çalışma var ama bunları daha da artırtmamız gerekir" dedi.
#AFADİstanbul Teknik Üniversitesi Yer Bilimleri Enstitüsü Katı Yer Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Görüm, "İstanbul bildiğiniz gibi büyük bir depremi bekliyor. İstanbul'da bu deprem sonrasında bizim İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yürüttüğü birtakım çalışmaları var. İstanbul'da heyelan konusunda 17 binin üzerinde tabii hepsi aktif değil, 7 bine yakın aktif olan heyelan sahası var. Özellikle Büyükçekmece, Küçükçekmece; bunların güney kıyılarında bu tip heyelan alanları var" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Tolga Görümİstanbul Teknik Üniversitesi Yer Bilimleri Enstitüsü Katı Yer Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Görüm, "İstanbul bildiğiniz gibi büyük bir depremi bekliyor. İstanbul'da bu deprem sonrasında bizim İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yürüttüğü birtakım çalışmaları var. İstanbul'da heyelan konusunda 17 binin üzerinde tabii hepsi aktif değil, 7 bine yakın aktif olan heyelan sahası var. Özellikle Büyükçekmece, Küçükçekmece; bunların güney kıyılarında bu tip heyelan alanları var" ifadelerini kullandı.
#İstanbul‘Asrın felaketi’ olarak nitelendirilen, on binlerce canımızı kaybettiğimiz 6 Şubat depreminin üzerinden tam bir yıl geçti. Asrın felaketinin birinci yıl dönümünde, bu acıyı birebir yaşayanları bir nebze de olsa anlamak ve kayıplarımızı anmak için depremi yaşayan insanlarla konuştuk, hikâyelerini dinledik…
#6 ŞubatSon dakika depremler ekranı, 1 Şubat Perşembe günü ev ve iş yerlerinde sarsıntı hisseden vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Yakınımdaki deprem verileri AFAD ve Kandilli verilerine yansıyor. AFAD'dan alınan bilgiye göre Adana'da 3.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 3.1 olarak duyurdu. Öte yandan gün içerisinde Marmara Denizi Gemlik Körfezi'nde saat 13.17'de 3.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ayrıca AFAD'dan alınan bilgiye göre Ege Denizi Kuşadası'nda 3.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli ise depremin büyüklüğünü 3.3 olarak duyurdu. Öte yandan hemen öncesinde Marmara Denizi Mudanya Bursa'da 3.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 9.57 KM olarak bildirildi. Bugünkü son depremler, Kandilli ve AFAD verileri, 30 Ocak Salı günü kurumların yayınladığı verilerle araştırılıyor. Diğer taraftan 6 Şubat ve sonrasında yaşanan depremlerin ardından uzmanların araştırmaları devam ederken, pek çok vatandaş ise AFAD ve Kandilli Rasathanesinin son depremler ekranını yakından takip ediyor. Sistemlerine yansıyan deprem verilerini anlık olarak paylaşan Kandilli, son depremler hakkında büyüklük ve derinlik gibi bilgiler veriyor. Özellikle güney bölgesinde artçı depremler devam ederken, uzman isimden 6 şehir için önemli bir uyarı geldi. Radar uydu verileri ve geliştirilen deprem tehlike yazılımı ile durum analizi yaptıklarını dile getiren Geomatik Mühendisi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Orta ve Doğu Anadolu’da 6 şehre dikkat çekti. İşte, 30 Ocak son depremler listesi ve 6 şehir hakkında detaylı bilgiler
#Son DepremlerPek de kolay geçmeyen 2023’ü geride bırakırken hepimizin aklında “Acaba 2024’te neler olacak” sorusu var. ‘Başımıza her şey geldi, sadece uzaylı istilası kaldı’ gibi bir hissiyat içindeyiz. Çünkü pandemi, deprem, ekonomik zorluklar ve savaşlar derken epeyce yorulduk. 2024’ü astrolojik olarak değerlendirdiğimizdeyse bilim, teknoloji ve uzayla ilgili keşiflerin öne çıktığını görüyoruz. Bakalım yeni yıl bize başka hangi haberleri getirecek?
