Gölgedeki mutfak

Yüzyıllar boyunca çok çeşitli uygarlığa ev sahipliği yapmış bir ada burası.

H l üzerinde yaşayan iki halk ve aslında birbirine çok benzeyen iki kültürü barındırıyor. Ve h l ara sıra da olsa çekişmelerle sarsıntılar yaşıyor. Hepiniz nereden bahsettiğimi anlamışsınızdır sanırım. Peki ya "küp kebabı" deseydik ya da "ceviz macunu", yine bu kadar çabuk gelecek miydi Kıbrıs adı aklınıza. Oysa bir kez yeseniz, yaş cevizin toplanıp bir hafta süreyle her gün değiştirilen kireçli suda bekletildikten sonra badem ve karanfil eklenerek hazırlanan ve üzerine şerbet dökülerek yapılan ceviz macununu... Ya da kuzu etinden yapılan, içinde pek çok sebze de bulunan ve yarısı toprağın altında kalacak şekilde çok uzun süre pişirilen küp kebabının tadına baksanız... Kıbrıs kültürüyle haşır neşir olsanız... Akdeniz ve Türk mutfağının sentezi olan o tadına doyulmaz mezeleriyle tanışsanız, eminim Kıbrıs dendiğinde aklınıza çekişmelerden ve tatsızlıktan başka şeyler de gelir. Diyeceğim odur ki, Kıbrıs mutfağı başlı başına bir mutfaktır ve bu mutfağın başka şeylerin gölgesinde kalıp gözden kaçırılmaması gerekir.

Ispanaklı entelektüel bonfile

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

6 adet dana bonfile (1 santim kalınlığında olmalı)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

3 yemek kaşığı sıvıyağ

1 demet ıspanak (yaklaşık 150 gr kadar)

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

2 yemek kaşığı hazır süt kreması

Yarım çay kaşığı tuz, karabiber

6 dilim taze kaşar peyniri (yarım santim kalınlığında olmalı)

Ispanağın kök kısımlarını kesip attıktan sonra bol su koyduğunuz bir kapta birkaç kez yıkayıp süzün. İnce ince doğrayıp bir kenarda bekletin. Zeytinyağını orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Üzerine incecik doğradığınız soğanları ekleyip karıştırarak 1 dakika kadar kavurun. Ispanağı da hemen ilave edip karıştırarak 4-5 dakika daha kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiberi serpip kremayı aktardıktan sonra karıştırın ve hemen ocaktan alın. Kremalı ıspanağı ılık hale gelmesi için bir kenarda bekletin. Çok ince olmayan bonfilelerin iki yüzüne de tuz ve karabiber serpin. Sıvıyağı geniş bir teflon tavada yüksek ısılı ateşte kızdırın. Bonfileleri kızgın yağda önlü arkalı dörder dakika kızartıp tavadan alın. Hafifçe kızarttığınız bonfileleri ısıya dayanıklı orta boy bir fırın kabına yan yana yerleştirin. Üzerlerine ikişer yemek kaşığı kadar kremalı ıspanak yayın. Ispanağın üzerini kalın dilimler halindeki kaşar peyniriyle kapatın. Fırının ızgarasını 175 dereceye ayarlayıp bonfileleri ızgaraya yakın olacak şekilde fırına yerleştirin. Peynirler iyice eriyinceye kadar, 5-6 dakika pişirip çıkarın. Yanında pilav, püre ya da haşlanmış brokoli, patates gibi sebzelerle servise sunun.

Makarna buli

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

1 paket fırın makarna

4 yemek kaşığı zeytinyağı

3 adet tavuk göğüs eti

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 adet orta boy kuru soğan

Yarım paket hellim peyniri

1 tatlı kaşığı kuru nane

Tavuk göğüs etlerini 5 su bardağı sıcak suyla haşlanmaya bırakın. İçine soyup dörde böldüğümüz kuru soğanı atıp tuz ve karabiberi serpin. Fırın makarnayı ister ortadan ikiye bölerek, isterseniz bütün halde 12 su bardağı tuzlu suda haşlayın. Yaklaşık 12-15 dakika haşladığınız makarnayı süzüp tekrar aynı tencereye aktararak üzerine 4 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Haşladığınız tavuk göğüs etlerini süzüp parmak parmak didikleyin. Tavuk suyunu tenceredeki makarnanın üzerine aktarın. Didiklediğiniz tavuk etlerini de üzerine ilave edin. Hellim peynirini makarnanın üzerine rendeleyip kuru naneyi ilave ederek karıştırın. Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çok bilinen bu sulu makarnanın tadını seveceksiniz.
Yazarın Tüm Yazıları