Erkan Çelebi: 100 milyona istediğin cinsiyette çocuk iddiası

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Pembemavi adlı şirket, istenilen cinsiyette çocuk sahibi olunabileceği iddiasında bulunuyor. Fransızlar'ın geliştirdiğini iddia ettiği Selnas adlı ‘‘takvim yöntemi’’ni gazetelere ilanlar vererek pazarlıyor. Bu yolla, 200 doları bastıran tüm anne ve babaları istedikleri cinsiyette çocuk sahibi yapacağını vaaddediyor.

Cinsiyet belirlediği iddia edilen takvim nasıl oluşuyor?

Anne adaylarının gerçek doğum tarihi, kan grubu, ilk ve son adet tarihi alınıyor.

Bu bilgiler Fransa'daki uzmanlara geçiliyor. Uzmanlar verileri 23 parametreyle karşılaştırıyor.

Sonuçta Selnas Takvimi hazırlanıyor ve hamile kalınabilecek günler sıralanıyor.

Takvimde ayrıca anne adayının kız ya da erkek çocuğa hamile kalabileceği günler de belirtiliyor.

İstenilen cinsiyette çocuğa hamile kalma olasılığının bulunmadığı günlerde anne adayı ilaç kullanmadan doğal yöntemlerle korunuyor.

TÜKÜRÜKLE istenilen cinsiyette cocuk sahibi olunabileceğini iddia eden ve bu yolla binlerce ürün satmayı başaran iki telemarket kuruluşundan sonra şimdi de Pembemavi adlı bir şirket ortaya çıktı. Bu şirket de, Fransızların geliştirdiğini iddia ettiği Selnas adlı yöntemi pazarlayarak, doğacak çocuğun cinsiyetini kendi belirlemek isteyen anne ve babalardan 200'er dolar toplamaya çalışıyor. Bu yolla, kısa sürede köşeyi dönmek için de gazetelere ilanlar veriyor.

Pembemavi adlı şirketin gazetelere verdiği ilanda, ‘‘Kız mı erkek mi? Artık seçebileceksiniz’’ deniliyor ve 33 yaşında İstanbul'da oturan 3 kızına bir erkek kardeş isteyen bir müşteri örnek olarak veriliyor. Bu müşterinin Selnas Yöntemi'yle erkek çocuk sahibi olduğuna değiniliyor. İlanlarda ayrıca yöntemin üç yıldan bu yana 27 ülkede yüzde 94.5 başarıyla uygulandığı da iddia ediliyor.

TAKVİM YÖNTEMİ

Arkadaşımız Zeliha Aslan, gazete ilanlarıyla müşteri arayan Pembemavi adlı şirketin sahibi Yeşim Genç'le görüştü. Yeşim Genç, Fransız hücre biyolojisi ve tüp bebek uzmanlarının geliştirdiği bu yöntemin bir takvim yöntemi olduğunu savundu. Genç, ‘‘Anneden bazı bilgileri alıyoruz. Gerçek doğum tarihi, kan grubu, ilk adet tarihi ve son adet tarihini öğreniyoruz. Bu bilgiler daha sonra, Fransız uzmanların belirlediği 23 parametreyle karşılaştırılıyor ve bir takvim hazırlanıyor. Bu takvimde hamile kalınabilecek günler ve bu günlerden hangisinde kız, hangisinde erkek çocuk sahibi olunacağı belirleniyor. Eşler bu takvime göre hareket ediyor’’ dedi.

Bu güne kadar yapılan çalışmalarda yüzde 94.5 oranında başarı sağlandığına da değinen Genç, ‘‘Biz bir buçuk yıldır Türkiye'de bu yöntemi uyguluyoruz. Şu ana kadar 5 tane doğumda doğru sonuç elde ettik, 18 tanede ultrasonda cinsiyeti belli olan sonuç var. Sadece bir doğumda yanlış sonuç elde edildi’’ diye konuştu.

DOKTORU DA VAR

Pembemavi adlı bu şirket, sadece takvim yöntemini pazarlamakla kalmıyor aynı zamanda doktorda ayarlıyor. Şirketin müşterilerine önerdiği doktorlardan biri de Kadın Doğum Uzmanı Hasan Bankeroğlu... Bankeroğlu, bu yöntemin bilimselliğinin tartışma konusu olduğunu söyleyerek, ‘‘Ancak hastaya her hangi bir zarar vermediği için kullanılmasında sakınca yok’’ görüşünü savunuyor. Bankeroğlu ‘‘Fransızlar, bu yöntemi tanıtmak için bazı toplantılar yaptı. Bu toplantılarda bazı sorulara tatmin edici yanıtlar veremediler. Hastalarımdan bazıları bu yöntemi deniyor. Ancak henüz sonuç alan yok’’ dedi.

YASAKLANMALI

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Bölüm Dalı Başkanı Prof. Dr. Memnune Yüksel Apak, çocuğun cinsiyetinin önceden belirleyecek bir alet ve yöntemin bulunmadığını söyleyerek ‘‘Takvim yöntemi, bilim dışı bir yöntem. Fal ya da astrolojiden bir farkı yok. Zaten cinsiyetin doğumdan önce ultrasonla belirlenip, açıklanması bile yasak. Genetik olarak çocuğun cinsiyeti hamileliğin ancak 12'inci haftada belirlenebiliyor. Bunu bile açıklamak yasal değil. Bu nedenle, Sağlık Bakanlığı'nın takvim yöntemiyle para toplayan bu şirket aleyhinde soruşturma başlatması gerekir’’ diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları