Bir ömre bedel... FETHİYE

Bir ömre bedel... FETHİYE

Haberin Devamı

YAZI dizisinin son, en zorlu, ama en görkemli etabındayız yattığı yerde benimle kıyı kıyı gezen canı tatlı okur. En zorlu çünkü, Fethiye’den çıkıp Faralya ve Kabak köylerine tırmanırken yol azıcık zor. Görkemli çünkü, ben böyle bir doğa, böyle güzel uçurumlar ve böyle şahane koylar ömrümde görmedim. Ancak Fethiye o kadar büyük ki, genelini bugün, olağan üstü güzellikteki Ölüdeniz; Faralya (Uzunyurt) ve Kabak köylerini ise yarın ve öbür gün mercek altına alacağız. Eylül tatiline ya da bayram tatiline çıkmayın derim! Benden söylemesi...

Fethiye’ye doğru
Yola çıkarken yanımda 2 rehber vardı. Biri dijital biri de sıkı bir rehber kitap.
Dijital olan www.timestops.mugla.com; rehber kitap ise ünlü fotoğrafçı ve gezgin Ömer Kokal tarafından bu yaz başı yazılan ve Voyager tarafından yayınlanan “Yol Notları” isimli kitap. Aslında her ikisinden de tamamıyla bu bölgeyi anlattıkları için sonsuz derecede faydalandım. Yolunuz buralara düşecekse, edinmenizde fayda var. Kılavuzumda da dediği gibi, “Bilir misin kanatları nasıl açılır bir yamaç paraşütünün rüzgara karşı? Ya da kelebekler nasıl da özgür uçar Kelebekler Vadisi’nde?” İşte, bu yüzden Göcek’ten çıkıp soluğu Fethiye’de aldım.
Fethiye... Tarihteki ismiyle Telmessos. Muğla’nın en büyük ilçesi olan Fethiye,
dünya üzerindeki tüm doğa, deniz ve adrenalin tutkunlarının özel tercihi. 2011 nüfusu 81.467 kişi olan Fethiye; pek saymakla bitmeyen alternatif turizm olanağı ile yaz – kış on binlerce seyyahın akınına uğruyor. Antik Telmessos kentini de içinde saklayan Fethiye ilçesi, Fethiye Körfezi’nin doğusunda, Fethiye Ovası’nın güneybatısında. 18 adet adaya sahip. Kıyı şeridinin uzunluğu 167 kilometro. Kızılada, Gemile, Domuz, Tersane, Katrancı, Şövalye ve Karacaören çevresindeki nefis adalardan birkaçı. Akdağ, Mendos, Babadağ ve Girdev dağları çevresindeki en büyük dağlar.

Haberin Devamı

Bir ömre bedel... FETHİYE

Nasıl gidersin
Dalaman Havalimanı, Fethiye şehir merkezine sadece 30 dakikalık mesafede. Terminal önünde 24 saat taksi var. Havaş otobüsleri ise, gün boyu Marmaris ve Fethiye’ye servis yapıyor. Güzel Ege’nin hemen hemen tüm büyük şehirlerden Fethiye’ye aktarmasız otobüs seferi mevcut. Eğer kendi aracınla gelmek istersen de Fethiye’nin Türkiye’deki belli başlı şehirlere uzaklığı şöyle:
• Muğla – Fethiye: 131 km
• Denizli – Fethiye: 217 km
• Aydın – Fethiye: 232 km
• İzmir – Fethiye: 359 km

Haberin Devamı

Bir ömre bedel... FETHİYE

Görmeden dönme
• Teke Yarımadası’nın ünlü Antik Kenti Telmessos’u,
• Fethiye’nin 5 kilometre kuzeyinde yer alan Çalış Plajı’nı
• Yakın tarihte bir çoban tarafından tesadüfen keşfedilen Saklıkent Kanyonu’nu,
• Yanıklar Köyü’ndeki Karaot Kumsalı’nı,
• Kapıdağ Yarımadası ve 12 Adalar’ı,
• Yürümeye enerji varsa, mutlaka ama mutlaka Ovacık Köyü’nden başlayıp neredeyse Antalya’da biten muhteşem Likya Yolu’nu,
• Ölüdeniz’i ve Ölüdeniz’e inen paraşütçüleri
• Kelebekler Vadisi’ni,
• Uzunyurt ve Kabak köylerini, koylarını görmeden dönme...

Nerede kalınır
Benim Fethiye’de en sevdiğim, rahat ettiğim 2 otel; Ölüdeniz plajındaki Belcekız www.belcekiz.com ve Yanıklar Köyü’ndeki Yonca Lodge. www.yoncalodge.com Faralya’daki Villa Mandarin’i ve Kabak Koyu’nun tepesinden vadiye uzanan Olive Garden’e yarın Faralya bölümünde ayrıca değineceğim.

Yazarın Tüm Yazıları