#Yeni YılMalatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 12.34'te 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Malatya Valisi Ersin Yazıcı ve Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selahattin Gürkan herhangi bir olumsuz durumun bildirilmediğini açıkladı. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, depremle ilgili yaptığı açıklamada, "Diri fay haritasında burada fay gözükmüyor ama bu olmadığı anlamına gelmez. Tipik bir artçı değil bu. Önemli bir fay da gözükmüyor haritalarda. Daha küçük bir fay olabilir burada. İlginç buluyorum, ben tipik bir artçı deprem diyemiyorum" diye konuştu.
#MalatyaBüyük deprem bekleyen İstanbul’da ‘Yüzyılın Dönüşümü’ için dün start verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk etapta 350 bin konutun kentsel dönüşümle yenileneceğini açıklayarak, “Dönüşüm yaptıranlara 1.5 milyon TL’lik destek vereceğiz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konuştu. İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi veren Erdoğan, "350 bin konutu dönüştürmeyi amaçlayan kampanyayı başlatmış olacağız. 1 buçuk milyon liralık destek vereceğiz." ifadelerini kullandı. Irak'ın kuzeyinde şehit olan askerlerimiz için rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir kez daha terörle mücadele mesajı vererek "12 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Terörü kaynağında kurutma stratejimizi son terörist bertaraf edilene kadar kararlılıkla sürdüreceğiz." dedi. Yerel seçim hazırlıklarına da değinen Erdoğan, "31 Mart'ta İstanbul'un fetret devrini kapatacağız. İrtifa kaybına son vereceğiz. İstanbul'un hizmet hasreti bitecek. İstanbul'a kendini vakfedecek, Fatih'in yadigarı olan aziz İstanbul'a şehreminliği yapmayı en büyük şeref payesi bilecek adayımızı yakında açıklayacağız." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanSon günlerde art arda meydana gelen depremler tedirginliğe neden oldu. Bu depremler neyin habercisi, başka depremleri tetikleyecek mi? Prof. Dr. Şükrü Ersoy, merak edilen soruları CNN Türk yayınında cevapladı. Olası Marmara depremindeki en kötü senaryoya ilişkin bilgileri veren Ersoy, önemli değerlendirmelerde bulundu. "Biz kuzeyde deprem beklerken güneydeki kollar üzerinde de depremler meydana gelebilir." diyen Ersoy, "Batı Anadolu ve Ege Bölgesi’nde 1970’ten beri büyük deprem yok. Orada da büyük deprem potansiyelini vurgulamadan geçemeyeceğim." diyerek bu iki bölgeyi uyardı.
#DepremTürkiye sık sık büyük depremlerin yaşandığı bir coğrafyada. 1939’daki Erzincan (7,9) depreminden sonraki en büyük depremleri bu yıl 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşadık. Felaket, ardında büyük bir yıkım bıraktı. 12 Kasım tarihi de 1999 Düzce (7,2) depreminin yıldönümü. Bu vesileyle eski Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’ye sorduk: “Deprem size neler öğretti, geçen 24 yılda iyileşebildiniz mi?”
#Hazan Aköz IşıkCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Emekli maaşlarıyla ilgili açıklamada bulunan Erdoğan, "Emeklilerle ilgili de ayrıca Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız." dedi. CHP'deki 'değişim' tartışmalarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na yönelik "En hayırlısı kendisi çekilip gitmesi lazım. Yani dünyada ülkeleri görüyorsunuz, bir seçim kaybediyorsa bir lider ne yapıyor, hemen istifasını veriyor, çekip gidiyor. Fakat bunda böyle bir şey yok." ifedelerini kullandı.
#Recep Tayyip Erdoğan17 Ağustos 1999 depreminin 24 yıl dönümü nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, basın toplantısı düzenledi. "Türkiye'nin herhangi bir yerinde 7'lik bir deprem yaşama ihtimalimiz var" diyen Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'ya baktığımız zaman Kuzey Anadolu fayı içinde kırılmamış 130 kilometrelik yaklaşık bir alan var Marmara Denizi içerisinde. Doğu Anadolu'da da farklı kırılmayan yerler var. Türkiye'de Kuzey Anadolu fayı üzerinde Yedisu segment dediğimiz Marmara sismik boşluğu, Doğu Anadolu üzerinde de sismik boşluklar var. Bunlar deprem tekrarlama aralıklarını doldurdukları zaman bu depremleri maalesef biz yaşayacağız" ifadelerini kullandı.
#17 Ağustos 1999 Depremi