Bizim de büyükanne-büyükbaba günümüz olsun!

Her şeye bir gün bulan, her güne bir anlam veren Amerikalıların eylülde kutladıkları bir gün var: Grandparents Day.

Yani büyükanneler, büyükbabalar günü. Bana kalırsa bu günü bizim ülkemiz daha fazla hak ediyor. Çünkü orada millet 18 yaşına gelmeden evden ayrılıyor, 20’sinde ayrılmayanı anası babası atıyor! Ondan sonra belli bayramlarda görüşüyorlar ailecek.

Oysa bizde böyle mi? Evlendiğimiz günün ertesi sabahı bile ilk annemizi ararız. Kaynanamız da bizi arar! Ondan sonra da yakın ilişkilerimiz devam eder. Hele ki bebek sahibi olunca bu görüşmeler daha da artar. Bırakın görüşmeyi, kızı ya da gelini çalışmaya başladığı için torununa bakan anneanne ve babaannenin sayısı hiç de az değil.

Dolayısıyla bana kalırsa bir özel gün kutlanacaksa o yer burası olmalı. Hem artık büyükanne ve büyükbabalar da değişti. Çok daha modern ve enerji dolular. Torunlarına karşı çok daha anlayışlılar. O çocuk kitaplarındaki kambur, beyaz saçlarını topuz yapmış, çiçekli entarili anneanneler yok artık. Onlar nine. Bir üst kuşak yani!!!

Bu hafta, bu güzel insanlar için söylenmiş güzel sözlerden toparladım.

Dünyada herkes meşgul olsa bile, büyükannenizin size ayıracak zamanı vardır.

Her gün onu görmeye gidiyorum. Hep neşeli. Gülerken karnı jöle gibi hopluyor. Tatlı ve cömert. Büyükannemin fırınında hep bir elmalı tart hazır olur. Her zaman da bana verecek yeni bir şeyleri. Evi hep güzel kokar.

Paranın asla satın alamayacağı bazı şeyleri yalnızca büyükanneler verir. Süreklilik, güven, denge, sevgi, anlayış ve koşulsuz destek.

Büyükanneler masal ve şekerlemeler için uygundurlar.

Büyükannem pek tombul değil ama tatlı ve rahatlatıcı, sizi dizine oturttuğunda, büzülüp kendinizi güvende hissedebilirsiniz.

Büyükannemin evi tam bir hatıralar cenneti. Her duvarda bir yadigar. Ev kurabiyelerinin kokusu havayı sarar, sevgi ve huzur doldurur içimizi. Endişelerimiz, sıkıntı ve üzüntülerimiz dağılıverir. Büyükannenin evi kocaman bir kucak gibidir.

Yeni büyükanne olmuş biri beni hep güldürür. Bilirim ki aslında onyedisinde hissetmektedir kendini.

Sanırdım ki büyükannelik yaşlılığın huzur dolu günlerinde yaşanır. O halde benim bu kalede ne işim var. (Bir büyükbaba)

Büyükanneler, hayatın artık sona erdiğini iddia etmeye başladıktan hemen sonra yeniden başladığını keşfeden kişilerdir.

Annelerimiz zarafetin doruğuna büyükanne olduklarında ulaşırlar.

Büyükannemin yüzündeki kırışıklıkları çok seviyorum. Hepsi bir masal anlatıyor.

Büyükanneler patlama noktasına gelene dek çenelerini tutma yeteneğine sahiptir! O noktaya gelince de zaten yumuşak sesle konuşurlar.

Çocuk sahibi olmayın, torun sahibi olun!

Küçükler için kocaman bir şenlik

Dileriz havalar haftaya çok güzel olur çünkü önümüzdeki hafta sonu çocuklar için çok önemli. Hepsi, okulların yeni başladığı kış sezonuna iyi bir başlangıç yapmak ve moral kazanmak için 22-24 Eylül arasında yapılacak Minifest’i bekliyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı - İKSV tarafından Renault, Toys R Us ve İş Bankası’nın destekleriyle yapılan Minifest’in medya sponsorluğunu Jetix, Miço ve Parents Dergisi üstleniyor. İşte şenlikten sizin için seçtiklerimiz.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI

 Ritim Atölyesi
: BT Müzik Evi, 7-12 yaş arası çocuklar için davullar, darbukalar ve tefler eşliğinde bir atölye çalışması yapacak.

