Doğan Hızlan: Adanalılar sanatseverdir

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

1. Adana Sanat Günleri'ne katılmak üzere pazartesi günü Adana'daydım.

Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'nde Gazetecilik ve Edebiyat konulu panelde konuştum. 1. Adana Sanat Günleri, 2 Ekim'de başladı ve bugün sona eriyor.

Bizim panelimizde salon tamamen doluydu. Hürriyet Adana Temsilcisi Sinan Tanyıldız, salonun her gün bu dolulukta olduğunu söyledi.

Üstelik pazartesi iş günüydü.

Gerçekten de Adanalı sanatseverlere hepimizin teşekkür borcu var.

Adana, Çukurova bizim edebiyatımıza önemli yazarlar armağan etmiş, sanatçılar çıkarmış bir bölge. Sarı Sıcak'tan öyle ustalar gelmiş ki, Türk edebiyatını etkilmiş, yönlendirmiş.

Bereketli topraklardır.

O toprakların iki büyük zirvesi incelendi bu Günler'de, Orhan Kemal ve Yaşar Kemal.

Her zaman, böylesine kapsamlı kültür etkinliklerinin, edebiyat toplantılarının İstanbul, Ankara, İzmir dışında yapılması bana mutluluk veriyor. Salondaki dinleyiciler, sizi dinlemekle yetinmiyorlar, konu ve görüşler üzerine soru yöneltiyorlar. Panel bittikten sonra holde sürüyor tatlı söyleşiler.

Merkez'in holündeki sergiler de atmosferi tamamlıyor.

***

OTURUMUMUZUN konusu Gazetecilik ve Edebiyat'tı. Sevgi Özel'in yönettiği panele; İlhan Selçuk, Fikret Otyam, Çetin Remzi Yüreğir ve ben katıldık.

Edebiyat, yazı olduğuna göre, gazete yazarlığına her zaman edebiyatın izdüşümü vurur.

Ancak bugün daha doğrudan bir gazetecilik uslubu geçerli sayıldığından, edebiyatın kattığı lezzet belki geri planda kalmış sayılabilir.

Ben bunun kişisel uslup ve tarz içinde eridiği tezini savunuyorum.

Edebiyatın gazetecilik sınırları dışında kaldığı anlamını çıkarmamak gerekir. Edebiyatçı gazetecilerin önemli adlarından, Falih Rıfkı Atay'ı, Haldun Taner'i, Peyami Safa'yı unutturmayalım.

Elbette gazetelerde şimdi roman tefrika edilmiyor, edilse de eskiden olduğu gibi gazeteye tiraj aldırmıyor.

***

ADANA'DA yeni dostlar edindim. İklimin sıcaklığı insanına da, edebiyatına da, edebiyatçısına da yansıyor. Dileğim bu Sanat Günleri'nin gelenekselleşmesi.



Yazarın Tüm Yazıları