Anadolu’da kültür, sanat ve edebiyatın yükselişi

BU gerçeği kabullenirsek, onun için çaba harcarsak, kültür/sanat/edebiyat, Türkiye coğrafyasının her santimetrekaresine ulaşacaktır.

Haberin Devamı

Elbette büyük kentlerde, uluslararası festivaller yapılacaktır, elbette her ülkenin kültür başkenti vardır ama o ülkenin her şehrinde de yazın sanat etkinlikleri yapılır.
Yabancı klasik müzik dergilerine baktığımda, bir ülkenin yalnız başkentinde, büyük kentlerinde değil, her yerde bir festival olduğunu görüyorum.
Etkinliklerin, sempozyumların yanı sıra, ben Devlet Tiyatroları’nın, Şehir Tiyatroları’nın, Devlet Senfoni Orkestraları’nın da çeşitli konserlere gitmesini, Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde oyunlar sahnelemesini bekliyorum.
Yazın sadece yazlık yörelerde festivaller düzenlenmesine itirazım yok, ama orada yoğunlaşıp diğer bölgeleri unutmanın da ihmal olduğu kanısındayım.
Bakıyorum; Antalya, Bodrum, Side, Mersin hattında gerçekleşiyor bütün konserler, festivaller. Ben bu yoğunlaşmanın coğrafyasının da genişlemesinden yanayım.
Onun içindir ki Anadolu’nun her yerindeki etkinliği destekliyorum.
Orada yaşayanların kültürel haklarını savunuyorum.
DİYARBAKIR’DAN UMUTLU DÖNDÜK
DİYARBAKIR’da ilk kez düzenlenen TÜYAP Kitap Fuarı’na gittiğimi yazdım, pazar günü kapanan fuardan yöneticiler de, düzenleyiciler de, yayıncılar da çok memnun.
Çünkü arz edilmeyen yerden talep gelmiyor. O kitaplar görülmedikçe istenmiyor, okunmuyor.
Gelecek yıl da oradayız diyorlar.
Elbet orada olmalısınız, orada olmalılar, ben de orada olacağım.
MARDİN’DE BİENAL
DÖNER dönmez beni sevindiren bir e-posta aldım.
Döne Otyam imzası vardı.
Geçen hafta Hürriyet Keyif’te ayrıntılı bilgiyi okudum:
“Mardin’in de artık bienali var: Abbara Kadabra.”
4 Haziran - 5 Temmuz arasında, çeşitli tarihi mekânlarda, sanatçıların yapıtları sergilenecek.
Serginin küratörü Döne Otyam, danışmanları da Ayşegül Sönmez ve Ferhat Özgür.
Döne Otyam’ın sözlerine kim katılmaz?
“Mardin Bienali her şeyden önce Mardin’in kendini keşfetmesini, egzotik ve turistik bir Mardin’in ötesinde kendi potansiyelini fark etmesini, bugünle ilişki kurmasını istiyor.”
Evet. Çok doğru.
Kentleri turistik bir daire içine hapsetmemeli. Onların kültürlerini, özgünlüklerini yansıtmalı. Birçok sanatçı Mardin’de, bölge insanı ile buluşacak. Söyleşiler yapılacak.
Mardin hakkında kitaplar okudum. Mardin’e dair çok övgüler dinledim.
Hatta dostum Ahmet Kot’u bir gün telefonda Mardin’de buldum, oradaki kültürel hareketliliği övdü, gelmem gerektiğini söyledi.
Bienal; Mardin Valiliği ve GAP tarafından ortaklaşa destekleniyor. Dolayısıyla Vali Hasan Duruer’i bu önemli tavrı dolayısıyla tekrar tebrik ediyorum. Bir kentin kültürel sorumluluğunu algılayan, onun için çalışan valilere, belediye başkanlarına sevgi ve saygı duyarım.
* * *
BAŞARILI, yararlı geçmesini diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları