Bakanlık'tan kartzedeye borçtan kurtulma rehberi

SANAYİ Bakanlığı, yeni Tüketici Yasası'ndan yararlanarak, temerrüde düşmüş kredi kartı borçlarından kurtulmak isteyenler için dilekçe örnekleri hazırlayıp, izlenmesi gereken yöntemleri açıkladı. Açıklamada, kredi kartı sahiplerinin bir kez daha mağdur duruma düşmemesi için 14 Nisan'a kadar gerekli başvuruları mutlaka yapması da istendi.

KRİZ yüzünden icralık olan kredi kartı sahiplerinin, yeni Tüketici Yasası'ndan yararlanarak, borçtan kurtulabilmeleri için geri sayım başladı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Yasa'dan yararlanmak isteyen kredi kartı sahiplerini, 30 günlük zaman sınırı yüzünden, bir kez daha mağdur olmamaları için uyardı. Bu tehlikeye karşı Türkiye Bankalar Birliği ve Adalet Bakanlığı'nın da dikkatini çeken Bakanlık, başvuruların zaman aşımına uğramaması için işlemlerde öncelik ve kolaylık sağlanmasını istedi.

Temerrüde düşen kredi kartı borçlarını Yasa'dan yararlanıp, yüzde 50 faiz ve 12 eşit taksitte ödemek isteyenlerin en geç 14 Nisan 2003 tarihine kadar banka ve mahkemelere yazılı başvuruda bulunması gerekiyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, zamanın kısıtlı olması nedeniyle Yasa'dan yararlanmak isteyen kredi kartı mağdurları için dilekçe örnekleri hazırlayarak, izlenmesi gereken yöntemleri açıkladı. Buna göre, Yasa kapsamına giren kredi kartı mağdurlarının yapmaları gereken işlemler şunlar:

TAKİBAT BAŞLATILMAYANLAR:

İcra takibi aşamasında olmasına rağmen, henüz kanuni takibatın başlatılmadığı kredi kartı borçlarında, tüketicilerin 30 gün içinde bankaya yazılı olarak başvurmaları gerekiyor. Bu başvuruda, bankadan ihtar edilen borç için yeniden hesaplama ve ödeme planı çıkarılması istenecek. Şayet banka bu talebe olumlu yanıt vermezse, aynı başvuru bu kez Ticaret Mahkemesi'ne yapılacak ve menfi tespit ile fazla yapılan ödemelerin iadesi için istirdat davası açılacak.

İTİRAZ AŞAMASINDAKİLER:

Kredi kartı borçlarından dolayı icra dairesi aracılığıyla ödeme emri tebliğ edilmesine rağmen, henüz borca ve faizlerine itiraz süresi geçmemiş, borçları kesinleşmemiş olanlar da ilk önce bankaya başvuruda bulunacak. Ayrıca, ödeme emrini gönderen icra dairesine de başvurarak, borcun faizine itiraz edecek. Borcun, 12 aylık eşit taksitler halinde ödenmesi için plan çıkarılmasını isteyecek. Tüm bu başvurular, yazılı olarak gerçekleştirilecek.

BORCU KESİNLEŞENLER:

Hakkında icra takibi başlatılıp, borçları kesinleşen kart kullanıcıları da ilk önce bankaya başvurduktan sonra, icra tetkik merciine dilekçe verecek. Bu dilekçede yeni Yasa gereği, borcun yeniden hesaplanması ve varsa fazla yapılan ödemenin iadesi istenecek. Bunda da tüm başvurular yazılı olacak.

MAHKEMELİKLER:

Kredi kartı borcuyla ilgili icra kararına itiraz ederek, bankayla mahkemelik olanlar da yeni Yasa'dan yararlanabilecek. Bu durumda ilk önce bankaya yazılı olarak başvurduktan sonra, mahkemeden borçlarının yeniden hesaplanmasını isteyebilecek.

BORCU BİTENLER:

Temerrüde düşmüş kredi kartı borcunu bankayla anlaşarak, mahkeme ya da icra tetkik mercii kararıyla daha önce ödeyenler ise Yasa'dan yararlanıp, fazla ödediği faizi geri talep edemeyecek.

DİLEKÇE ÖRNEĞİ:

Kredi kartı sahipleri, temerrüde düşmüş borçları için, banka, icra mercii ve mahkemelere verecekleri dilekçe örneklerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın internetteki www.sanayi.gov.tr sitesinden ulaşabilecek. Zaman sınırlaması nedeniyle bu başvurularda bazı sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle, 14 Nisan'a kadar verilecek olan dilekçelerin iadeli taahhütlü mektup ya da noter aracılığıyla gönderilmesi, sorun yaşanmasını engelleyebilir.
Yazarın Tüm Yazıları