Bebek ölümlerinin analizi

TÜP bebek yönteminden dolayı çoğul gebeliklerin dolayısı ile de prematüre bebeklerin arttığı, onlarında ölümlere sebep olabileceği yalan değil yanlış bir genelleme olabilir.

1985’de, Almanya’da ilk Türk tüpbebeğin doğumunu gerçekleştiren bir jinekolog olarak bir düzeltme yapmayı lüzumlu gördüm. Ölen bebeklerin kaçı tüp bebek yöntemi ile doğmuş, kaçı prematüredir? Yeni yönetmenliğe göre (TSRM’in duyurusuna göre Türkiye’dede artık çoğul gebeliklerin önlenmesi için 2 den fazla embryo transferi yapılmamaktadır.)

Bebeklerin otopsi ve labratuar bulgularına göre kaçında enfektion tesbit edilmiştir?.

Kaç bebekte anomali tesbit edilmiştir?.

Yukardaki tesbitler açıklanmadan genelleme izahat yapılması uygun değildir.

Bebek ölümlerini azaltmak için neler yapmalı?:

Londra 15 milyon nufuslu bir şehir patolojik gebelikler ve doğumlar için 400 yataklı Queen Charlotte doğumevi vardır. Burada gebelikte görülecek dahili, harici, psikolojik, intani v.s. hastalıklar için spezialize olmuş uzmanlar vazife görmektedir. Doğan her çocuk prematüreler için ihtisas görmüş pediatrlara verilmektedir ve onların kontrolunda yoğun bakıma alınmaktadır. Ankara ve İstanbul’da bu tarz kliniklerin açılmasını sağlık bakanlığı sağlamalıdır.

Doğumevi gibi. Zeynep Kamil Hastanesi gibi 25-30 bin doğum yapılan kliniklerin doğum miktarı kısıtlanmalıdır. Bu kadar çok doğum yapılan kliniklerde elbetteki kalite düşmektedir.

Bu hastaneleri doğum, jinekoloji, onkoloji, reproduktion bölümleri ayrı ayrı klinikler olarak dörde bölünmelidir. Fabrika tarzında çalışan, anonim davranışlı hastaneler yerine bireylere önem verilen, kışla eğitiminden uzaklaşan klinik eğitimler gerçekleştirilmelidir.

Dr. İsmet TURANLI-Türk-Alman Jinekologlar Derneği Onursal Başkanı

Beni sokmayan yılan bin yaşasın

GÜNGÖREN’de patlama oldu. 17 vatandaşımız öldü. İçişleri Bakanını sokmayan yılan bin yaşasın!...

Konya’da kaçak kuran kursu binası çöktü. 17 kız öğrenci ve bir hoca hayatını kaybetti. Diyanet İşleri Başkanı’nı, TCK’nun 263. maddesinin değiştirilmesinde oy kullanan AKP Milletvekillerini, Adalet Bakanı’nı ve Başbakan’ı sokmayan yılan bin yaşasın.

Giresun’da (Espiye Gülburnu) LİMAK, Muğla’da MNG koyları doldurur. 5491 sayılı Çevre ve 5237 sayılı TCK’nın 181 ve 182. maddelerini uygulamayan, Çevre ve Orman Bakanı’ı ile Adalet Bakan’ını sokmayan yılan bin yaşasın.

Ankara’da 22 bebek enfeksiyondan öldü. Sağlık Bakanı’nı sokmayan yılan bin yaşasın.

Antalya’da 10 bin hektar (100.000 dönüm) orman yandı. Akdenizin ciğeri kül oldu. Belki bu kez yangının nedeni anız yakma değil ama, anzı yakmayı bile önleyemeyen Tarım Bakanı’nı ve Çevre ve Orman Bakanı’nı sokmayan yılan bin yaşasın.

