Bir seri sergiden öte, farklı platformlarda bir buluşma alanı olarak tasarlanan İstanbul Bienali’nin bazı mekânları, sergilerden bile ilgi çekici. Ücretsiz olarak gezebileceğimiz bienal 20 Kasım’da sona eriyor. Çocukların ara tatiline denk gelen bu son haftada umarım siz de yazımı okuyup sanatın rehberliğinde şehri keşfetmenin benzersiz tadına varırsınız.
#Geziİstanbul Bienali, daha önce İstanbul Bienallerine katılan sanatçılarla işbirliği yaparak her hafta iki sanatçı filmini yedi günlüğüne ücretsiz olarak dijital erişime açmaya devam ediyor. Sanatseverler, 30’u aşkın filmin yer aldığı seçkiyi İstanbul Bienali’nin web sitesinden ve İKSV Vimeo hesabı üzerinden izleyebiliyor.
#İstanbul BienaliEserleri daha önce Louvre, MoMA ve Tate gibi dünyanın önemli müzelerinde sergilenen en büyük İtalyan çağdaş sanatçılarından Michelangelo Pistoletto, farklı dönemlerden seçilmiş çalışmalarıyla Galeri Artist’e konuk oluyor. Pistoletto, “Aynalar gerçeklerin ve yaşanmışlıkların şahidi. Ben toplumu aynanın içine çekmeye çalışıyorum” diyor.
#Kitap SanatZorlu Performans Sanatları Merkezi, artnivo.com işbirliğiyle düzenlediği 14. İstanbul Bienali’ne paralel etkinliklerini çocuklara özel bir atölye çalışması ile sonlandırıyor. Video art çalışmaları ile uluslararası alanda da dikkat çeken Erdal İnci, 31 Ekim Cumartesi günü, çocuklara dijital klonlama tekniklerini anlatacağı bir atölye düzenleyecek.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 14. İstanbul Bienali son iki haftasına girdi. Sanatseverlerin en az üç günde gezebileceğiniz Bienal'i hala keşfetme imkanı bulamadıysanız, haberimizde nasıl gezebileceğinize dair detayları bulabilirsiniz.
#İKSV“Infinity Room / Sonsuzluk Odası” sizi fiziksel olmayan birdünyaya davet ediyor.Mekan altyapısının parçalara ayrıldığı ve mekanınsınırlarının sonsuzluğa taşındığı “Infinity” odası, artnivo.com’un Zorlu_PSM işbirliğiyle14. İstanbul Bienali Paralel Etkinlikler kapsamında gerçekleştirdiği “40 Metre // 4 Duvar // 8 Küp” isimli projesindeyer alıyor.Kaliforniya’da yaşayan sanatçı Refik Anadol tarafından hayatgeçirilen bu ortam projesinde sanatçı izleyiciyi çağdaş algoritmalarvasıtasıyla yapay/sanal bir çerçeveye daldırıyor. Işık, gerçek/kurgusal ve fiziksel/sanaliki gerçeklik arasında sınırları bulanıklaştırarak, izleyiciyi sanal bir dünyanıngerçekliğine taşıyor. Bizi alışkın olduğumuz algılarımızdan ve dünyada olmayadair kültürel-açıdan-eğilimli varsayımlarımızdan geçici olarak uzaklaştırıyor.Medya sanatçısı, tasarımcı ve uzamsal düşünür olan RefikAnadol’un “Infinity Room / Sonsuzluk Odası” isimli projesi sanatçının ‘Geçici ImmersiveOrtam Deneyleri’ araştırmasının önemli bir kısmını oluşturuyor.Projeyi 1 Kasım 2015 tarihine kadar Zorlu PerformansSanatları Merkezi’nin giriş katında ücretsiz olarak izleyebilirsiniz.
#Sonsuzluk14. İstanbul Bienali açılışında konuşan Eczacıbaşı Holding ve İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Sanat Türkiye’nin tanıtımına çok büyük katkı yapıyor ve adeta nefes aldırıyor” dedi. Sanata yapılan yatırımların sanayi kadar önemli olduğuna işaret eden Eczacıbaşı, “Türkiye rekabetçi üretime ve girişimciliğe odaklanmalı” diye konuştu.
#Bülent EczacıbaşıZorlu Performans Sanatları Merkezi, bu yıl ilk kez İstanbul Bienali ile eş zamanlı gerçekleştirilecek iki paralel etkinliğe, artnivo.com işbirliğiyle imza atıyor. 6 Eylül – 1 Kasım tarihleri arasında sergilenecek bu iki projeden biri Zorlu PSM için özel olarak üretilen 'site specific/mekana özel' bir enstalasyonken, diğeri ise izleyiciye deneyim yaşatmayı hedefleyen enstalasyon, performans ve farklı disiplinlerin bir araya gelmesinden oluşan bir proje.
#Zorlu PSMAdada, Boğaz’da, depoda, otoparkta, eski evlerde, otellerde... İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 14’üncü İstanbul Bienali, öncekilerden farklı olarak şehrin neredeyse tamamına yayılıyor. Amerikalı küratör Carolyn Christov-Bakargiev tarafından şekillendirilen ve bugün başlayan bienalin bu seneki kavramsal çerçevesi ‘Tuzlu Su’. Seksenden fazla sanatçının katıldığı dev organizasyonu bir solukta gezmek imkânsız. Dört yazarımız, sizin için dört güne dört rota belirledi; en iyileri seçti.
#BüyükadaTürkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern, tam 20 yıl önce 2004 yılında kuruldu. Müze bugüne kadar Sarkis’ten Burhan Doğançay’a, Anthony Cragg’ten Olafur Eliasson’a değerli isimlerin yapıtlarını sanatseverlerle buluşturdu. İşte o sergilerden bir seçki...
#İstanbul ModernİSTANBUL Kültür Vakfı tarafından 13 Ekim Pazar günü Londra Doğa Tarihi Müzesi’nde genç sanatçıların eser üretimlerini desteklemek için bir gala gecesi düzenlenmiş, 6 eserin açık artırmaya çıktığı gecede müzayedede yaklaşık 174 bin İngiliz sterlini ek destek sağlanmıştı.
#Londra Doğa Tarihi MüzesiEylülün gelişiyle kültür-sanat dünyası yeniden canlanıyor. Şehir, birbirinden etkileyici sergiler, heyecan verici konserler ve yaratıcı tiyatro oyunlarıyla, festivallerle dolup taşacak. Okumaya doyamayacağımız kitaplar, yepyeni ya da sezonu açan mekânlar, harika filmler de cabası... Özetle yeni sezon, kaçırılmaması gereken eşsiz deneyimlerle dolu. Biz de bu şölende öne çıkanları alanında uzman isimlere sorduk. Ajandanızda bol bol yer açın.
#Uygar Taylan