 Cimcim Cimnastik: Jimnastik atölyesi 7 yaş ve üzeri için uygun. Gün boyu sürecek olan çalışmalarda çocuklar jimnastik sporunun keyfini tadacak. 

Merhaba Müzik Beden ve Müzik Atölyesi: Ünlü besteciler olağanüstü eserlerini nasıl yazar, nasıl besteler; hiç merak ettiniz mi? Hep birlikte bu şarkıları öğrenmeye ne dersiniz? Ekol Drama’dan, 7-9 yaş grubu için uygun.

 Dans Eden Parmaklar: Bakalım parmaklarınız müzik ve ritmi boyalar ve kalemlerle káğıda geçirme oyununda ne kadar başarılı! 4-6 yaş çocukları için.

 Cam Ocağı: Cam Ocağı bu yıl da çocukları camın renkli dünyasına konuk ediyor. Çocuklar, camın alev önünde nasıl şekillendiğini izleyebilir ve cam yapımına ilk adımları atabilir. (7-12 yaş grubu için)

 Uç Uç Uçurtma: Kim sevmez ki uçurma yapmayı, uçurtma uçurmayı? Lykia World’ün uçurtma atölyesinde istediğiniz kadar uçurtma yapabilir, dilediğiniz kadar uçurabilirsiniz. 

Hayal Evi: Ekol Drama Sanat Evi’nden el becerilerini geliştirmek isteyenler için eğlenceli bir çalışma. Gazete ve dergi sayfaları ve boyalarla çalışarak hem güzel, hem de yararlı aletler yapmak isteyen 6-12 yaş arası çocuklar için uygun.

 Resim Bahane: Portakal Ağacı’ndan 4-6 yaş grubu ve 7-9 yaş çocuklar için. Harikalar diyarının kapısı, bir káğıt, bir kalem ya da boyayla küçük konuklar için açılıyor.

 İçimizdeki Müzik: 7-9 yaş grubu içindeki müziği, yürüyerek, konuşarak keşfedecek. Bakalım sizin müziğiniz nasıl?

 Doğada Dans: Doğayı izleyerek ve dinleyerek algılamaya çalışacağız. Yaratıcılığımızı kullanarak hareketlerimizi geliştireceğiz. 

Çamurköy: Çamurköy’de her şey elinizdeki çamurlara ve hayal gücünüze bağlı. 6-8 yaş için uygun. 

Top Yapalım Atölye Çocuk Evi: 2-6 yaş arası konuklar için oyunlarla dolu, ilginç ve keyifli bir çalışma. Rengárenk balonlardan ve pirinçten toplar yapacağız. 

Ekle Çıkar: Önümüzde bir sürü farklı malzeme olacak. Hep beraber birini alıp, ötekine ekleyeceğiz. Hayal gücünüzle baş başa kalacağınız bir çalışmaya ne dersiniz? 

Mozaik Bahçesi: Bugün önemli müzelerde korunan olağanüstü eserlerin nasıl yapıldığını öğrenmek ister misiniz? 

Kabartma Sanatı: Tarihi ve süsleme sanatını seven küçük konukları çok zevkli bir çalışma bekliyor. 

Doğayı Keşfedelim: Haydi, doğaya kulak verelim! WWF Türkiye- Doğal Hayatı Koruma Vakfı gönüllüleri ile doğayı keşfe çıkıyoruz. Akvaryum ve susamuru oyunuyla doğayı ve deniz canlılarını tanıyacaksınız.

 Kazalım Bulalım: 7-14 yaş arası arkeologlar işbaşına! Bir dedektif gibi tarihin izini sürecek, kazı yapacak ve bulduğunuz ipuçlarından birçok şey öğreneceksiniz. 

