Ciğer gibi Kanlıca mantarı

Dün Fıstık Ahmet’in kitabından bahsetmeye başlamıştık. Bugün devam edelim istiyorum.

Haberin Devamı

Bugün bahsedeceğim yazının başlığı “Bir Büyükada mönüsü”. Okurken bile insanın ağzını sulandıran tarifler, şaşırtan anılar var yazıda.
Kanlıca mantarlarını iyice yıkadıktan sonra una bulayıp kızartınca yiyen ciğer olduğunu zannedermiş; o kadar lezzetli, etli bir mantarmış anlayacağınız.
Yazıda ayrıca Kavak inciri reçelinin kısacık bir tarifi de var: “Dikkatlice soyduktan sonra şekerde tam bir gün bekletirdim, sonra ağır ateşte kaynatırdım, çünkü incirler patlamasın.”
Aynı yazıda bir antrikot ve kuzu kol tarifi var. Anlatanın ağzından aktaralım: “Antrikotu greyfurt ve tuzla iyice ovardım, içine sarmısak batırırdım, sonra folyoya sarıp doğru fırına. Fırının sol tarafında, ateşe yakın olmayan yerde 5-6 saat kalırdı. Ya kuzu kolu? 5-6 tane kuzu kolunu karabiber, yoğurt, salça ile önce dinlendirir, sonra yaldıza sarıp, fırına tepsiyle atmadan birkaç yerinden delik açardım, hava alsın diye.
Kuzu kolu da 5-6 saat fırında aynı yerde pişerdi. Bıçağa lüzum yok, kemiğinden tutup salladın mı etler
düşerdi.“

MALZEME LİSTESİ

Haberin Devamı

Elmalı toplar için;
1 paket kakaolu bisküvi
1 paket kepekli Eti burçak bisküvi
4 adet orta boy tatlı golden elma (sarı elma)
Varsa 1 adet portakalın kabuğunun rendesi
Varsa Türk kahvesi fincanıyla herhangi bir tür meyve likörü (portakal, limon ya da        vişne gibi)
Sos için;
1,5 tepeleme yemek kaşığı un
Yarım yemek kaşığı mısır nişastası
3 yemek kaşığı kakao
4 yemek kaşığı tozşeker
Yarım litre süt

Bisküvileri elinizle kırarak ya da robotta çekerek derin bir kaba koyun. Üzerine soyup rendelediğiniz elmaları ekleyip rendelenmiş portakal kabuğunu ve varsa likörü ilave ettikten sonra kaşıkla karıştırın ve yumuşaması için bir kenarda 15 dakika kadar bekletin.
Yoğurduğunuz bisküvili karışımdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayarak toplar yapın ve bu topları geniş bir kaba (kenarları yüksek bir borcam ya da porselen kap kullanabilirsiniz) yerleştirin.
Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; un, nişasta, kakao ve tozşekeri orta boy bir tencereye koyun. Tel çırpıcı yardımıyla bir taraftan çırparken bir taraftan da sütü yavaş yavaş ilave edin.
Orta ısılı ateşte, karıştırmaya devam ederek kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayan sosu ocaktan alıp başka bir tencereye aktarıp karıştırarak hafif ılık hale getirin. Ilık hale gelen sosu top şeklindeki profiterollerin üzerine gezdirin. Buzdolabına koyup iyice soğumalarını bekleyin. Üzerini hindistancevizi ya da toz fıstıkla süsleyerek servise sunun.
Not: İsterseniz kup bardaklarda ya da şık kadehlerde de ikram edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları