Doğan Hızlan: Yaz tatili için kitap önerileri






Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

TATİL çantanızı hazırlarken, uzun yaz günlerini güzelleştirecek birkaç kitabı unutmayın. Kış yoğunluğu içinde kitapçıdan alıp da rafta ya da masanızın üstünde bekleyenleri okumanız için bir fırsat.

Kendinizle baş başa kaldığınızda, sizin duygularınızı, düşüncelerinizi dile getiren türün şiir olduğunu tartışmazsınız, değil mi? Öyleyse mutlaka bir antoloji gerekir. Tabii bu öykü antolojisi de olabilir.

Seçenekler çok, Memet Fuat, Mehmet H. Doğan, Ataol Behramoğlu, Mehmet Hengirmen, Yılmaz Odabaşı, Refik Durbaş-Abdullah Özkan, Metin Celal, Eray Canberk, Ahmet Necdet, Necmettin Halil Onan, Halil Vedat Fıratlı'dan bir antoloji seçebilirsiniz.

Türk şiirinin sınırlarını aşmak istiyorsanız iki antoloji daha önerebilirim sizlere:

Cevat Çapan'ın Şiir Atlası'nı, Ataol Behramoğlu-Özdemir İnce'nin hazırladıkları Dünya Şiiri Antolojisi'ni.

Bir deniz kenarında, bir yeşilliğin dinlendiriciliğinde, yazlığınızın verandasında, bütün dünyayı şairlerin eşliğinde gezmek, bence seyahatlerin en güzeli.

Duygu ile düşüncenin, hayallerin kesiştiği yerde, bir güneş batımında şiir okumak... Ya da bir öykü...

* * *

ÖDÜLLÜ kitapları merak edersiniz herhalde...

Aydın Doğan Vakfı Ödülü'nü bu yıl İlber Ortaylı aldı. Osmanlı Toplumunda Aile, tarihin yazın da okunabileceğini gösteren, öğretici bir çalışma.

Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü kazanan Jale Parla'nın Don Kişot'tan Bugüne Roman'ı, roman türü üzerine bilginizi zenginleştirecek.

Sait Faik Armağanı'nı alan Murat Gülsoy'un Bu Kitabı Çalın'la, genç, iyi bir öykücüyle karşılaştığınızı hemen fark edeceksiniz.

Orhan Kemal Roman Armağanı, bu yıl, yayınlandığında çok beğenilen bir kitaba verildi: Oya Baydar'ın Külleri Sıcak Kaldı'sına.

Bir kuşağın, bir dönemin insan kanavasını işliyordu başarıyla.

Dünya Kitap Ödülü, Memet Fuat'ın Názım Hikmet'ine verildi.

Názım Hikmet'i yaşamından sanatına kadar anlatan doyurucu bir çalışma. Sanırım birçok sorunun cevabını bu kitapta bulabilirsiniz.

Yunus Nadi Roman Armağanı'nı alan Zülfü Livaneli'nin Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm'ü; sürgünlüğün, yalnızlığın buruk romanı. Ayrı bir duygu boyutu yaşayacaksınız.

* * *

GELELİM çok satanlara...

Ahmet Altan'ın İsyan Günlerinde Aşk'ı listenin başından inmiyor.

31 Mart Vakası'nın ekseninde, aşklar ve tarihi yeniden gündeme getiriyor.

Emre Kongar'ın Kızlarıma Mektuplar'ı; içtenliğiyle, bir çok ana-babanın başucu kitabı oldu, popülerlik kazandı.

Ayfer Tunç'un Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek, her kuşağın ortak anılarından, yaşantısından bir kesiti içtenlikle yansıtıyor.

Kızıl Nehirler'le Jean-Christophe Grange'ın ünü daha da arttı.

Gerçekten sürükleyici seri cinayet öyküsü.

* * *

BAZI kitaplar, sadece meraklıları içindir.

Onlara da sıra gelecek. Siz tatile çıkmadan.

Yazarın Tüm Yazıları