Rahmi Koç Müzesi: Türkiye’nin ilk ve tek sanayi müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi, sergilediği objeleri ile minik konuklarına keyifli dakikalar yaşatacak. 

Deneme Bilim Merkezi: Gelecekte bilim adamı olmak isteyenler için. Üç rehber öğretmen çocukları aydınlatacak, deney ünitelerini gösterecek ve onlara deneylerinde yol gösterecek. 

İstanbul Oyuncak Müzesi: İstanbul Oyuncak Müzesi Minifest alanına taşındı.

SAKIN ŞAŞIRMAYIN!

CURCUNABAZLAR
: Bir köşeden karşınıza her an bir tahta bacak, jonglör veya dev kuklalar çıkabilir. Bir anda palyaçolar etrafınızı sarıp, sizi şaşırtabilir.

OYUN BAHÇESİ: Oyun Bahçesi’nde neler yok ki; bowling, tel cambazları, tek tekerlekli bisiklet, hulahop, yürüyen kutular ya da Palyaço Taksi ile ilginç bir gezinti...

DEV MİKADO ÇÖPLERİ VE SATRANÇ TAŞLARI: Satranç tahtasının üzerinde dolaşarak satranç veya mikado oynamak ister misiniz?

RENKLİ YÜZLER: Usta sanatçılar, havuz çevresinde yüzünüzü boyamak için sizi bekliyor.

DOĞADA BİR GÜN: Bayrak yarışları, odun istifleme, küp oyunu, denge oyunu, labirent, tek süt çiftliği, halat ile tırmanma, hedef atışı eğlenceli oyunların sadece birkaçı.

PARTY KIDS: Kocaman şişme oyuncaklar, zıpzıplar ve mini tren. Party Kids’in oyuncakları sizleri bekliyor. (Giriş ücretli)

BUZ PATENİ: Eğitimciler eşliğinde buz pateni yapmak isteyenler için havuzun yanında bir buz pateni pisti oluşturuldu. (Giriş ücretli)

MİNİFEST’TE ÇOCUK TİYATROSU

Müziğimi Kaybettim İlyada Palyaço Ağacı İstanbul Hatırası Cimcimler Cimnastik Gösterisi

ÖZEL ETKİNLİKLER

Renault, gerçek Formula 1 heyecanını Minifest’te taşıyor. Minifest konukları, Fernando Alonso’nun şampiyon olduğu Renault F1 aracıyla, F1 pilotu olmanın zevkini ve heyecanını yaşayacak. Gerçek boyutlardaki Renault F1 aracıyla tur atarken, aracın hızına, sesine ve yol tutuşuna inanamayacaksınız.

Toys "R" Us’ın kukla tiyatrosu, Minifest boyunca her gün çocukları eğlendirecek.

İş Bankası, satrançsever minikleri bekliyor. Milli Satranç Takımı’nın oyuncuları festival boyunca her gün 11.00-12.00 arasında İş Bankası köşesinde minik konuklara satranç eğitimi verecek.

Nasıl bilet alacaksınız? Minifest biletleri www.biletix.com ve Biletix çağrı merkezinden (0216 556 98 00) satın alınabilir. Ayrıca şenlik günlerinde Parkorman girişinden de temin edebilirsiniz. Fiyatlar: 3-12 yaş arası için 6 YTL. 12 yaş üstü ve ebeveynler için 7.5 YTL. 0-2 yaş arası için giriş ücretsiz. Şenlik boyunca tüm atölye çalışmaları ve gösteriler ücretsiz.

Nasıl gideceksiniz? Metro ile 4. Levent’e gelip, metro durağı ve Parkorman arasında işleyen servislere binebilirsiniz. Kendi otomobili ile gelenler için park yeri mevcut.

Ayrıntılı bilgiye 0212 334 07 93’ten ve www.iksv.org/minifest adresinden ulaşabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları