12’nci İzmir Öykü Günleri’nin Onur Konuğu Murathan Mungan

KONAK Belediyesi’nin düzenlediği Öykü Günleri’nin bu yılkİ Onur Konuğu Murathan Mungan.

Haberin Devamı

12 yıldır gerçekleştirilen öykü günlerinde birçok tanınmış eleştirmen, denemeci ve özellikle öykü yazarları İzmir’de buluşuyor.
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın açılışını yapacağı günlerin koordinatörü Konak Belediyesi Kültür Koordinatörü Namık Kuyumcu.
14-15 Şubat tahinde Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılacak günlere aşağıdaki adlar katılacak:
Semih Gümüş, Hülya Soyşekerci, Bora Abdo, Mehmet Anıl, Neslihan Önderoğlu, Hasan Ali Toptaş, Yiğit Bener, Handan Gökçek, Defne Sandalcı, Özcan Karabulut, Namık Kuyumcu, Aydın Şimşek, Nalan Barbarosoğlu, Nilüfer Kuyaş, Erhan Doğan, Pelin Buzluk, Ercan Y. Yılmaz, Kemal Varol, Hayri K. Yetik, Yelda Cumalıoğlu, Gamze İstanbulluoğlu, Esra Pekin, Zuhal Çetin Özkan, Ercan Kesal, Rıza Kıraç, Tayfun Pirselimoğlu, Esra Yalazan.

***

MURATHAN MUNGAN’ın öykülerindeki özellikleri nedir?
Onun kendine has bir öykü anlayışı vardır. Nedir bu; öncelikle geleneksel anlatılara yaslanır Murathan Mungan öyküleri. O aslında bir masal anası gibidir. Okura seslenişi yönüyle bu böyledir. Bir anlatıcı olarak, yazar olarak onun öykülerinde bizim konumumuz ve yazar/anlatıcı olarak Murathan Mungan’ın durduğu yer bellidir... Bunun haricinde, geleneksel anlatılarda sıklıkla karşımıza çıkan unsurları onun öykülerinde çokça görürüz. Aşkı anlatışı, yarattığı mistik atmosfer, hayal-fantezi-gerçek geçişleri ile çağdaş masallardır onun öyküleri. Kullandığı imgeler, metaforlar ve dil Mungan’ın yaslandığı geleneğin göstergesidirler. Bir o kadar kısa öykülerinde minimalist, fragman metinlerin iyi örneklerini verir.
Murathan Mungan’ın öykü açısından diğer bir önemli özelliği de eşine az rastlanacak bir küratör editörlük sergilemesidir. Gerek daha önce yazılmış öykülerden seçerek hazırladığı kitapları; Kadınlığın 21 Hikâyesi, Ressamın İkinci Sözleşmesi, Çocuklar ve Büyükleri, Erkeklerin Hikâyeleri, Yabancı Hayvanlar, Yazıhane, Büyümenin Türkçe Tarihi, gerekse kendi küratörlüğünde seçtiği yazarların kaleme aldığı öykülerden oluşan Bir Dersim Hikâyesi türün ve alanının en iyi örneklerini bir araya getiren yine alanının en iyi kitaplarıdır.
Murathan Mungan hem öyküleriyle hem öykü için yaptıklarıyla Türk öyküsünün iyi öykücülerinden ve çağdaş öykümüzün önemli isimlerindendir.

***

ÖYKÜ okumalarının, konuşmaların, düzenleneceği etkinlikten bazı satır başları şunlar:
14 Şubat
13.50-14.50 Murathan Mungan’a Öyküden Bakmak, Yöneten: Namık Kuyumcu. Konuşmacılar: Semih Gümüş, Doğan Hızlan, Hülya Soyşekerci.
16.00–16.15 “Muradhan ile Selvihan” – Bir Billur Köşk Masalı, Pandomim: İlker Kılıçer, Müzik: Erhan Doğan.
16.20–17.00 Murathan Mungan Sesleniyor, Konuşmacı: Murathan Mungan.
15 Şubat
16.05–17.05 Öyküden Sinemaya, Yöneten: Yrd. Doç. Dr. Zuhal Çetin Özkan, Konuşmacılar: Ercan Kesal, Rıza Kıraç, Tayfun Pirselimoğlu.

***

İZMİR öyküyle daha güzel.

Yazarın Tüm Yazıları