Dorian Gray sendromu

Belki Oscar Wilde’ın roman kahramanı gibi ruhunuzu şeytana satmadınız ama genç kalmak için yapmadığınız kalmadı. Bunların nedeni bir sendrom olabilir mi?

Haberin Devamı

Malum, insan ömrü daha doğrusu yaşlılıkta geçirdiğimiz zaman uzuyor. Ancak pek çoğumuz görüntüsünün kronojik yaşından bağımsız, daha genç olmasını istiyor. İstemekle kalmayıp, elinden geleni esirgemiyor. İşte bu duruma bazı uzmanlar Oscar Wilde’ın ebedi gençlik için ruhunu şeytana satan kitap kahramanlarından Dorian Gray’den esinlenerek Dorian Gray sendromu diyor... ‘Dorian Gray’in Portresi’ kitabının genç ve yakışıklı kahramanının tek derdi genç kalmak. Günümüz insanları Dorian Gray gibi bu uğurda cinayet işlemiyor belki ama ihtiyar görünmemek için ciddi bütçeler, zaman ve efor harcıyor.
Liv Hospital plastik ve estetik cerrahi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ümran İleri, güzelliğin bebeklikten itibaren yüceltildiğini söylüyor. Gerçekten de güzel çocuk daha çok seviliyor. Güzelliğin talihe etkisi ömür boyu sürüyor. Hatta en iyi referans mektubu olarak görenler de az değil. Güzellik ve gençliğini korumak üzere yıllara savaş açanlar uzmanlardan destek alıyor. Yrd. Doç. Dr. İleri, şunları söylüyor: “Sosyo-kültürel düzeyi yüksek, yönetici, çalışan kişiler görünüşlerine çok daha fazla önem veriyor. Yaşlılığı zor kaldırıyorlar. Önceleri bir işi çok iyi yapmak yeterliydi. Artık yetmiyor. Rekabet ortamında, işlerini kaybetme korkusu yaşayan yaşlı kişiler estetik ameliyat yaptırmak istiyor. ‘Çevremde o kadar güzel ve akıllı insan var ki deneyimim sayesinde daha ne kadar burada kalabilirim?’ endişesi taşıyor. Aslında yaşlı grubun estetik ameliyat talep etmesi bir yönüyle hayattan kopmadığını da gösteriyor. 76 yaşında bir hastamın göz torbalarını aldıktan sonra bana moralinin çok yükseldiğini, hatta tansiyonunun düzeldiğini söyledi.” Gerçekten de estetik cerrahi daha genç görünmek isteyenlerde radikal değişiklikler yapabiliyor.
BATILI HASTALIĞI

Haberin Devamı

Psikolog Beril Yardımcı Dorian Gray sendromunun psikiyatrik bir tanı değil, birçok belirtinin kümelendiği bir sendrom olduğunu söylüyor. Dismorfi (kendini beğenmeme), narsisistik karakter özelliği, olgunlaşmama, görünüme yatırım, benlik değerini dış görünüşüne bağımlı kılma, zamanın ötesine geçen bir güzellik, sonsuz güzelliği aramak bu belirtilerden birkaçı. Özetle, zamana bağlı gelişim ve değişimi reddetme durumu. Yardımcı, “Araştırmalar Batı toplumlarının yüzde 3’ünde bu sendromun bulunduğunu gösteriyor. Bu kaygıyla baş etmek için farklı yöntemler deneniyor. Ancak çok kere kaygı azalmıyor tam tersine takıntılı bir uğraş haline dönüşüyor” diyor. Yardımcı, pek çok kişinin bu uğraşların altında yatan iç dinamiklerin farkında olmadığını anlatıyor: “Doğal olan hem ruhun hem de bedenin değişimi. Ruhsal sağlık da bu değişime ayak uydurabilme becerisi.”
Yaşlanma korkusu olanların başvurduğu uzmanlar arasında diyetisyenler de var. Diyetisyen Sanem Apa “Gençlerde bile yaşlanma korkusu var. Sadece iki kiloluk fazlalığı 20 kiloymuş gibi görüyorlar. 60 yaşındaki bir danışanım, 30’lu yaşlardaki kilosunu istiyor. Aksine inandırmak zor oluyor. Orta yaşın üzerindekilerde bile anoreksiya, bulimia gibi beslenme bozukluklarına çok rastlıyorum” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları