Bastır parayı, bülbül olsunlar

Film başına aldıkları para astronomik. İki saatlik konser için tarifeleri dolar bazında milyonları aşıyor.

Haberin Devamı

Çoğunun animasyon filmini seslendirme faturası New York’un göbeğinde gökdelen apartman sahibi olmaya yeterli. Gene de sınırsız paraya kavuşmak için iş tekliflerini geri çevirmiyorlar. Kısacası,‘’Bastır parayı, bülbül olsunlar.’’

Sözünü ettiklerim Amerikan sinema ve eğlence aleminin ünlüleri. Orta Doğu’nun petrol zenginleri, despotik rejimlerin liderleri, varlıklı ailelerin yeni merakı malikanelerinde sanatlarını icra için şöhretli sanatçıları kiralamak.

Sanatçı kiralama modasını 2006 yılında Jennifer Lopez (J.Lo.)başlattı. J.Lo, Rus oligarkı Telman İsmailov’un 50inci doğum günü şovuna 1.4 milyon dolar alarak katıldı. Dolgun vücudu, kıvrak danslarıyla erkeklerin düşlerine giren sanatçı Türkmen lideri Berdimuhamedov’un doğum günü partisinde şov yapmak için 2,5 milyon dolar aldı. Şarkıcı-dansöz iki yıl önce Özbek milyarderi Azam Aslanov’un evlilik partisinde Çeçen lideri Kadirov ve davetlilerle sohbet için bir milyon dolarlık fatura çıkardı. Geçen yıl Azerbaycan’da kadınlar futbol turnuvasında 2.5 milyon dolara şova çıkan sanatçı Rus bürokratı Alexander Yeltsin’in doğum günü konserinin 2 milyon dolar ücretini Yeltsin’nin yolsuzluktan tevkifi nedeniyle ödenmedi. J.Lo son iki yılda diktatör ve despotlardan 9 milyon dolar aldığı için insan hakları kurumlarının eleştirilerine kulak asmadı.

Haberin Devamı

Kiralık sanatçılar listesinin tepesinde Kanye West ile Jay-Z var. Müzik dünyasının iki devinin özel bir davete getirmek için asgari 3’er milyon dolar gerekiyor. Seyahat ve otel masrafları, tüm lüks ihtiyaç taleplerinin karşılanması da caba. 2011’de bir Arap milyarderi kızının 16’ıncı doğumgünü partisine katılmaları için Kanye ve Jay-Z’ye 3’er milyon dolar ödedi. Gazeteci Kate Storey aynı yıl New York Post gazetesinin NBC patronu Jeff Zucker’in oğlunun ergenlik töreninde(Bar Mitzvah) şarkı söylemek için milyon dolarlık teklifini Kanye’nin geri çevirdiğini yazdı. ‘’Patron’’ lakaplı Bruce Springsteen de milyon dolarlık teklifi pazarlığa girişmeden reddeden bir diğer şöhret. Düzinelerle ödül sahibi Bruce bir iş adamının oğlunun bir milyon dolarlık teklifine ‘’Ergenlik davetlerine katılmıyorum.’’ karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Ücret tarifesinde Kuzey Kore diktatörü Kim Jong-un yeni arkadaşı eski basketbol yıldızı Dennis Rodman ile Miley Cyrus ( 20’şer bin dolar). Booking Entertainment Acentası aktör Jeremy Piven’e özel bir davette bir saatlik garsonluk için 50 bin dolar ödendiğini söylüyor. Listelerde müzisyen Billy Joel’in fiyatı bir milyon dolar, hip hop’çu Usher’in (250 bin), iki yaz önce ‘Replay’ile liste başı olan ‘Iyaz’ Manhattan ve Long İsland’da arka arkaya ergenlik törenlerine 30’ar bin dolara katıldı.

Davetlere sürpriz şöhret olarak katılan Beach Boys, Jimmy Buffett, Aero Smith, Kool and the Gang gibi şöhretlerin performans tarifesi pazarlıkla tesbit ediliyor. Küba, Venezuela, Kuzey Kore diktatörleri uluslararası imajlarını güçlendirmek için Sean Penn, Oscar ödüllü Hillary Swank, aktör Claude Van Damme, şarkıcı Seal’i ülkelerine davet ediyor. Acenteler bu sanatçılara ayrıca yapılan ödemeleri açıklamıyorlar. Sanatçıların para düşkünlüğü devam ettiği takdirde hayranlarının imza isteği de tarifeye tabi olacağa benziyor.

Yazarın Tüm Yazıları