Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılışında bir konuşma yaptı. Şimşek enflasyonu düşürmek için kararlı adımlar atılacağını söyledi. Öte yandan Şimşek "Tasarruf konusunda çalışmalarımızı nihai bir noktaya getirdik, yakında bazı hususları paylaşacağız ve gereken adımları atacağız" açıklamasında bulundu.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıSon dakika... Merkez Bankası'nın Beklenti Anketinde 2018 yıl sonu dolar/TL beklentisi açıklandı. TCMB Şubat Ayı Beklenti Anketine göre yıl sonu dolar kuru beklentisi 4,09 TL'ye gerilerken enflasyonda yıl sonu beklentisi yüzde 9.52 olarak açıklandı.
#Dolarİlerleme raporunun etkisi tahmin ettiğimizden fazla oldu. Yerli yatırmcılar, ya artık yeni pozisyon alacak güce sahip olmadıklarından ya da mevcut konjonktürü yeterince güven verici bulamadıklarından dün neredeyse hiç hareket etmediler ama yabancı yatırımcılar hem önceki gün hem de dün piyasada ciddi alımlara imza attı. Üstelik dünkü alımların bir önceki günkünden daha yüksek bir işlem hacmi ile gerçekleştiğini de hatırlatmamız gerek.
Yılbaşında piyasaların, TÜFE bazında yüzde 25 olarak öngördüğü enflasyonun yüzde 19 dolayında çıkacağı anlaşıldı. Piyasalar 2004'e ise yüzde 13.9 TÜFE artışı beklentisiyle giriyor. Piyasalar 2003 başında DİBS bileşik faizlerinin yüzde 39, doların 2 milyon 58 bin lira, yıllık büyüme oranının yüzde 4.4 olacağını tahmin etmişti. Yıllık TÜFE artışının yüzde 19.1, bileşik faizin yüzde 25, doların 1 milyon 451 bin lira, yıllık büyüme oranının da yüzde 5.3 olması bekleniyor.
ABD’de 5 Kasım’da seçim, 7 Kasım’da da Fed toplantısı var. Harris ve Trump arasındaki yarış başa baş giderken muhtemelen Fed’in faiz kararı seçim sonuçlarından önce gelecek. Piyasalar temkinli, borsalarda satış dikkat çekiyor. Altının kâr satışlarına karşı daha dirençli kalmasının arkasında da ABD seçimlerinin belirsizliği var. Özetle bu hafta gözler Amerika’da.
#ABDKüresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) 4 yıl aradan sonra 50 baz puanlık faiz indirimine gitmesinin ardından "yumuşak iniş" ihtimaline yönelik beklentilerin yeniden güçlenmesiyle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler ABD'de açıklanacak büyüme verisine çevrildi.
#BorsaABD'de açıklanan verilerden alınan sinyallerle faiz indirimine yönelik beklentiler güç kazanırken, yatırımcıların risk iştahında artış görüldü. Fed'in gelecek haftaki toplantısında 25 ya da 50 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentiler "yüzde 50'ye yüzde 50" düzeyinde eşit oranda bulunuyor.
#FedTelafi edilen Japonya olayı dışında piyasa bozucu önemli bir haber akışı olmamasına rağmen, yabancı yatırımcıların hisse satışları, yerli yatırımcıların azalan ilgisi gibi nedenlerle ağustos ayı kayıtlara ‘kayıp ay’ olarak geçti. Ancak, eylül ayı itibarıyla farklı bir gündem söz konusu. 6 Eylül’de Fitch’den gelecek Türkiye’nin kredi notuna ilişkin haberler ve Fed’in faiz indirim sürecini başlatması borsada farklı fiyatlamalara konu olabilir.
#EnflasyonHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Temmuzda geçici etkiler kaynaklı yüksek gerçekleşen aylık enflasyon yıl sonu beklentisinde sınırlı artışa yol açsa da 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 28.7’ye gerilerken, 24 ay sonrası yüzde 19.3 oldu" dedi.
#Mehmet ŞimşekEnflasyon rakamları son dakika belli oldu. TÜİK temmuz ayı enflasyon verisi ve 12 aylık enflasyon farkı 5 Ağustos tarihinde açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu Temmuz 2024 enflasyon rakamları bugün saat 10.00'da yayınlandı. Ekonominin ana gündem maddesi olan temmuz ayı enflasyon yüzde kaç oldu? sorusu da böylece cevaplanmış oldu. Ayrıca 12 aylık enflasyon farkı da açıklanan verilerin ardından netlik kazandı. Ev sahibi ve kiracıları da yakından ilgilendiren temmuz ayı TÜFE verileriyle birlikte kira artış oranları da belli oldu. Bir önceki ay yüzde 71,60 olan yıllık enflasyonun yüzde 62,23'e ineceği öngörülüyordu. Ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi temmuzda yüzde 42,20 oldu. Tüketici Fiyat Endeksi, haziranda yüzde 1,64 artış kaydetmişti. Peki, TÜİK Temmuz 2024 enflasyon verisi açıklandı mı, saat kaçta açıklanacak? İşte 12 aylık enflasyon farkı...
