Ayamama’yı unutma

İSTANBUL’un kuzeyden gelen sularını Marmara’ya (Ataköy’den) akıtan Ayamama Deresi üzerindeki imar oyunları bitmiyor.

Haberin Devamı

Büyükşehir'in planları meclisten yeniden geri çekildi

İki yıl kadar önce 30 kişinin öldüğü taşkından sonra Büyükşehir Belediyesi güç durumda kalmış ve ağır eleştirilere uğramıştı.
Bunun üzerine önce Başbakan Erdoğan, sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş bölgenin İstanbul için bir prestij alanı olmasını, Ayamama’nın rekreasyon alanına dönüşmesini öngörmüşlerdi. Hatta Anadolu yakasındaki Göksu deresinde olduğu gibi Marmara’dan Ayamama’ya tekneler girebilecekti.
Ve bu projenin bu eylül ayına kadar bitirileceği belirtilmişti.
Ayamama Deresi, Küçükçekmece, Bahçelievler ve Bağcılar sınırlarından geçiyor.
‘Yenibosna Basın Aksı’ olarak tanımlanan bölgenin üst ölçekli planında, Çobançeşme ve İkitelli köprülü kavşakları arasındaki Ayamama deresinin ıslah çalışmalarının aciliyeti dikkate alınarak ilgili planların hazırlanması Büyükşehir Planlama Müdürlüğü’nden Belediye Meclisi’ne iletilmişti.
Ama ne oluyorsa birtakım eller bu planları engelliyor.
Dün 2’nci kez geri çekilmek zorunda kalındı; 3’üncü köprünün bağlantı yolları mı unutuldu, yoksa dere çevresindeki gayrimenkul sahipleri üzerinde bir oyun mu oynanıyor. Planların hazırlanmasının gecikmenin bahanesinin ne olduğu öğrenilmek isteniyor. Bize iki isim verdiler.
Bahçelievler’in AKP’li Belediye Meclis üyesi ‘plastikçi’ Metin Alıcı, diğeri de ‘nakliyeci’ Cihan Kilerci... Çevrede fabrika ve tesisleri bulunan 60 işadamı açıkça söylemeseler de, bu gecikmeden onlar da ‘muzdarip’...
Ya yeni bir sel gelirse; canımız malımız giderse...
‘Temasçılar’dan bıkmış gayrimenkul sahipleri. Bir an önce durumun şekillenmesini istiyorlar.
Ayamama Deresi’nin ıslahı toplam 1000 dönümlük bir alanı etkiliyormuş.
Ayamama’nın kenarında Fatih Koleji var; 4500 öğrenci okuyor. Derenin ıslah planları gecikirse yeni felaketlerle karşı karşıya kalınabilir.
Ankara’da önceki gün yaşananlar yeniden kulakları çınlatmalı.
Plan tadilatları hem kazandırır, hem adamı yakar!
Butün bunların vebalini Bahçelievler Belediyesi mi, Büyükşehir Belediyesi mi yoksa ‘temasçılar’ mı çeker? Büyükşehir, elini çabuk tutmalıdır!

Biliyor musunuz

CUMHURİYET gazetesi imtiyaz sahibi ve yazar İlhan Selçuk’un, ölümünün 1’inci yılında 19 Haziran pazar günü 13.00’te Hacıbektaş’taki mezarı başında, 21 Haziran Salı günü saat 19.00’da da Akatlar Kültür Merkezi’nde anılacağını...

31. yıl önce teröre kurban giden, gerçek bir ‘Anadolu aydını’ olan CHP eski milletvekili ve Nevşehir CHP İl Başkanı Mehmet Zeki Tekiner’in, öldürülüşünün 31. yılında Nevşehir’de bugün anısına düzenlenen bir etkinlikle (Panelin konuşmacıları; Hasan Fehmi Güneş, Özgür Mumcu, Nail Gürman, Cemal Seymen) anılacağını...

CHP’nin kalesi olarak bilinen Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde 2009 belediye seçimlerinde; CHP %57.4, AKP %28.5 olan tablonun 12 Haziran’da CHP 43.5 ve AKP %37’ye dönüştüğü, merkezdeki oy farkının 6.429’dan 2.402’ye düştüğünü (CHP’li Burhaniye Belediye Başkanı’nın kardeşi Nedret Akova 2’nci sırada milletvekili seçildi)...

