1000 mont ve bot

DÜN Ardahan’dan ayrılırken önceki gün vefat eden DHA muhabiri Ümit Kılıç’ın yöresi Ardahan Çıldır’a ve Mülazım Karaçay’ın 3. kez belediye başkanı seçildiği Aşık Şenlik Beldesi’ne gittik.

Haberin Devamı

Öğrencilere anlamlı bağış

CHP Parti Meclisi üyesi ve Ardahanlılar Vakfı Başkanlığını yürüten Faruk Demir, 1999-2002 döneminde DSP Milletvekili iken iline ve köylerine sayısız hizmet götürmüş... Ardahan’ı unutmuyor; "Ben de köyümden 4 km. uzaklıktaki Hanak’a 6 yıl süreyle yürüyerek gidip-geldim. Çektiğimiz sıkıntıları unutamam. Sonra bir saz gördüm, hayatım değişti, sonunda İTÜ Konservatuarını bitirdim" diyor. Vakıf olarak ilköğretim okullarına 1000 adet mont ve bot yaptırmışlar. Ardahan Valisi Selim Cebiroğlu’nun ilgisine teşekkür ederken, "Bunları seçim öncesi dağıtarak bazı şeylerin istismarına yol açmadık" diye vurgu yapıyor. Yardımları diğer ilçelere de ulaştıracaklar. O yoksul köy çocuklarının sevinçleri görülmeye değerdi sınıflarda...

GÜNÜN SÖZÜ
"Korkunun kaynağı bilgisizliktir."

(Emerson)


Ankara merkezli vakıf olarak 10 bin öğrenciyi hedefleyen Cumhuriyet Yurtları’nı Türkiye genelinde organize etmeyi amaçladıklarını anlatıyor. Çankaya’yı pilot bölge olarak tespit etmişler. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın ilk yurdun temelini önümüzdeki aylarda atacakmış.

Kars’ta uçağa giderken, Çıldır’a varmadan Gökdağ’ın yaylasında bir yanda Ermenistan, bir yanda da Gürcistan topraklarını görüyorsunuz. Bu yaylada ayağınız toprağın üstünde ama bulutun altındasınız.

Ermenistan sınırı açılsın mı, açılmasın mı? Ticaret erbabı evet diyor ama karşı çıkan çok kişi de var.

Ümit Kılıç’ın bir dönem muhtarlığını yürüttüğü göl kıyısındaki tarihi kalıntıların bulunduğu

Akçakale’den geçerken kendisini yeniden saygıyla andık. Birçok dostu uçak saatleri uymadığı için İstanbul’daki dünkü cenaze törenine katılamamanın üzüntüsünü yaşıyordu. Çıldır Gölü Ümit’siz nasıl hayat bulacak?

Çıldırlı Dr. Gürbüz Çapan ile milletvekilleri Prof. Esfendar Korkmaz ve Ensar Öğüt’ün ve Ardahan Üniversitesi’nin yeni Rektörü Prof. Ramazan Korkmaz’ın kulaklarını çınlattık.

Çıldır Gölü pırıl pırıl, buzları henüz çözülmeye başlamıştı.

Akıntıya kürek çekmek

İRAN’da, Ermeni cemaatine seslenen Serj Sarkisyan, "Karabağ’ı hiçbir zaman Azerbaycan’a hediye etmeyeceğiz. Bu bölge Bakü denetimine bir daha geçemez. Bu konudaki tavrımız değişmeyecek" dedi.

Tarih, bu görkemli sözleri, içi boş bir iddia olarak vasıfsızlandırmaktadır:

1- Karabağ’ın tarihsel adı QARA-BUĞ’dur. Qara, (yönetim,) Buğ ise (bey) demek olduğuna göre ortaya (bey yönetimi) yani beylik anlamı çıkar.

2- Ermenilerin bu yöreye geliş tarihi (İÖ 401’dir- Prof. E. Feigl)

3- Bu topraklar tüm tarihçiler tarafından Urartu adıyla tanınan devletin topraklarıdır.

4
- Urartu Orta Asya’yı boydan boya kaplayan AT-OY BİL’in yani AT-Oy Kağanlığı’nın egemenliğinin uç devletidir.

5- Ön-Türk tarihinde bu devletin öteki uluslarca ve Batılılarca bilinmeyen adları AT UQUS YÜZ... ISUB URUŞ TUTUQ... ISUB URA UÇ’tur.

6
- Bu adları Moğolistan’da, İKE-XUŞOTU’nda Kotwicz tarafından bulunmuş ve 1928’de yayınlanmış olan bitig taşta okumaktayız

7- Bu taş, ISUB-URA Hakanı’nın temsilcisi ÇurTigin ve ve sırayla 4 Tigin tarafından (İÖ 6’ncı yüzyılda) taşa vurulmuştur. (K. Mirşan-Evrensel Uygarlıkların Köken Kültürü Ön-Türk Uygarlığı 1B- H. Tarcan)

Bilinsin istedim.

Halûk TARCAN- Bilimsel araştırmacı (CNRS/PARİS)

Ardahanlı çağdaş kadınlar

ATATÜRK tarafından kurulan ’Türkiye Yardım Sevenler Derneği’nin 154 şubesi var. Derneğin 81. yılı kutlamaları nedeniyle 81 ilde 81 ana sınıfı yapıyorlarmış. Ardahan şube yöneticilerinin (Alime Aydemir ve Nevin Turan) gösterdikleri çabaların, tarikat ve cemaat örgütlerinin ’zenginliği’ karşısında sergiledikleri güçsüzlük acı bir durum... Malum cemaatin son zamanlarda Ardahan’a da gelmeleri kendilerini tedirgin etmiyor değil. Ardahan, ne Doğu’ya ne Güneydoğu’ya benziyor; farklı bir kültür alanı egemen burada. Ahmet Yesevi’den gelen hoşgörü kültürünün ve insan anlayışının, bariz bir şekilde burada yaşandığını görüyorsunuz. Kaç-göç yok burada. Kadınlar, tiyatrolar ve korolar oluşturarak, kermesler düzenleyerek ’aydınlanma’ yolunda büyük çaba gösteriyorlar. "Türkiye’ye yayılmış 400 bin Ardahanlı’dan katkı bekliyoruz" diyorlar.

Ardahan’ı ihmal etmeyiniz.

Dünya Basketbol Şampiyonası elimizden gidebilir

BİR vatandaş olarak Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başeskioğlu’na sesleniyorum. 16. Erkekler Dünya Basketbol Şampiyonası gibi olimpiyatlara giden yolda referans olabilecek bu büyük organizasyon eğer elimizi çabuk tutmazsak FIBA tarafından Türkiye’den alınacak.

Bir yıl gibi kısa bir sürenin kaldığı organizasyon için henüz bir çivi çakılmış değil.

Bu bir hükümet değil devlet sorunudur. ABD Başkanı bile Mehmet Okur ve Hidayet Türkoğlu gibi NBA patentli basketçilerimize Türkiye ziyaretinde övgüler yağdırıp, Türkiye’deki Dünya Basketbol Şampiyonası’nın önemini vurgularken biz henüz kış uykusundan kalkamadık. Ankara’da şu an salon adına yapılmış en ufak bir hareket olmadığı gibi Basketbol Federasyon Başkanı Turgay Demirel’in Taksim’de birçok dünya çapında spor organizasyonuna ev sahipliğine aday olabilecek salon projesi de rafa kaldırılmıştır. Antalya’nın yeni belediyesi ise geçenlerde yaptığı açıklamayla salonun şu an öncelikleri içinde olmadığını belirtti.

Zira organizasyon elden giderse Türkiye prestij ve imaj kaybedecektir.
Oğuz TANRIKULU

Her işte bir hayır vardır!

SON 12. Ergenekon dalgasında neler öğrendik, neler gördük..ÇYDD’nin kaç bin çocuk okuttuğunu, ne çok şubesi olduğunu, Türkan Saylan’ın hasta halinde ne kadar güçlü bir kişilik taşıdığını, laik Türk kadınların simgesi haline geldiğini gördük.

ÇEV diye Atatürkçü bir dernek olduğunu, kaç bin çocuğa burs verdiğini, bu derneklere burs verenlerin aniden çoğaldığını, ’Baba Beni Okula Gönder’ projesini yürüten Tijen Mergen’in ve ayrıca 12 rektörün ne kadar başarılı olduklarını ve bütün bu kişilerin, ne kadar laik ve Atatürkçü olduklarını öğrenmiş olduk...

Her işte bir hayır vardır!
L. PEK

Yazarın Tüm Yazıları