Dokunma Ali Er’e, onun altı suçu var

BİR, iki, üç, dört, beş ve altı. Altı ayrı suç. Tek kalemde altı suç işleyen AKP milletvekili Ali Er’e kimse dokunamıyor. Çünkü, onun dokunulmazlığı var.

Kamuoyuna geçen hafta yansıyor. Birkaç kişi AKP milletvekili Ali Er’i Meclis’te ziyarete geliyor. Ziyaretçilerin üzerlerinde tabanca var. Silahla Meclis’e girmeleri yasak.

Ali Er çözümü buluyor, silahları kendi cebine sokuyor, ziyaretçileri içeri alıyor. Bu arada, kendisine müdahale etmek isteyen polisleri de fırçalıyor.

Bu davranışıyla, Ali Er çeşitli yasaları çiğneyerek, altı ayrı suç işliyor.

SIRAYLA SAYALIM

Şimdi bunlara bakalım.

1) Ruhsatsız silah bulundurmak ve taşımak.

Diyelim ki, Ali Er’in silahı var ve ruhsatlı. Diyelim ki, ziyaretçilerin silahları da ruhsatlı. Kendi ruhsatıyla, başkasının ruhsatlı silahını taşımak yine de suç. Çünkü, ruhsat kişiye ve silaha özel. Her silah için ayrı ruhsat gerekiyor.

6136 sayılı Ateşli Silahlar Yasası’na göre, bu suçun cezası altı ay ile üç yıl arasında değişiyor.

2) Ali Er, silahların Meclis’e girmesini önlemek isteyen polisin görevine engel oluyor. Bu da, bir başka yasaya göre suç.

3) Ali Er bir adım daha atıyor, iddiaya göre polise, "sıkıyorsa gel de al" diyerek, orada üçüncü suçunu işliyor.

4) Meclis’e silahla girmek suç. Bırakın ziyaretçi silahlarını, kendisinin silahla Meclis’e girmesi de suç.

5) Ziyaretçilerin silahlarıyla Meclis’e girmelerine yardımcı oluyor. Tipik suça yataklık.

6) Meclis’in mal, milletvekillerinin can güvenliğini tehlikeye atıyor.

Ediyor altı. Bunların hepsi ayrı ayrı suç.

SUÇ DUYURUSU

Olayı kamuoyuna açıklayan TBMM Başkanı Bülent Arınç.

Açıklaması iyi, ancak yaptırım uygulaması gerek. Örneğin, Ali Er hakkında suç duyurusunda bulunması gerek.

Türkiye bir şiddet toplumu. Meclis’in buna karşı tavır alması gerek. Sırası geldiğinde, nutuklarda, yüce Meclis. İşte yüce Meclis için bulunmaz bir fırsat. Ali Er’in dokunulmazlığını kaldırarak, şiddete karşı olduğunu kanıtlaması için bir fırsat.

AKP DİSİPLİN KURULU

Meclis’te çoğunluğa sahip AKP bunu yapar mı?

Geçenlerde Fatsa’da bir düğünde iki AKP milletvekili silahlarını çekiyor, havaya ateş ediyor. Bu tavır, o tarihte toplumda ciddi tepki yaratıyor.

Her gün şiddetle yatıp kalkan bir toplumda, iki iktidar milletvekili düğünde aşka geliyor, silahlarını çekiyor. Sonra? Sonrası yürekler acısı.

Düğünde ateş eden iki AKP milletvekilinden biri, Enver Yılmaz, AKP’nin Disiplin Kurulu üyeliğine seçiliyor. Hani yani, türü ne olursa olsun, disiplinsiz tutumlara disiplin getirmesi beklenen kurula üye yapılıyor.

Suç duyurusu, dokunulmazlığın kaldırılması bir yana, Ali Er’e partisi disiplin cezası verebilir mi? Düğünde silah çeken birinin üyesi bulunduğu Disiplin Kurulu, bir başka milletvekiline disiplin cezası uygular mı?

Sonra da, şiddet karşıtı nutuklar. Kim inanır?

Elektrik fırçası ve Erdoğan

ELEKTRİK zammı var mı, diye soran gazetecileri Tayyip Erdoğan fena fırçalıyor:

"Sağır duymaz, uydurur. Durmadan uyduruyorsunuz. Yok böyle bir şey. Olursa, biz bunu açıklarız, kimseden de çekinmeyiz."

Ancak, bu fırçadan üç-beş gün önce yine Tayyip Erdoğan:

"Elektriğe zam yapmamak için dört yıldır direndik. Ama, şimdi belli bir noktaya geldik. Ülkemiz bunu, artık milletiyle paylaşmak zorunda kalacak."

Bu sözler açıkça zam işareti. Genç meslektaşlarım elektriğe zam sorusunu, Erdoğan’ın bu sözlerine dayanarak soruyor. Ve anında fırça.

Ortada bir uydurma varsa, kaynağı belli. Erdoğan galiba hayli yorgun.
Yazarın Tüm Yazıları