Halk ‘yalakalık’ istemiyor

BAŞBAKAN Erdoğan halkın yarısını ikna ediyor; fakat ilginçtir Erdoğan’ın söylemlerini değiştirmeden köşelerine ve gazetelerine ve de TV’lerine taşıyanların ikna ediciliği yerlerde sürünüyor. Bayi satışları sizlerin 10’da biri bile değil, TV programları reytingde ilk 50 içine girmiyorlar. Nasıl oluyor? Erdoğan’a inanan kitleler, onu öven, onun “okuyun” dediği basına inanmıyor. Buna mukabil eleştiri ve övgüde kendilerini özgür hisseden sizlerin köşeleri, gazeteleri ve TV programları halkın en rağbet ettiği medya kısmı oluyor.
Erdoğan halkı ikna ediyor ama halk basından yalakalık istemiyor, ya da Erdoğan’ın ikna ettiği halk hiç okumuyor, söyleneni yapıyor! Hangisi?
Aysen AMAR

Iğdır’da Azeriler AKP’ye kızgın


IĞDIRLI Azeriler, AKP’ye kızgın... AKP 1’inci sıra adayı Yaşar Akkuş’u sorguluyorlar. Sadece Akkuş’u değil, AKP yönetimini de... 2009 belediye seçimlerinde Nurettin Aras’a yapılan yanlışı da unutmuyorlar. Telefondaki bir okurumuz diyor ki:
“40 binin üzerinde oy almışız biraz da Azeri seçmen verse 2-0 yapacağız sevdasını Azeri seçmene aşılamaya çalışıyorlar.
Iğdır’daki Azeri seçmen her şeyi çok iyi görüyor. Lakin birileri, kendilerini hayal denizinde kayığa bindirenlerin 2009 belediye seçiminde başlarının altına koydukları kaz tüyü yastığı uykusundan daha uyandıramamıştır. Aynı türküyü, aynı sevdayı çalıp söylüyorlar. Gelin iktidarda birleşelim, Iğdır’a yatırım gelsin, denilemedi.
Sonuç mu; bağımsız 1, MHP 1.
Azeri halkı samimiyetini korudu ve 9 yıl boyunca AKP’ye hatırı sayılır oy verdi. Ama ne oldu. Azeri halkı milletvekilliğinden oldu, yetmedi üstüne üstlük belediyeden de oldu. Onlar da yetmedi kendi yurdundan ‘sürgün’ oldu. Söyler misiniz Azeri halkı neden AKP’ye oy versin?”

Sol yükselecektir

GAZETECİ Merdan Yanardağ’dan bir yorum: 1965 ve 1969 yıllarında Demirel’in liderliğindeki sağcı-muhafazakâr AP’nin seçimleri önce %51, sonra da yaklaşık %50 oranında oy alarak kazanmasından sonra, siyasal süreci tayin eden Türkiye sağı ve gericilik olmadı. Tarihe damgasını vuran ve hayata yön veren Türkiye solu, TİP, Dev-Genç, DİSK oldu. Tıpkı 1965 ve 1969 seçimlerinden sonra olduğu gibi tarihin akışına yine sol yön verebilir. Devrimci hareketin yükselişinin sandığa yansımasının 1973 ve 1977 seçimleri olduğu hatırlanmalıdır. Üstelik 12 Mart 1971 darbesinin sonuçlarına karşın bu yükseliş gerçekleşmiştir.
Bugün solun yeniden tarihsel inisiyatifi ele geçirmesinin bütün nesnel koşulları mevcuttur. Üstelik AKP’nin %50’ye ulaşan başarısına ve artık siyasal bir alçaklığa dönüşen liberallerin insana yönelik bütün yıkıcı etkinliklerine karşın bunu başarmak mümkündür. Bu topraklarda insan ve umut tükenmeyecektir.

Kasımpaşa’ya yazık

BEDRETTİN Mahallesi Şişhane’den Kasımpaşa’ya inerken solda kalan 500 yıllık bir mahalledir. Osmanlı döneminden bugüne kalan çok sayıda ahşap sivil mimarlık eserini barındırmaktadır. Belediyenin hukuk, yasa tanımaz bir şekilde başlattığı kime, hangi projeyle, ne zaman, kaç paraya ihale ettiği yıkım çalışmaları sürerken hafriyat sırasında 1-2 mezar taşı çıktı. Daha sonra da çıkanların üzerine beton döküldüğünü duyduk. Polise, Arkeoloji Müzesi’ne haber verildi ne oldu? Resmi merciler üç maymunları oynuyor. Cem TÜZÜN

Yazarın Tüm Yazıları