Diyetisyeniniz nasıl biri olsun

Kilo vermek öyle kolay başarılabilecek bir iş değil. Nedeni, bir hastamın söylediği gibi, “çevremizdeki her şey adeta bize kilo aldırmak üzere planlanmış” olması!

Haberin Devamı

Bu nedenle ben hastalarıma “Kilo probleminiz varsa öncelikli hedefiniz ‘kilo vermek’ değil ‘kilonuzu korumak’ olmalı” diyorum.
Bu çoğumuzun fark etmediği küçük ama çok önemli bir noktadır. Eğer “kiloyu koruma” alışkanlığını edinebilir ve kendinize “kilo aldırmayan bir hayat tarzı” oluşturabilirseniz bunu kolayca “kilo verdiren bir yaşam biçimi” haline de getirebilirsiniz.

EKMEKSİZ DİYET OLMAZ!

Diyet yapmak kolay bir iş değildir. Diyetler 3-5 ayı geçince süreç dayanılmaz hale gelir. Açık konuşalım: Ekmek yemeden, kurabiye, pasta, poğaça didiklemeden, arada bir dondurma yalayıp bol köpüklü bir “capuccino”yu keyifle höpürdetmeden hayat gerçekten de zor geçer!
Dostlarla bir araya gelince bir parça peynir, azıcık üzüm, birkaç ceviz ve nefis bir “cabernet” veya “chardonnay” şarabı “damak çatlatarak” midenize indirmeden hayatın tadı hiç çıkar mı diye düşünenler de haksız değiller.
Tatlılara ne demeli? Kaymağından vazgeçsek bile künefeyi, kadayıfı kabak veya ayva tatlısını hep mi görmezden geleceğiz? Baklavayı, sütlacı, kazandibini hepten mi unutacağız? Ya pazar sofraları... Mangalda sucuk, pirzola, tavuk kanadı hatta bazen rakı muhabbetleri...  Aileyle geçirilen sofra sohbetlerinin, su böreği, açma-poğaça, tavuk-pilav, zeytinyağlı sarma, kıymalı dolma muhabbeti olmadan tadı çıkar mı?

Haberin Devamı

DİYET YAPMAK ZORDUR

Hayat diyetle geçmez! Yeme içme kaçamaklarımız hep olacak. Bana göre olmalı da... Çünkü yemek yemek ve sofra sohbetleri hayatımızın keyifli ve vazgeçilmez bir parçası. (İtiraf edeyim ki, yemeyi, içmeyi ben de çok seviyorum. Beni dışarıda yemek yerken görenler masamda pizza, börek, sucuklu yumurta görünce bunun için şaşırmıyorlar mı zaten)
Sevinirken de üzülürken de yiyoruz. Överken de kızarken de bir şeyler tıkınıyoruz. İşte bu nedenle zor bir iş diyet yapmak.
İşte bu nedenle insanlar “bu iş diyetsiz olmaz mı?” diye soruyorlar.
Cevabı hemen vereyim: Bu iş diyetsiz olmaz! Olmaz ama diyetler daha medeni (!) hale gelebilir. Nasıl mı? Yanıtı aşağıdaki kutularda... İyi bir diyetisyen nasıl olmalı sorusunun yanıtını da bu kutularda bulabilirsiniz...

Haberin Devamı

MAYR DİYETİ

2. GÜN

Kahvaltı - 4 çorba kaşığı yulaf -1 su bardağı az yağlı süt -1 çay kaşığı tarçın -1 küçük boy elma rendesi
Yulaf ve sütü kısık ateşte karıştırarak pişirin. üzerine kalan malzemeleri ilave edin.
Ara öğün - 2 adet ceviz
Öğle yemeği - yeşil salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli)
- 2 çorba kaşığı ıslatılmış ince bulgur
-120 g ızgara köfte (4 adet)
Yeşilliklerle hazırladığınız salataya 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile birlikte ıslatılmış bulguru ilave ederek karıştırın.
Ara öğün -1 orta boy portakal +1 bardak yeşil çay
Ara öğün - 1 su bardağı yağsız ayran
Akşam yemeği -1 kase sebze çorbası -1 ince dilim çavdar ekmeği - 3 çorba kaşığı yoğurt
Mevsim sebzelerini az su ile pişirin, üzerine 1 su bardağı süt ilave ederek karıştırın. 1 çorba kaşığı zeytinyağı ilave ettikten sonra ateşi kapatın. Blenderden geçirin, üzerine maydanoz serpin.
Ara öğün
- 5-6 adet tuzsuz badem

Haberin Devamı

Çözüm: Medeni diyet planları

ÖNERİM

O zaman ne yapmalı? Ekmeğin kepeklisini, mümkünse çavdar olanını seçmeli ve miktarı her öğünde bir dilimi geçmemeli. Pilavı pirinçten değil bulgurdan yapılanını tercih etmeli. Ve yine aynı kural birkaç kaşığı asla geçmemeli. Tatlı tabi ki olmalı ama mümkünse sütlü tatlıları tercih etmeli.
Baklava, kadayıf, künefenin çatalın ucuyla tadına bakıp kalanını hoş görmeli. İçecek olarak yağı azaltılmış ayrana yönelmeli. Bu listeyi daha da uzatmak mümkün. Mesele şu: Diyet dediğiniz şey de “MEDENİ” olmalı!
Bizim Yaşasın Hayat! Kliniği ve Enstitüsü’ndeki beslenme prensibimizde birinci kural “hayatın içinde kalmak ve her sofraya korkmadan oturabilmek”. İkinci kuralsa “sosyalleşmeye imkân tanımak ve zaman zaman yapılan kırmızı ışıkta geçme ihlallerini hoş görmek”tir.
Sadece disipline dayalı abuk sabuk listelerde ısrar eden diyetisyenler aramızda işte bu nedenle fazla kalamaz!

Haberin Devamı

Diyet terörüne kurban olmayın

BUNLARI UNUTMAYIN

- Ahmakça hazırlanmış “kerameti kendinden menkul” diyetlere kulak asmayın.
- Mesleği “diyetisyenlik” olmayan kişilerin hazırladığı diyet listelerine itibar etmeyin.
- Yemeden, aç kalarak ya da öğün atlayarak zayıflamayı unutun.
- Her şeyi yiyin ama kararında bırakmayı bilin.
- Paket diyetlerin, mucizevî deneylerin işe yaramayacağını, en azından uzun sürede asla çalışmayacağını unutmayın.
- Mutlaka “hayata hareket katın.”
- Yavaş yiyin, iyi çiğneyin.
- Çok düşük kalorili şok diyetlerden uzak durun.
- Kilo yapıcı diyetleri satın almayın, evinize sokmayın.
- Kilo sorununuzu ertelemeyin, aldığınız birkaç kilodan bile kısa sürede kurtulmaya bakın.
- Porsiyonlarınızı küçültmenin sık ve az yemenin bir çaresini bulun.

Yazarın Tüm Yazıları