190 sinema, 150 tiyatro 60 sergi, 105 konser

Geçen hafta İstanbul’dan gelen misafirlerimi en iyi şekilde ağırlamak için hazırladığım programda B hatta C planları bile kurduğumdan, 1.5 Euro karşılığında aldığım ve bu şehirde ne var ne yok anlatan Athinorama dergisinin sayfalarını karıştırırken, ilginç bulduğum bazı tespitleri sizlerle paylaşmak istedim:

Nüfusu 5 milyon olan Atina’da tam 190 sinema salonu var. Bunların sekiz tanesinde (Gold Class) filmi yemek veya içki eşliğinde izleyebilmek mümkün.

Tiyatro salonlarının sayısına gelince, sinemaları kıskanmalarını gerektiren bir şey yok. Tam 116 tiyatro salonu var Yunan başkentinde. Çocuk sahnelerini de eklersek, bu sayı 150’nin üzerinde.

Sadece 2-9 Mart tarihleri arasında bu şehirde 16 yeni sergi açıldı. Ayrıca 43 sergi de bu tarihler içinde açık kalmayı sürdürdü.

Aynı tarihlerde, rock’tan soul’a, cazdan etniğe küçük büyük tam 105 konser verildi bu şehirde.

Gelelim gece hayatına. Süperstarların sahne aldığı müzikhollerin sayısı 16. Hemen hepsi ya çarşamba-pazar ya da perşembe-pazar arası açık. Bu mekanlarda dört kişi bir şişe viski ya da iki şişe şarap (yanında çerez ya da meyve ve meşrubat) için 170-200 Euro ödüyor.

"Süper" olmayan starların sahne aldığı ve "hot club" tabir edilen mekanların sayısı ise 13. Buralarda dört kişi için tarife 140-160 Euro arasında. Bana göre, hot club’larda eğlence müzikhollerden daha iyi. Atmosfer daha sıcak.

Başkentteki 26 farklı mekanda eski Rebetiko müziği çalınıyor. Buralarda fiyatlar 100-120 Euro arasında değişiyor.

Her semtte onlarca olan canlı müzik ya da DJ’li barların, müzikli lokantaların ve tavernaların sayısını varın siz düşünün...

Türkiye ile kıyaslandığında asgari ücretin birkaç katı olduğuna göre, pek çok şeyin pahalı olduğu Yunanistan’da eğlence ucuz, çok ucuz diyebiliriz.

Daha yolun yarısında yoruldu

Daha dünmüş gibi geliyor ama Başbakan Kostas Karamanlis’in lideri olduğu Yeni Demokrasi (ND) Partisi iktidarda ikinci yılını doldurdu.

Yunan halkı, 1981’den 2004’e kadar geçen 23 yıl içinde yaklaşık 20 yıl ülkeyi yöneten sosyalist Pasok Partisi’ne son seçimlerde ana muhalefet rolünü layık görmüş (yüzde 40.55) Yeni Demokrasi’yi de (yüzde 45.36) büyük ümitlerle iktidara getirmişti.

Yunanlı, günlük yaşamının iyileştirilmesini, kendisini yönetenlerin şeffaf olmalarını, daha iyi sağlık, daha iyi eğitim hizmetleri istiyordu. Bir de, Pasok iktidarı ile geçen 20 yılda hep aynı simaları görmekten bıkmıştı. Ayrıca, partinin yeni lideri, eski Dışişleri Bakanı Yorgos Papandreu seçim öncesinde yeni rolüne pek de hazır olmadığını göstermişti.

Seçim öncesi köklü reformlar sözü veren merkez-sağcı Karamanlis’e Yunan halkı zaman tanıdı. Ancak, tecrübesiz kadrolar, peş peşe patlak veren skandallar -ki en önemlisi telekulak skandalı- ve medyanın önemli bölümünün merkez-sol çizgide olması yüzünden hem Karamanlis’e toleransın hem de iki yıl önceki yüzde beşlik farkın yerinde bugün yeller esiyor.

Dört ayrı kamuoyu araştırma şirketinin anketine göre, iki parti arasındaki fark artık yüzde 0.2-1.1 arasında. Gidişat da öyle ki, bir iki ay içinde bu fark da uçup gidecek. Yeni Demokrasi Partisi’nin yetkilileri önümüzdeki iki yıl için ümitliler. Ancak Yunan halkı yavaş yavaş iki yıl önce hayal ettiği değişimi Karamanlis hükümetinin temsil etmediğine inanmış gibi görünüyor.

KULAĞIMIZA GELENLER

Suyun Öte Yanından’a ulaşan mailler göz önüne alınarak duyurulur...

ROLLING STONES BİLETLERİ SATIŞTA: Efsanevi Rolling Stones Atina’da 18 yerine 25 Haziran’da konser verecek. Büyük talep üzerine konser yeri de değiştirildi. Mick Jagger ve arkadaşları 80 bin kişilik Atina Olimpiyat Stadı’nda kurulacak 1000 metrekarelik bir sahneden sevenleriyle buluşacak. Konser için gerekli 1000 tonluk teçhizatı 117 TIR taşıyacak Atina’ya. Hafta başında satışa çıkarılan ve fiyatları 78-280 Euro arasında değişen biletlerin 20 bin tanesi hemen alıcı buldu. Tükenmeden acele edin. İnternet adresi www.ticketpro.gr ve www.rollingstones.com

OSMANLI SAATLERİ SERGİSİ: Geçen hafta "Atina’da Osmanlı saatleri" yazımız üzerine ellerinde eski cep saatleri olan bazı okurlarımız bunları satmak ya da değer biçilmesi için yardımlarımızı istediler. Bildiğimiz, Lalaunis Müzesi’nde sergilenen cep saatlerinin tümünün ödünç verildiğidir. Sergi mayıs ayında bittiğinde saatler sahiplerine iade edilecekler. Yani, yardımcı olamıyoruz. Üzgünüz. Bu arada sahi neden Türkiye’de benzer bir sergi açılmıyor?
Yazarın Tüm Yazıları