Yalçın DURAK

Adliyeciler eşit işe eşit ücret istiyorlar

BEN 4 yıllık bir fakülte bitirdikten sonra Adalet Bakanlığı’nın açtığı sınava girip memur oldum. Şu anda savcılık kaleminde çalışıyorum ve bekarım. Adliyelerde gerçekten çok büyük bir yoğunluk var. İşleri yetiştirebilmek için tek çıkar yolumuz akşam saat 21.00’lere kadar ve hafta sonları çalışmak... Normal mesai saati çıkışı olan 17.00’de hiç çıkmadım ve çıkamam. Ve de bütün bunlara rağmen işleri yetiştiremiyoruz. Sadece bizim adliyemiz değil. Bütün Türkiye’deki katip arkadaşlarımız aynı şekilde yoğun bir çalışma temposu içinde. Bütün bu zorlu süreç karşısında benim almış olduğum aylık maaşım net 820 YTL... Evet maaşım bu. Fazla mesai ücreti olan 130 YTL ile beraber 950 YTL yapıyor. Bir de her adliyede verilen ve Türkiye ortalaması 50 YTL olan ’havuz parası’ var. Yani toplam 1000 YTL yapıyor. Şimdi benim söylemek istediğim şu; bizde eşit işe eşit ücret uygulamasına dayalı olarak iyileştirme zammı istiyoruz. Maaşlarının toplamı 1500 YTL’yi aşan polislere, öğretmenlere ve vergi memurlarına iyileştirme zammı yapılıyorsa, toplam geliri 1000 YTL olan katiplere de bu zammın yapılması gerekir. Biz haddimizi aşan bir şey istemiyoruz. Biz sadece eşitlik istiyoruz. Bize diyorlar ki siz ek ödeme (havuz) alıyorsunuz. Polisler, öğretmenler, vergi memurları, sağlıkçılar ek ödeme almıyor mu? Kaldı ki bahsedilen ek ödeme tutarının Türkiye ortalaması 50 YTL. Ve yine kaldı ki Anayasa Mahkemesi bu havuz ek ödemesini iptal etti. Ocak ayından sonra o da olmayacak. Sonuç olarak bizler eşit işe, eşit ücret anlayışı çerçevesinde aylık gelirimizin yukarıda saydığımız diğer devlet memurlarının aylık geliri seviyesine çıkarılmasını talep ediyoruz.

Takdir devlet büyüklerimizindir.

Kadir AKSOY-Adliye çalışanları adına.

Biliyor musunuz

ANKARA’da yerel seçim adaylarını Eylül ayı içinde açıklayacaklarını bildiren CHP Ankara il Başkanı Yaşar Çatak’ın, Çankaya, Elmadağ ve Kayaş’ı kesin olarak alacaklarını, Büyükşehir’i de kazanacaklarını belirterek "Çankaya’Da CHP’din oyları son seçimlerde %39’dan 48’e çıktı. Bu sonuçta en büyük pay Çankaya Belediyesi’nin çalışmaları olduğunu herhalde söyleyeme gerek yok. Muzaffer Eryılmaz kendisini verilen görevi iyi yapmış ve halk bunun karşılığını CHP’ye vermiştir. Gökçek’in de bu dönem kadar yıprandığı bir başka dönem yoktur. Bu yıpranmada Çankaya Belediyesi’nin ve Muzaffer Eryılmaz’ın katkısını da unutmamak gerekir. Sonuç olarak CHP çalışkan belediye başkanları ile yola devam edecek ve güçlü bir adayla Büyükşehir’i yeniden kazanacaktır" dediğini...

KISA... KISA... KISA... KISA...

- ’ANKARA Aydınlığı Girişimi Söyleşiler Dizisi 1/’Yeni Dünya Düzeninde Almanya’da Türk Olmak ve Negatif İntegrasyon’ konferansı bugün TÜMÖD (Kızılay)’da. Konuşmacı: Sosyolog Dr. Mehmet Şekeroğlu, yöneten: Prof.Dr. Cevat Geray.
Yazarın Tüm Yazıları