#12 Aylık Enflasyon FarkıEnflasyon beklentisi temmuz 2024 ile beraber gözler TÜİK verilerine çevrildi. Temmuz ayı enflasyon artış oranları Ağustos ayının gelişiyle birlikte en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle kira sözleşmesi yenilenecekler yüzde 25 sınırının kalkması nedeniyle merak içerisinde Temmuz ayı enflasyon artış oranını merak ediyor. Bilindiği üzere Ağustos ayında yenilecek kira kontratlarına yapılacak kira artış zammı üst sınırı Temmuz ayı itibarıyla oluşan 12 aylık enflasyon farkı doğrultusunda belirleniyor. Peki, Temmuz ayı enflasyon verileri ne zaman açıklanacak? İşte merak edilen sorunun cevabı ve TCMB tarafından yayınlanan Temmuz ayı enflasyon beklenti anketi sonuçları...
#EnflasyonMerkez Bankası'nın Para Politikaları Beklenti Anketi yayınlandı. Ankete göre TÜFE'de artış beklentisi 12 ay sonrası için yüzde 31,79'dan yüzde 30,02'ye, 24 ay sonrası için yüzde 20,33'ten yüzde 19,32'ye indi. Anket ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyon beklentileri hedefimize yakınsıyor." derken dezenflasyon sürecinin önümüzdeki aylarda daha da belirginleşeceğini ifade etti.
#DezenflasyonTürkiye'ye olan güven uluslararası piyasalarda sağlam zeminlere otururken kredi derecelendirme kuruluşları pozitif gelişmeleri yüksek not vererek taçlandırıyor. Moody's'in bugün açıklayacağı not öncesinde uzmanlar piyasaları ve yatırımcıların tercihlerine yön verecek açıklamalarda bulundu. Dolar, euro, altın ve Borsa İstanbul'da rekor üstüne rekor bekleyen uzmanlar, Türkiye'nin notunun artacağına kesin gözle bakıyorlar.
#Borsa İstanbulOlumlu haber akışları piyasada iyimserliği artırdı. Türkiye’ye sıcak para girişi devam ediyor. Şimdi dikkatler Moody’s’e çevrilmiş durumda. 19 Temmuz’da Moody’s Türkiye’nin kredi notu konusundaki görüşlerini açıklayacak. Piyasanın beklentisi, Türkiye’nin kredi notunun artması. İki kademe birden artış bekleyenler de az değil.
#Moody’SSon bir yıldır uygulanan ekonomik programın hedefleri gerçekleştikçe piyasanın güveni de artmaya başladı. Ekonomi yönetimi enflasyonda “Mayıs ayına kadar zirve, yılın ikinci yarısı için ise düşüş” yönlü bir takvim veriyordu. Bunun ilk adımı atıldı, temmuz ve ağustos sonrası baz etkisiyle düşüşün hız kazanması bekleniyor. Dezenflasyon sürecinin başlamış olmasının verdiği rahatlama ile piyasa bozucu olumsuz bir haber akışı olmadığı taktirde Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu etki sürebilir.
#TCMBTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit ettiği belirtilerek, daha yakın döneme ilişkin göstergelerle birlikte tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, talebin Enflasyon Raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği ifade edildi.
#TCMBHaziran ayı enflasyon belli oldu. Her ay bir önceki ayın enflasyon rakamlarını kamuoyu ile paylaşan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyonunu temmuzun ilk haftasında duyurdu. Buna göre Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran ayı enflasyonunu yıllık yüzde 71,60 olarak açıkladı. Aylık enflasyon ise aylık yüzde 1,64 oldu. Diğer taraftan Tüketici Fiyat Endeksi, mayısta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,37, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 75,45 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 62,51 artış göstermişti. Memur ve emeklisinin alacağı temmuz zammı TÜFE verilerine göre belirleniyor. Diğer yandan Merkez Bankası enflasyon beklentisi haziran 2024 belli oldu. Peki, haziran ayı enflasyon rakamları yüzde kaç oldu? Enflasyon oranları bu ay ne oldu? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Enflasyon Beklentisi Haziran 2024